Büyük Marmara depreminden sonra hazır beton ve nervürlü çeliğin (Betonun direncini artırmak amacıyla kullanılan çıkıntılı demir) kullanılmasıyla birlikte binaların depreme karşı mukavemetinin 2-3 kat arttığını belirten Doruk ancak geçmiş yıllarda getirilen imar aflarının nasıl yapıldığı belli olmayan ruhsatsız yapıları da yasal hale getirdiğine dikkat çekti. Uşak’ta bu anlamda 20 bin başvuru olduğunu hatırlatan Doruk ilk önce bu binaların incelenmesi gerektiğini söyledi. Doruk; “Bu minvalde Uşak’ın eski mahallelerinde yani 2000 yılından önce yapılaşmış mahallelerinde risk olduğunu düşünüyorum, zemin grubu da bunun için önemlidir ama Aybey, Sarayaltı, Esentepe… Bu civardaki konutların hızlıca gözden geçirilmesi lazım” şeklinde konuştu.
“UŞAK BELEDİYESİ İLİN DEPREM MASTER PLANINI HAZIRLAMALI”
Uşak’ta zeminin ve yapıların deprem odaklı detaylı bir etüdünün yapılmadığına dikkat çeken Doruk; “Biz bunu hep söylüyoruz, şehirlerin ‘Deprem Master Planlarının’ yapılması lazım. Master Planda depremde hasar görebilecek bölgeler önceden tespit ediliyor, kentsel dönüşüme de bu bölgeler öncelikli olmak kaydıyla başlanıyor. Uşak’ın bir Master planı yok. Bunu belediyeler hazırlayacaklar. Bu konuda zaten Çevre ve Şehircilik Bakanımızın da 2019 yılında bir talimatı oldu, deprem Master Planı hazırlanmasıyla ilgili Belediyelere yazı yazdılar. Yine 10 gün öncesinde de televizyonlarda belediyelere Master Planıyla ilgili her türlü desteği vereceklerini söylediler. Depremde bu binalar yıkılmadan önce biz yıkıp dönüşümünü yaparsak olası bir depremde herhangi bir hasar almayız. Birkaç yerden bakmak lazım bu işe, eski binalar incelenecek, zemin anlamında depremde riskli olan bölgeler incelenecek ve bu veriler ışığında bir eylem planı hazırlanacak”
“İZMİR’DE YARDIM TALEBİMİZİ GERİ ÇEVİRMESELERDİ İNSANLAR EVLERİNE DAHA ERKEN GİRECEKLERDİ”
İzmir depreminde Çevre Şehircilik ve AFAD İl Müdürlerini arayarak hasar tespiti her türlü yardıma hazır olduklarını söylediğini ancak Bakanlığın ilk günden itibaren bir türlü inşaat mühendisleri odasına görev vermek istemediğini söyleyen Doruk alınan kararı siyasi olarak nitelendirdi, başka bir açıklamasının olmadığının altını çizdi. Doruk; “ Yapı Denetim Derneklerinden yardım isteyen Bakanlık İnşaat Mühendisleri Odasında uzanan yardım elini neden geri çevirsin. Maalesef TMOOB (Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) bazında odaların kapanmasıyla ilgili devlet kanalından yapılan açıklamaların buna etken oldu diye düşünüyorum, keşke böyle olmasaydı, İnsanlar 15 günde evlerine girerken atıyorum 10 günde 5 günde 1 haftada evlerine girebileceklerdi.” İfadelerini kullandı.
“ÇEVRE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ YA DA AFAD İSTEDİĞİNDE DEPREM HASAR TESPİT EĞİTİMİ ALMIŞ ÜYELERİMİZİ GÖNDEREBİLİRİZ”
İnşaat Mühendisleri Odası olarak depreme karşı farkındalığı artırmak adına her sene büyük Marmara depreminin yıl dönümünde depremde yıkılmış, hasar görmüş binalarla ilgili deprem sergisi açtıklarını ve bunu sosyal medya aracılığıyla duyurduklarını anlatan Doruk; “Hatta 2 sene önce de Tiritoğlu Parkında açmıştık. Belki bu sene tekrar belediye ile görüşerek Tiritoğlu Parkında açabiliriz.” Dedi. Doruk gerçekleştirdikleri diğer çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi; “ Depremde hasar gören yapılarla ilgili özellikle genç meslektaşlarımızın, proje üyelerimizin ve inşaatla uğraşan üyelerimizin yaptıkları işlerin ne sonuçlar doğurabileceğini görmeleri açısından eğitim seminerleri yapıyoruz ayrıca deprem hasar tespit eğitimleri veriyoruz. Yani şu an bizden Çevre Şehircilik Müdürlüğü ya da AFAD istediğinde deprem hasar tespit eğitimi almış üyelerimizi gönderebiliriz.”
HABER / BAYRAM KELEŞ