Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nin (YEDAM) Uşak’taki çalışmalarını değerlendirmek üzere, kente geldi. YEDAM Uşak binasında, Yeşilay İl Temsilcisi Feyza Güler ve ekibiyle birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Doç. Dr. Mehmet Dinç, “Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) bağımlılıkla mücadele ediyor. Bu dönemde bağımlılıklar arttı ve çocuklarımız ile gençlerimiz tehlikede. Nasıl ki bağımlılık endüstrisi her sokağa girmeyi hedefliyoruz. Uşak’ın desteğine ve gönüllü olarak çalışması lazım. Her hangi bir şekilde kendileri ve yakınlarını gönüllülük esasına göre çalışmaya katılmalılar. Uşak’ta bağımlılık noktasında sorun yaşayan kardeşlerimiz var. Hem kendilerine hem de çevrelerine yönelik zararlar oluyor. Uşak YEDAM’dan tütün, madde, alkol ve internet bağımlılığı konusunda destek istenmiş. Bağımlı yakınları da ciddi anlamda deste alabilirler. Danışan geldiğinde bir tedaviye başlıyor ve motivasyon bozulup tekrar tuzağa düştüğünde vazgeçmiyoruz ve yine yanında oluyoruz” dedi.x
UŞAK’TA 576 KİŞİ YEDAM’A BAŞVURDU
“Bağımlılık kader değil ve buraya gelen kardeşlerimiz hayata tutunuyorlar. Yeşilay’ın rehabilitasyon ve tedaviyle ilgili çalışmalara Uşaklı kardeşlerimiz de katkı versinler. Dergiye abone olabilirler, sosyal medyada bizi takip edebilirler veya etkinliklere katılabilirler” diyen Doç. Dr. Dinç, şöyle konuştu:
“Uşak’ta Yeşilay Danışmanlık Merkezine 576 kişi başvurdu. Bunların 163’ü madde, 155’i tütün, 85’i alkol, 65’i kumar ve 31’i de internet bağımlılığı için geldi. Bağımlılık durumunda, insanın sadece kendine değil çevreye de çok ciddi zararı var. Türkiye’de günlük sigara kullanımı ortalama 3 adetten Uşak’ta 4’ün üzerinde bir rakam ortaya çıkıyor. Tütün bağımlılığı en zararsızı gibi görünüyor ve yılda 100 bin insanı bu yüzden kaybediyoruz. Bağımlılık çocuk yaşta başlıyor ve 20’li yaşlarda bağımlılık tedavisine geliyor. Genelde erkekler daha çok bağımlılık tedavisi alıyorlar. Son yıllarda kadınlarda da bir artış olduğunu görüyoruz. Kadınların bağımlılığa bulaşmaması için çalışmalar yaptık.”
KUMARDAN SADECE KASANIN KAZANDIĞINI MATEMATİKSEL OLARAK GENÇLERE ANLATACAĞIZ
Doç. Dr. Dinç, şöyle dedi: “İnternet üzerinden de bağımlılıklar arttı ve çocuklarımızın oyunlarının arasında kumar reklamları giriyor. Merak ediyor ve bakıyor bir süre sonra ona kapılıyor. Bağımlılık endüstrisi bunu kültür haline getirmeye çalışıyor. Bu, bir hastalık noktasında geldiğinde çok ciddi yıpranmalar oluyor. Kumar dediğimiz şey, sadece ekonomik kayıp değildir. Sosyal ve psikolojik anlamda çok ciddi zararlar veriyor. Kumarla alakalı hassasiyet madde bağımlılığı kadar olmuyor. Endüstri bunun adını şans oyunu yapmış. Sistem ve yaptığı yıkım aynı. Kumarda hep kasa kazanır. Algoritma buna yöneliktir ve bu konuda TÜBİTAK ile bir çalışmamız var ve gençlere kumarda kazanmanın mümkün olmadığını matematiksel olarak izah ediyoruz.”