2023 yılına 5 TL olarak giren ve Haziran’da 6 TL olan ve yaklaşık 2 ay önce 7,5 TL’ye çıkan Uşak sokak simidi, 2024’te 10 TL olacak. Bu rakamla beraber sokak simidi çift haneli rakamı görecek. Uşak’taki simit üreticileri ve fırıncıların talebi, ilgili meslek odalarına bildirildi ve talebin önümüzdeki hafta sonuçlanacağı öğrenildi. Simit üreticileri, un, susam ve diğer giderlerine sürekli zam geldiğini ve 2024’te yeni asgari ücretin de en az 17 bin TL olmasının beklendiğini kaydetti.
100 Gram Uşak sokak simidi zamlanıyor
Uşak’ta 2022’de 4 TL’yken 2023’e 5 TL olarak giren sokak simidi, 14 Mayıs seçimlerinin ardından ikinci zammı gördü. Seçimlerden sonra 6 TL olan simit, bir süre önce bir ilave zam daha aldı ve 7,5 olarak yoluna devam etti. Yıl sonuna bu fiyattan gelen Uşak sokak simidi için ilgili meslek kurumlarına 2024 zam teklifi yapıldı. Uşak’ta simit üreten fırınlar, Uşak Fırıncılar Odasına 10 TL’lik talepte bulundu. Aynı talep, esnaf odasına kayıtlı olmayan fırıncılar tarafından da bağlı oldukları meslek birliklerine iletildi. Söz konusu talebin değerlendirileceği ve karara bağlanacağı bildirildi.
Yeni asgari ücret işletmelerin ve vatandaşın korkulu rüyası
Simit fiyatlarına zam talep eden esnaf ise, şu ifadeleri kullandı:
“Yeni asgari ücretin 17 bin TL olacağı ifade ediliyor. Böyle bir durumda zaten en büyük maliyet olan işçilik, yüzde 50 gibi bir artış göstermiş olacak. En az işçinin çalıştığı fırında 5-6 kişi var. Sigortası ve diğer giderleriyle beraber bir işçinin maliyeti aylık 25 bin TL’yi bulacak. Una, susama ve diğer malzemelere gelen zamları artık saymamıza gerek yok. Rutin bir şekilde sürekli olarak zamlanan ürünler haline geldiler. Hiçbir şeye zam yapılmasa ve her şey yerinde dursa biz de zam talep etmeyiz. Asgari ücrete yapılan zamları da takip ediyoruz. Her yapılan zamda çalışanların alım gücünün düştüğünü görüyoruz. Asgari ücrete yapılan zamlar piyasadaki şok fiyatlamaların geçtiğimiz yıl en temel nedeniydi. Yeni yılda da yüksek zamların en büyük sebebi asgari ücrete yapılan zam olacak”.
Uşak Sokak simidi nasıl yapılıyor?
Uşak sokak simidinin kendine has bir yapım şekli var. Un, su ve maya kullanılarak hazırlanan sade hamur, usta ellerde belli bir forma sokuluyor. Daha sonra kaynayan pekmezin içine konuyor ve yine pekmezle tavlanan susama bulanıyor. Köz ateşindeki fırınlarda pişen Uşak sokak simidi, burada çıtır çıtır gevrek haline geliyor. Uşak sokak simidini özgün kılan da taş ocakta köz ateşinde gevrekleşmesi.
HABER: ZÜLAL KARADEDELİ
Uşak sokak simidi 10 TL olacak
Uşak’ta bir süre önce 7,5 TL olan sokak simidinin fiyatına yeni yılda zam gelecek. Fırıncı esnafı simit maliyetine istinaden 10 TL zam talep etti
Bunlar da ilginizi çekebilir