Gündem

Uşak ve Bolu’da mülteci popülizmi; Ankara ve İstanbul’da ise mültecilere destek projeleri!

Yılmaz Özdil, “Yeni sığınmacı almayacağım. Afganları gerekirse atarım” diyen Uşak Belediye Başkanı CHP’li Özkan Yalım’a övgüler düzdü. Görüştüğümüz resmi kaynaklar, Yalım’ın böyle bir yetkisinin olmadığını ve bunun popülizm için yapıldığını ifade etti. Yaptığımız incelemede CHP’li İstanbul, Ankara ve İzmir belediyelerinin göçmen destek projeleri yaptığı da görüldü.

Abone Ol

Yılmaz Özdil, yayınında Uşak Belediye Başkanı seçilen Özkan Yalım’a övgüler düzdü. Özdil’in övgüyle bahsettiği konu, herkesin ortak sorunu olan kaçak göçmenler oldu. Özdil, Yalım’a güzellemeler yaptı ve Özkan Yalım da kendisine yönelik bu güzellemeyi sosyal iletişim ağından paylaştı. Yalım’ın seçimden önce yaptığı ‘Bunları gerekirse tutup kulağından atacağım’ sözleri ve bunun bazı gazetecilerden de alkış alması üzerine, belediyenin böyle bir yetkisinin bulunup bulunmadığını araştırdık. Konuyla ilgili görüştüğümüz bir kaynak, bu söylemleri CHP’li Tanju Özcan’ın gündeme getirdiğini ve halkta prim yapınca bu tür ifadelerin yaygınlaştığını belirtti. Aynı kaynak, belediyelerin böyle bir yetkisinin bulunmadığını, suyu pahalı satma ve benzeri uygulamaların da insani olmadığını kaydetti. 
“SIĞINMACI SORUNU VAR, AMA BU SORUN AKILCI YÖNTEMLEREL ÇÖZÜLÜR”


Toplumsal baskı nedeniyle ismini açıklamak istemeyen kaynağımız, sığınmacı sorununun daha akılcı yöntemlerle çözülmesi gerektiğini belirtti. Şu anda bazı yabancı uyruklu vatandaşların Türkiye’den ayrıldığını belirten aynı kaynak, şu ifadeleri kullandı:
“Son seçimde bunu sadece Uşak’ta değil, ülkemizin bir çok ilindeki belediye başkanları ve adayları kullandı. Bu konu artık siyasi rant devşirme meselesi oldu. Bolu’da bu iş tutunca, diğer belediye başkanları da bu tür hamasi söylemler üretmeye başladılar. Tabii popülizm, halkımızda her zaman bir karşılık buluyor. Fakat bu tür söylemler toplumu ayrıştırır ve bunun insani anlamda pek doğru olduğunu da söylememiz lazım. Bolu’da suyu mültecilere 10 kat fazla satmak da insani değil. Yani sığınmacıların arasında kadınlar ve çocuklar da var. Bunların arasında çalışamayanlar da yer alıyor. Ne yani bu insanları açlıktan ve susuzluktan öldürecek miyiz?”. 
BELEDİYELERİN SIĞINMACI KABUL ETMEME VEYA ATMA GİBİ BİR YETKİSİ YOK!
Aynı kaynak, belediyelerin yasa gereği sığınmacıları atma veya kabul etmeme gibi bir yetkisinin bulunmadığını ifade etti. Sığınmacıların azaldığını ve Uşak’ta da yaklaşık 8500 sığınmacının yer aldığını belirten aynı kaynak, şöyle devam etti:
“Belediye Başkanı’nın sığınmacı kabul etme veya etmeme gibi bir yetkisi yok. Sığınmacıları atmak gibi bir yetkisi de yok. Tabii belediye imkanlarını kullandırmada zorlayıcı davranabilirler. Artık burada iş tamamen belediye başkanı olacak kişinin vicdanına kalmış. Fakat burada da hukuka bakılır ve uygulama Anayasa ve evrensel ilkelere aykırıysa bu da mahkemeden dönebilir”.
İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR’DE CHP’Lİ BELEDİYELER SIĞINMACILARA DESTEK PROJELERİ GELİŞTİRDİ
Aynı kaynak, İstanbul, İzmir ve Ankara gibi CHP’li belediyelerin sığınmacılara yönelik projeler geliştirdiğini söyledi. Bunun üzerine yaptığımız incelemede, söz konusu durumun gerçek olduğunu da tespit ettik. 
Buna göre Mansur Yavaş’ın idaresindeki ABB’nin “Ankara’da Yaşayan Afgan Mültecilerin/Sığınmacıların Temel Haklara Erişiminin Desteklenmesi Projesi”ne destek verdiği görüldü. Ankara Büyükşehir Belediyesi, sadece 2020 yılında, 300 aileye dezenfektan ve maske yardımı yaptığı raporlara yansıdı. 
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da, BM ile bir işbirliği protokolü imzaladı. 2021’de imzalanan protokol gereği, İBB 1,6 milyon göçmene destek çıktı. İmamoğlu, “Zorla yerinden edilen ve ülkesini terk etmek zorunda kalan insanların sayısının tarihte hiç olmadığı kadar fazla olduğu bir dönemden geçiyoruz” demişti.