Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ve Tarih Topluluğu tarafından “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Haftası” adlı konferans gerçekleştirildi.
Konferans, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Filiz Çolak’ın moderatörlüğünde , Uşak Üniversitesi YouTube kanalından canlı yayınla yapıldı. Konferansta, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Sarıkoyuncu “Zaferin 108. Yılında Çanakkale ve Düşündürdükleri” , Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih- Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Çetin “Çanakkale’den İstiklal Marşı’na Türk’ün İstiklal Yürüyüşü” konulu konuşma yaptılar.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Filiz Çolak Çanakkale şehitlerini anarak, Çanakkale’nin her parçasıyla bir abide olduğunu belirtti.
“Çanakkale ruhu gençlere aktarılmalı”
Konuşmasına Türklere Anadolu’nun kapılarını açan 1071 Malazgirt Savaşı’ndan Çanakkale Savaşı’na kadar olan süreci özetleyerek başlayan Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Sarıkoyuncu Değerli, Çanakkale Savaşı’nda yaşananları ayrıntılarıyla anlattı. Çanakkale Savaşının yüzlerce kahramanlık sahnesiyle dolu olduğunu belirten Prof. Dr. Sarıkoyuncu Değerli, Çanakkale ruhunun gençlere aktarılarak unutulmasına izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.
“İstiklal Marşımız Türklüğümüzün sembolüdür”
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih- Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Çetin ise milli marşımızın nasıl ortaya çıktığını anlatarak, İstiklal Marşımızın derin anlamı üzerinde durdu. Çetin, İstiklal Marşı’nda geçen her kelimenin bir anlam yoğunluğu olduğunu dile getirirken “İstiklal Marşımız bizim Türklüğümüzün sembolüdür” dedi.