UŞAK'TA BUGÜN VEFAT EDENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
NASA tarafından yayınlanan yer altı suyu görüntülerinde de Türkiye’nin durumu hiç iç açıcı değil.
Yaşar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mir Jafar Sadegh Safari, iki Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) ile İzmir ve Ege Bölgesi’nin 1940 yılından 2100’e kadar olan kuraklık durumunu inceledi. Doç. Dr. Safari’ye araştırmacı olarak eşlik eden Bursa Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Babak Vaheddoost’un yanı sıra İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Dr. Mustafa Nuri Balov ve yüksek lisans öğrencileri Denizhan Mersin, Ayşe Gülmez, Farzad Rotbei ise araştırmaya katkı sağladı.
Yapılan araştırmada 2005-2012 yılları arasında Selçuk, Sultanhisar, Manisa, Denizli, Uşak, Kuşadası, Sultanhisar ve Denizli istasyonlarında SPI-1 (meteorolojik kuraklık) değerleri -2 ile -3 arasında yani şiddetli kuraklık gözlemlendi.
EGE BÖLGESİNDE CİDDİ KURAKLIK YAŞANABİLİR
Doç. Dr. Mir Jafar Sadegh Safari 1940-2020 yılları ve 2020-2100 yılları arasında Ege Bölgesi’nin kuraklık durumunu ele aldı. Araştırma sonuçlarına göre; 2041-2070 yıl aralığında 14 ay ve 2041-2100 yıl aralığında 20 ay şiddetli kuraklık yaşanacağı öngörülüyor.
NASA’YA GÖRE TÜRKİYE’NİN YER ALTI SULARI ORTALAMA SEVİYENİN ALTINA İNDİ
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ümit Alp sosyal medya hesabında bir uydu fotoğrafı paylaştı. NASA tarafından yayınlanan fotoğrafta yer altı sularının durumu ortaya kondu. Alp konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı; “Yeraltı suyumuz da kıtlık var . NASA’nın haritaları bunu söylüyor. Su kaynaklarımızın ne kadar önemli olduğu bu harita gözler önüne seriyor. Murat Dağı’nda ki içme sularının önemini bir kat daha fazla bize hatırlatıyor.”
HABER / BAYRAM ALİ KELEŞ