Avrupa Birliği’nin 2030yılında sıfır karbon emisyonunu sağlamaya yönelik politikaları çerçevesinde hayata geçirilen Yeşil Dönüşüm’le ilgili Uşak’taki çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası’nda 17 Nisan 2025 Perşembe günü, bir toplantı yapılacak ve yeşil dönüşümün Uşak Sanayisi Yol Haritası çıkarılacak. Yeşil dönüşüm sürecinde, geri dönüşüm sektörüyle birkaç adım öne geçen Uşaklı sanayicilere, ilerleyen yıllarda Avrupa ülkelerine ihracat yapabilmeleri için nasıl bir yol izleyecekleri aktarılacak.
YEŞİL DÖNÜŞÜM, HAYATIN BİR ÇOK ALANINI ETKİLEYECEK
Avrupa Birliği’nin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında, 2019’da açıkladığı Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması, tüm dünyayı etkileyecek ve bu süreç, hayatın her alanını dönüştürecek. 2021’de son hali verilen ve yayınlanan yeşil dönüşüm kapsamında, sanayide enerji verimliliği, çevreye yönelik kirlilik üreten tüm etmenlerin önüne geçilmesi ve döngüsel ekonomi hedefleniyor. Bu sürece yönelik bütün illerde de coğrafi şartlar, sanayinin durumu, eğitim düzeyi, belediyelerin ve organize sanayi bölgelerinin durumuna göre bir çalışma stratejisi oluşturuldu. Yeşil dönüşümle ilgili Uşak Ticaret ve Sanayi Odası da yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürürken, önümüzdeki günlerde kentin sanayisinin hangi yöne ilerleyeceğine dair önemli bir toplantı daha yapılacak.
UŞAK’TAKİ FİRMALARIN YEŞİL DÖNÜŞÜMDEKİ AR-GE ÇALIŞMALARI ELE ALINACAK
Uşak Ticaret ve Sanayi Odası ile Uşak’taki Tekstil ve Deri OSB’ler yeşil dönüşümle ilgili çok sayıda toplantılar ve farkındalık çalışmaları organize ettiler. Bu kpasmda, 17 Nisan 2025 Perşembe günü, saat 13:30 ile 16:00 arasında, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası’nda “Yeşil Dönüşümün Uşak Sanayisine Etkisi ve Hazırlık İçin Finansman Metotları” başlıklı bir toplantı yapılacak. Toplantıda yeşil dönüşümün tanıtımı, sanayiye etkileri, AR-GE olanakları ve yatırım için uygun finansman kaynakları konuşulacak. Toplantıda, Prof. Dr. Onur Balcı, sürdürülebilirlik uzmanı Bursu Şimşek ve serbest muhasebeci ve mali müşavir Fatih Üşür yer alacak.
YEŞİL MUTABAKAT SU TASARRUFUNU DA SAĞLIYOR
Yeşil dönüşüm, enerji ve hammadde verimliliği uygulamalarıyla üretimde kaynak tasarrufu sağlanmakta ve çevresel etkiler azaltıyor, atık ısıdan enerji geri kazanımı, geri dönüşüm, yeniden kullanım ve ileri dönüşüm yöntemleriyle atık miktarı düşürülüyor. Su tasarrufu, atık suyun azaltılması ve yeniden kullanımıyla su kaynakları korunuyor ve zararlı kimyasalların çevre dostu alternatiflerle ikame edilmesi sürdürülebilir üretimi destekleniyor. Sera gazı emisyonlarının ve fosil yakıt kullanımının azaltılması, iklim dostu üretim hedeflerine katkı sunulurken, plastik ve ambalaj tüketiminin azaltılması, geri dönüştürülmüş veya biyobozunur malzeme kullanımıyla destekleniyor.