Son gelen akaryakıt zamlarından sonra otobüs bilet fiyatları arttı. Sadece şehirlerarası yolcu taşıma biletlerine değil, şehiriçi taşıma ücretlerine de zamlar peş peşe geldi. Geçtiğimiz günlerde, Uşak, İzmir, Aydın ve Kütahya gibi bir çok ilde yolcu taşıma bedelleri zam gördü.

Otobüs firmaları, motorine gelen zamlar sonrasında zam kararı almaya mecbur kaldıklarını açıkladı. Mazot zamlardan şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan otobüs firmaları etkilendi.

16 Temmuz 2023 günü başlayan ÖTV oranındaki artışla beraber, mazotun litre fiyatı 30’u buldu. Daha sonra peyder pey gelen mazot zamları sonrası 40 TL’nin üzerine çıktı.

Uşak-İzmir, Uşak-Ankara, Uşak-İstanbul otobüs biletleri arttı!

Uşak’ta faaliyet gösteren şehirlerarası yolcu taşıma işi yapan şirketler, fiyatlarını güncelledi. Buna göre şu anda;

Uşak-İzmir arası otobüs bileti fiyatı; 250 TL oldu.

Uşak-Ankara arası otobüs bileti fiyatı: normalde 430 TL

Uşak-İstanbul arası otobüs bileti fiyatı da normalde 600 TL oldu.

Kentten Ankara, İzmir ve İstanbul’a düzenli sefer yapan 2 otobüsün fiyatları aşağı yukarı bu seviyede yer alıyor.

Uşak-Ankara ve Uşak-İstanbul biletlerine bazı günler ve seferlerde indirim!

Şirketler gelen zamlardan sonra seyrek yolcu taşıma gün ve saatlerine özel indirime gitti. Buna göre şirketler özellikle hafta içi otobüslerde yoğunluğun az olduğu günlerde şu fiyatlamaları yapıyorlar;

Ankara-Uşak arası yolcu bileti ücreti 430 TL’den 300 ve 330 TL aralığına düşürülüyor. Her 2 indirimli fiyat seferlere göre değişiyor.

İstanbul-Uşak arası yolcu bileti taşıma ücreti de 600 TL’den 500 TL’ye düşüyor.

Söz konusu indirimler genellikle İstanbul ve Ankara hatlarında var. Hatta Karadeniz merkezli bir ulaşım firması da Trabzon ve Ankara arasına sabit fiyat alıyor. Aynı şirket, İstanbul ve Ankara hattında sefer ve güne göre indirimler yapıyor.

Otobüs biletlerinin fiyatı neden değişken?

Konuyla ilgili görüştüğümüz ulaşım şirketi yetkilileri, tüketici ve otobüsçü odaklı bir çözüm bulduklarını ifade etti. Belli seferlerde yoğunluğun az olduğunu belirten görevliler, şöyle söyledi:

“Her otobüs seferi tıka basa dolu gitmiyor. Bayram ve benzeri dönemler haricinde haftanın ortasındaki günler seyrek olur. Hatta günün belli saatleri yoğun ve belli saatlerinde yolcu azdır. Bu nedenle yolcunun az olduğu saatlere daha çok vatandaşımızı çekmek ve talebin fazla olduğu saatlerde yoğunluğu azalttık. Otobüsçülerin de maliyeti çıkarmakta zorlandığı seferler, kendini kurtarır hale geldi. Hem tüketici, hem otobüsçü için pozitif bir durum ortaya çıktı”. ALİ ARASLI///

Editör: Ramazan Güner