Uşak Üniversitesi'nde bu yıl ‘Türkiye Yüzyılının Kahramanları’ temasıyla gerçekleştirilen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri şehitlerin ruhlarına ithafen lokma dağıtımıyla başlandığı belirtilerek, daha sonra Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezi Fuaye alanında “15 Temmuz Konulu Karma Sergi” açıldığı kaydedildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinlikte, İslami İlimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Mehmet Bilal Tiryakioğlu tarafından Kur’an-ı Kerim Tilaveti ve Dr. Öğretim Üyesi Nihat Tosun tarafından şehitlerimiz için Hatim duası okundu. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü temalı sinevizyon gösterimi sunuldu.
Açılış konuşmasının ardından Moderatörlüğünü Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadık Sarısaman’ın yaptığı “Boyun Eğmeyenler” adlı panel gerçekleştirildi. Panelde konuşmacı olarak Yönetmen-Yapımcı Nazif Tunç ve Gazeteci-Yazar Bedir Acar yer aldı.
Rektör Savaş: “15 Temmuz hain darbe girişimi, sadece ülkemizin değil, tüm demokrasilerin düşmanı olan karanlık bir gücün son çırpınışıydı.”
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Savaş, “15 Temmuz hain darbe girişimi, sadece ülkemizin değil, tüm demokrasilerin düşmanı olankaranlık bir gücün son çırpınışıydı. Hain Fethullahçı Terör Örgütü tarafından milli iradeye vurulmak istenen darbe, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlı liderliği ve necip milletimizin kahramanca direnişi sayesinde Allah’a hamd olsun ki durdurulmuş ve darbecilere gereken cevap verilmiştir. 15 Temmuz gecesi, ülkemizin her köşesinden gelen milyonlarca vatandaşımız, demokrasiye, milli iradeye ve hukukun üstünlüğüne sahip çıkmak için meydanları doldurdu. Bu kahraman vatandaşlarımız, tankların önüne geçerek, kurşunlara göğüs gererek, canlarını hiçe sayarak, demokrasiye olan inançlarını tüm dünyaya gösterdiler. Türkiye’nin dört bir yanında yaşanan bu kahramanlık destanı, demokrasi sevdalılarının mücadelesinin sembolü haline geldi. 15 Temmuz gecesi milletimiz, meydanlarda, sokaklarda, köprülerde demokrasi nöbeti tutarak, tanklara, uçaklara ve silahlı saldırganlara meydan okudu. O gece, gözlerinde vatan sevgisi ve özgürlük aşkı parlayan yüce Türk milleti tarih yazdı. Üstesinden gelinmez gibi görünen engelleri aştı ve demokrasimize sahip çıktı. Üzerine basarak vurgulamak isterim ki 15 Temmuz bizler için bir gurur kaynağıdır.” dedi.
Prof. Dr. Savaş: “Milletimiz Türkiye Yüzyılının Kahramanlarına minnettardır.”
“Halkımızın destan yazdığı bu önemli günde, sayısız kahramanlar ortaya çıkmıştır. Bu millet Türkiye Yüzyılının Kahramanlarına minnettardır” diyen Prof. Dr. Savaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunlardan ikisinin adını özellikle zikretmek isterim: Biri Piyade Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir diğeri ise hemşerimiz Mehmet Çetin’dir. Darbe girişimi sırasında Marmaris’teki çatışmada şehit düşen Cumhurbaşkanlığı koruma polisi hemşerimiz Mehmet Çetin, 15 Temmuz gecesi hain darbecilere karşı duvar olmuş, vatan aşkından en ufak bir taviz vermemiş büyük bir kahramandır. ‘Söz konusu vatansa gerisi teferruattır’ şiarıyla verilen görevi canı pahasına yerine getirmiş ve şehit olmuştur. Aziz şehidimizin ruhu şad olsun.”
Prof. Dr. Savaş: “Hep birlikte, el ele, omuz omuza vererek demokrasimizi ve milli birliğimizi korumalı, 15 Temmuz ruhunu yaşatarak daha güçlü bir Türkiye için çalışmalıyız.”
15 Temmuz’un Türkiye’nin demokratik değerlerine olan bağlılığını bir kez daha gösterdiği bir dönüm noktası olduğunun altını çizen Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş; “Milletimizin gücü ve iradesi, demokrasiye olan inancımızı perçinlemiştir. Hürriyet aşığı milletimizi zincire vurmayı denediler ve hamdolsun başaramadılar. Ezanımızı susturmak, bayrağımızı indirmek isteyen hainleri, 100 yıl önce Çanakkale’de nasıl hüsrana uğratmışsak, 15 Temmuz’da da aynı şekilde hüsrana uğrattık” dedi.
