Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğrencilere tutum ve davranış konusunda eğitimler verdiğini belirten Prof. Dr. Karahan, “Tutum ve davranış eğitiminde öğrenciye hekimin ne olduğunu ve ne ürettiğini öğretiyorduk. Pancar üreticisi, şeker pancarı üretiyor ve pancarı satıp para kazanıyor. Peki hekim de az veya çok, kamudan veya özel sektörden para alıyor ve öğrencilere hekimin ne ürettiğini düşünmesini istiyoruz. Hekim ne üretir, sağlık konusunda hizmet üretir. Hekim insanın hizmetçisidir ve insana sağlık hizmeti verir ve bunun karşılığında az veya çok ücret alır. Hizmet eden, kavminin efendisidir buyrulmuş. İnsana yaratılmışların en şereflisine hizmet etmek, herkese nasip olmayan bir şereftir” dedi.
DOKTORLAR ŞÜKRETSİNLER Kİ ALLAH ONLARI VEREN TARAFA KOYMUŞ
“Öğrencilere hep şükredin ki Allah sizi seçmiş ve sizi veren tarafa koymuş. Veren el, alan elden hayırlıdır diye buyurulmuş. Bunu idrak etmek lazım” diyen Prof. Dr. Karahan, şöyle devam etti: “Biz eziyet etme konumunda değil, hizmet etme konumundayız. Bazı kamu görevlisi hekim arkadaşlarda, hakim devlet anlayışının gereği olarak sanki keyfi hizmet verir veya istemezse vermez gibi tavır ve tutum takınıyorlar. Biz insanlara eziyet etmekle görevli değiliz. Biz insanlara hizmet etmekle görevliyiz. Ben öğrencilerimize, içinde bulunduğumuz kurum, yani hastane Ömer Karahan para kazansın veya Ayşe ve Fatma tıp eğitimi alsın diye değil, insanlar sağlık hizmeti alsın diye kurulmuş. Burada esas olan hastadır ve bu kurumlar da hastaların kurumlarıdır. Bu kurumlarda müessese sahibi hastalardır. Biz bu hastaların hizmetini görmekle görevli olanlarız.”
İNSANLARIN KAHRINI ÇEKMEK ZORUNDAYIZ
Prof. Karana, “Bir başka şey de, ama bu insanlar da kıymet bilmiyor, şöyle böyle davranıp bizi suçluyor mantığı. Bir kere dertli deli olur. Yani sıkıntısı olan insandan normal davranış beklenmez. Bazı davranışları uygun olmayabilir ama hekim olarak biz insanların kahrını çekmek zorundayız. Hasta bir söylerse biz de 5 söyleriz tavrı doğru değil. Can derdinde olan insanların normal tavırda olmayabileceği ortada. Hastanın ve yakınının da densizi ve edepsizi var. Ama masum olanlar da var. Hekimlik sanatı bunları olay çıkarmadan yönetme sanatıdır. Biz problemin parçası değil, çözümün parçası olmakla görevliyiz. Biz öğrencilere tutum ve davranış eğitimi noktasında bunları söylüyoruz ve söylemeye devam edeceğiz” dedi. -HABER/ALİ ARASLI