Mustafa Kemal Paşa Amfisi’nde gerçekleştirilen konferansa, Uşak Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Çolak konuşmacı olarak katıldı. Programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfi Özav, Uşak Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Ada, fakülte dekanları, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sadiye Tutsak, fakülte dekanları, yüksekokul müdürleri, akademisyenlerin katıldı. Vatandaşlar ve öğrencilerden de katılım gösterildi.
23 Nisan'ın önemi büyük!
Konferansın açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfi Özav, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 105. yılını kutlayarak sözlerine başladı. “23 Nisan tarihi hepimizin belleğinde önemli bir yere sahiptir. Böyle anlamlı bir programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
"Türk halkı vatanı için canı pahasına mücadele vermiştir"
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sadiye Tutsak ise yaptığı konuşmada, TBMM’nin 23 Nisan 1920’de açılmasının Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına giden süreçteki en önemli adımlardan biri olduğunu vurguladı. “Milli hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir. Türk halkı, yüzyıllardır üzerinde yaşadığı toprakları vatan tutmuş ve bu vatanı kaybetmemek için Mustafa Kemal Paşa önderliğinde canı pahasına mücadele vermiştir. Hepsini saygı ve minnetle yad ediyorum” ifadelerini kullandı.
"23 Nisan milli egemenliğin kurumsallaştığı tarihsel bir dönüm noktası"
Konferansın konuşmacısı Prof. Dr. Filiz Çolak, sunumuna dünyada ve Osmanlı coğrafyasında milli bayram kavramının nasıl geliştiğini anlatarak başladı. Dünyada kutlanan önemli milli bayramlar ve Osmanlı’da resmî olarak kabul edilen ilk milli bayram hakkında bilgi veren Çolak, 23 Nisan’ın yalnızca Çocuk Bayramı değil, aynı zamanda milli egemenliğin kurumsallaştığı tarihsel bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.
Sunumunun ilk bölümünde TBMM’nin açılış sürecini tarihsel bir bakışla ele alan Çolak, ikinci bölümde dönemin basınında yer alan bayram kutlamalarını örnekler üzerinden değerlendirerek katılımcıları adeta tarihî bir yolculuğa çıkardı.
Prof. Dr. Çolak, 23 Nisan’ın bayram olarak kabul edilmesinin TBMM’nin açılışının birinci yıl dönümünde Saruhan Mebusu Şefik İnce Bey ve İçel Mebusu Şevki Bey’in teklifiyle gündeme geldiğini belirtti. Mecliste farklı görüşlerin dile getirilmesine rağmen teklifin oy çokluğuyla kabul edilerek 23 Nisan’ın millî bayram olarak ilan edildiğini ifade etti.
Sunumunun sonunda ise 23 Nisan’ın nasıl çocuk bayramı kimliği kazandığını, yıllar içinde halkın katılımıyla nasıl kutlandığını, ülke genelinde basında yer alan fotoğraf ve gazete küpürleri eşliğinde anlattı.
Programın sonunda, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfi Özav ve Uşak Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Ada tarafından Prof. Dr. Filiz Çolak’a teşekkür belgesi takdim edildi. Etkinlik, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.