Rektör Savaş: “Bir ve beraber oldukça, aşamayacağımız hiçbir zorluk, yenemeyeceğimiz hiçbir düşman yoktur.”
15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Gününün, bizlere demokrasinin ve bağımsızlığın kıymetini bir kez daha hatırlattığını belirten Prof. Dr. Savaş “Hep birlikte, el ele, omuz omuza vererek demokrasimizi ve milli birliğimizi korumalı, 15 Temmuz ruhunu yaşatarak daha güçlü bir Türkiye için çalışmalıyız. Güçlü bir demokrasi ve sağlam milli irade, darbe teşebbüslerine karşı en büyük güvencemiz olacaktır. Şundan hiç şüpheniz olmasın ki milletçe birlik ve beraberliğimizden taviz vermediğimiz sürece hainler ne yaparsa yapsın boştur. Çok çalışmalı, üzerimize düşen sorumluluklardan hiçbir şekilde kaçmamalıyız. Çünkü biz bir oldukça, beraber oldukça, aşamayacağımız hiçbir zorluk, yenemeyeceğimiz hiçbir düşman yoktur. 15 Temmuz mücadelesi bize bunu göstermiştir. 15 Temmuz darbe girişimine karşı koyarken şahadete ulaşan şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Bu yüce millet sizleri hiçbir zaman unutmayacaktır. 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü kahraman milletimizin demokrasi bayramıdır. Kutlu olsun!” dedi.
-‘Boyun Eğmeyenler’ Panelinde Türkiye Yüzyılının Kahramanlarının Onurlu Mücadelesi Anlatıldı-
Açılış konuşmasının ardından Moderatörlüğünü Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadık Sarısaman’ın yaptığı Yönetmen-Yapımcı Nazif Tunç ve Gazeteci-Yazar Bedir Acar’ın konuşmacı olarak yer aldığı “Boyun Eğmeyenler” adlı panelde 15 Temmuz kahramanları konuşuldu.
Panelde; konuşmacı Nazif Tunç’un hazırladığı "30 Kuş" ile “Çağrı ve Zafer” adlı filmler izlendi.
Nazif Tunç: “En büyük boyun eğmeyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır”
Darbeden bir yıl sonra çekilen "30 Kuş" adlı kısa filmle Şehit Ömer Halisdemir'in 15 Temmuz'da yaşadıklarını anlatan Yönetmen - Yapımcı Nazif Tunç, üzerinden yedi yıl geçen FETÖ'nün darbe girişimini değerlendirdi. Tunç konuşmasında “En büyük boyun eğmeyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır. Türkler hâlâ boyun eğmiyor. NATO zirvesinde de bunu gösterdik. Türkiye'yi bir Suriye, bir Libya yapmak için çok uğraştılar ama başaramadılar. Halkımız 1960'da sessiz kalmanın mahcupluğu ile 15 Temmuz’da sokağa çıktı.”
Tunç, 15 Temmuz'da Türkiye'yi esenliğe kavuşturan kahramanları anlatmanın, kendisi için bir zorunluluk haline dönüştüğünü dile getirerek, “15 Temmuz unutturulmamalı. Bunun için şiirlerle, filmlerle, resimlerle, kısaca sanatla unutturmamalıyız. 15 Temmuz'da insanımız dünyayı karşılarına alarak şehadete yürüdü. Onlar Türkiye Yüzyılının Kahramanlarıdır. 15 Temmuz’un zihinlerde diri tutulması ve yetişen nesillerin gaflet içerisine düşmemeleri adına, sanat eseri üretmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
Bedir Acar: “15 Temmuz gecesi aklımda kalan Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın ‘Başaramayacaksınız!’ diyerek halkımızı sokaklara çağıran sesidir.”
Gazeteci-Yazar Bedir Acar ise 15 Temmuz darbe gecesi yaşadıklarını anlatarak “O gece aklımda kalan Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın ‘Başaramayacaksınız!’ diyerek halkımızı sokaklara çağıran sesidir. Halkımız ölümü göze alarak sokağa çıktı. Medya çalışanları da o gece darbeye karşı ses çıkardı ve medyanın olan biteni ekrana taşıma çabası da darbeye karşı duruşa güç kattı” şeklinde konuştu.
Program, Prof. Dr. Sadık Sarısaman, Yönetmen-Yapımcı Nazif Tunç ve Gazeteci-Yazar Bedir Acar’a teşekkür belgeleri ve Uşak Üniversitesi plaketi verilmesiyle son buldu. -Uşak Üniversitesi