1 BARDAK ÇAY 10 KİLO PANCARA DENK GELİYOR
“Şehrimizde İstihdamı artırmak ve yapacağımız ihracatla ilimizi geliştirmek boynumuzun borcu. Çiftçinin sorununu dile getirmeden burada her şey güllük gülistanlık demek de doğru değil” diyen CHP Uşak Milletvekili Opr. Dr. Ali Karaoba, şöyle devam etti:
“Girdi maliyetlerinden dolayı çiftçimiz emeğinin karşılığını alamıyor. 2002’de 7 milyon 500 bin çiftçi vardı şimdi 2 milyona kadar düştü. Çiftçinin borcu 20 milyar dolara çıktı. 2 Trakya bölgesi ekilemez hale geldi. Gübre üretimi tamamen özel sektöre geçti ve kamuya ait 10 şeker fabrikası özelleştirildi. 1 bardak çay 10 kilo pancara denk geliyor. 2025’ten itibaren gübre ve mazot desteği 17 ürünle kalkıyor. Bu durum ekonomi politikalarının tarıma yansımasıdır. Son 1 yılda 19 lira olan mazot 45 liraya dayandı. Faizler yüzde 50 ve enflasyon yüzde 67’yken, bugün ENAG’a göre enflasyon yüzde 110’a çıktı. Son 10 yılda akaryakıtın fiyatı yüzde 800 arttı.”
ÇİFTÇİNİN ALDIĞI MAZOTTAN KDV VE ÖTV KALDIRILMALI
Karaoba, “Üreticiler bu ağır girdiler yüzünden üretim yapmak istemiyorlar. Tarımsal üretimin sürdürülebilir olması gerekiyor. Çok teknik konulara gerek yok. Bugün girdi maliyeti düşürülmek isteniyorsa mazot ve diğer ürünlerde KDV ve ÖTV’yi kaldırmak yeterlidir. Güzel bir üniversitemiz var ve burada çiftçinin çalışması sağlanması gerekiyor. Çiftçi artık üretmek istemiyor ve ürettiği mahsul geçen yılla aynı para ediyor. Milletvekili, vali, belediye başkanı ve rektörün maaşı artıyorsa geçen yıl 10 lira olan buğdayın fiyatı neden artmıyor? Bunu niye sorgulamıyorsunuz? Binlerce tahlil yaptık ve hasta kanserden öldü. Bunu demek doğru değil” ifadesini kullandı. 
Karaoba, “Mustafa Kemal Atatürk sanayi atılımını çiftçiyle başlattı. Yeni bir kanun çıkardılar ve çok daha tehlikeli. 2 yıl ekip biçmediğiniz tarlayı istediğim kişiye kiraya veririm diyor. Sizi süründürdüğü yetmiyor ve şimdi de malınıza göz dikiyor. Siz geçmediğiniz yollara, uçmadığınız havalimanına para verdiniz mi? Bakın Uşak Havalimanı karşıda ve kapalı. Ben de buradan diyorum ki ekim ve dikim yapamayan çiftçiye alın teri parası verin” dedi. 

AA

Muhabir: RAMAZAN GÜNER