Gündem

Uşak mimarlar odasından toplanma alanlarıyla ilgili açıklama

Mimarlar Odası Uşak İl Temsilcisi Çağlar Samancı, meslektaşlarının talep ve beklentileriyle ilgili yaptığı açıklamada, “Daha önce afete dayanıklı olduğu tespit edilen okullar ya da kamu yapılarının toplanma alanı olarak belirlenmesi afet halinde elektrik su mobil iletişim barınma gibi acil beklentileri karşılayacak şekilde donatılması gereklidir” dedi.

Abone Ol

Mimarlar Odası Uşak İl Temsilcisi Çağlar Samancı, Kahramanmaraş merkezli ve 10 ilde yıkıcı etkilere yol açan ve 50 binin üzerinde vatandaşımızı kaybettiğimiz depremin ardından yaptığı açıklamaları sürdürdü. Meslektaşlarının taleplerini sıralayan Samancı, “50 bin üzerindeki kişinin vefatına yol açan ve yaklaşık 13 milyon kişiyi etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremde tespit ettiğimiz bazı hususlar oldu.  Ranta dönük şehircilik mimarlık fen ve bilimi esas almadan yapılmış imar hatalarının tekrarlanmaması lazım. Bu kentlerin ayağa kaldırılması sürecinde kentlerin ruhuna ve bu kentlerde yaşayan insanların kabul ettiği şekilde kültürlerine uygun şekilde Şehircilik Mimarlık Mühendislik gibi fen ve bilimi esas alarak düzenleme yapılması yönünde çalışmaların gerekliliği ve önemi bir kez daha ortaya çıktı” dedi.

Uşak için konuşan Samancı, “İlimiz Uşak başta olmak üzere acil afet durumunda kentlerde toplanma alanlarının belirlenmesi ve hazır hale getirilmesi lazım. Alanların yeterli olmaması halinde daha önceden afete dayanıklı olduğu tespit edilen okullar ya da kamu yapılarının toplanma alanı olarak belirlenmesi de elzemdir. Afet halinde Elektrik su mobil iletişim barınma gibi acil beklentileri karşılayacak şekilde donatılması gerekliliği yaşanan depremde bir kez daha gözler önüne serilmiştir. Kentlerde bulunan eski konut stoklarının yenilenmesine yönelik öncelikle imar planlı çalışmaları yapılması riskli alanların öncelikle belirlenerek tespit edilmesi önemi arz etmektedir” diye konuştu.

“TMMOB’ye bağlı meslek kuruluşları ile paralel ve bilimsel çalışmaların yapılmasını istiyoruz” diyen Samancı, şöyle devam etti: “Kentlerimizde bulunan ve yeniden düzenlenmesi gereken toplumun sosyo-kültürel yapısını ve kent yaşantısını etkileyecek yapıda ve büyüklükte olan kamusal alanların ulusal ya da uluslararası proje yarışmaları ile elde edilen projeler ile yapılmasını sağlayarak topluma nitelikli mekanlar sunulmasının önemi çok büyüktür. Yerel yönetimlerin siyasi görüşlerine bakılmaksızın halkın menfaati göz önünde bulundurularak kentimiz ve kentlerin daha sağlıklı yapılanması, sağlıklı ve doğru şehircilik ilkelerinin uygulanarak daha nitelikli mimari dokuya sahip kentlerin yaratılmasına öncülük edilmesi de atlanmaması gereken bir husustur. Bu nedenle insanların barınma ihtiyacı olan konut projeleri ve yaşam alanları oluşturulurken, siyasi görüşten arındırılmış bir yasal çalışmaların yapılması da çok önemli ve gereklidir”.

Samancı, “Ruhsat düzenleyen kurumlarda mimar ve gerekli teknik personel istihdam zorunluluğu getirilmelidir. Su ve su havzalarının korunması yoğun ve bedelsiz su tüketimine sahip madenler, organize sanayi bölgelerinde su kullanımının geri dönüştürülebilir şekilde yapılmasına yönelik yasal çalışmaların gerekliliği önem arz etmektedir. Mimarlık fakültelerinde kontenjan fazlalığıdır kaynaklı eğitim kalitesinde ki düşüş, eğitim personeline binen yoğun yük nedeniyle eğitimde akşamların giderilmesine yönelik yasal çalışmaların yapılması da beklentimiz arasındadır” dedi.