Gündem

Uşak'ın ana su kaynağında doluluk sadece yüzde 17!

Uşak’ta su kaynaklarını koruma noktasında bir dizi çalışma yapan Uşak Belediyesi, barajlardaki suyu korumak ve artırmak için çalışmalar yapıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Uşak Belediye Başkanı Çakın, Küçükler Barajı’ndaki su seviyesinin yüzde 17’lerde olduğunu ve sıkıntının devam ettiğini dile getirdi.

Abone Ol

Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, kentteki su kaynaklarıyla ilgili yaptığı açıklamada, şehrin en temel su kaynaklarından biri olan Küçükler Barajı’ndaki su seviyesinin yüzde 17’lerde olduğunu ve sıkıntının devam ettiğini söyledi. Su kaynaklarının korunması ve sürekli yenilenmesi için bir dizi çalışma yaptıklarını belirten Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, Baltalı göleti ve Murat çayından Küçüklere su takviyesi yapılması için çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Su sorununun kent için üzerinde durulması gereken en önemli konuların başında geldiğini dile getiren Çakın, “Suyumuz bu yıl yine istediğimiz seviyede değil. Tabi burada küresel ısınma ve kuraklığın etkisi söz konusu. Biz kaynakları beslemek için kuyu açmak yerine doğal akışa yönelik çalışmalara ağırlık verdik. Gerekirse kuyu da açabiliriz, fakat bunu son çare olarak düşünüyoruz. Su insanlığın temelidir ve tasarruf etmek de görevimizdir. Bu noktada vatandaşlarımıza suyu tasarruf edecekleri bir dizi teşvik çalışması da yaptık” dedi.

Daha önce su tasarrufu için vatandaşa aparat dağıttıklarını belirten Başkan Çakın, “Uşak Belediyesi olarak su tasarrufu konusunda uzunca bir süredir yürütmekte olduğumuz çalışmaları yeni bir uygulama ile de daha geniş bir şekilde vatandaşlarımızla paylaşmaya başladık” dedi. Çakın, “Belediyemiz tarafından temin edilen perlatörleri şehrimizin değişik yerlerindeki farklı konut ve iş yerlerine dağıttık. Uşak Belediyemizce dağıtılan bu perlatörler sayesinde hanelerimizin ve işletmelerimizin su tüketimi ciddi oranda azaldı. Tabi bu aynı zamanda ekonomik anlamda da vatandaşlarımız için bir avantaj sağlamış oldu. Tüm bunların ötesinde doğamızın ve geleceğimizin en büyük teminatı suyumuz da daha az harcanmış oldu” dedi.

KÖY ÇEŞMELERİ VE DERELER DE  KURUMA VAR

Öte yandan Uşak’ta kurak geçen yaz mevsiminin ardından, bir çok baraj ve gölette su, en alt seviyelere düştü. Bunun örneklerinden biri de Devlet Su İşleri tarafından Uşak Merkeze bağlı Selvioğlu köyüne yapılan, Selvioğlu Göleti oldu. Selvioğlu göletinde bu yıl su seviyesi kuraklık nedeniyle düştü. Ayrıca DSİ’nin daha önce tedbir amaçlı suyun bir kısmını salması nedeniyle, su seviyesi en dibi gördü. Daha önce göletin içinde kalan ağaç ve diğer bitkiler, gün yüzüne çıktı. 500 bin metreküplük su seviyesi hedeflenen, bin 180 dekarlık alana kurulu ve 25 metre olan göletin su seviyesi, şu anda, 4’te 1 civarında. Tarımsal sulama için şu anda kullanılmayan göletin yanı sıra, köy içinde ve çevresindeki çeşmelere de su verilmiyor. Suyun az olması nedeniyle, evlere haftanın belli günlerinde su veriliyor ve bu süre içinde köylü, su depolusunu dolduruyor. Uygulamayı tedbir amaçlı yaptıklarını ifade eden Selvioğlu Köyü Muhtarı Ali Durna, “Su seviyesi baya düştü. Kaynak sularımız kapalı ve suyu israf etmeyelim diye çeşmelere su vermiyoruz. Evlere su versek de depolar dolacak şekilde veriyoruz. Barajda hayvansal sulama ve sebze için belki kullanabiliriz. Şebeke suyunda sulama yapılmasını istemiyoruz. Barajda bir süre önce tedbir amaçlı su salımı yapıldı. Fakat sonradan beklenen yağış da olmadığı için su seviyesi baya aşağılara düştü. Kışın tekrar dolmasını ümit ediyoruz. Kuraklık da var ve tedbir de var. Kış zayıf geçerse su seviyesi düşerse yine sıkıntı olur” dedi.

TEMA UŞAK: SUYUN İSRAF EDİLMEMESİ
 

Kentteki kuraklık geçen yazla ilgili bir açıklama yapan TEMA Uşak İl Temsilcisi Prof. Dr. Barış Metin de, suyun israf edilmemesi gerektiğini dile getirdi. Metin, susuz geçen yazın ardından, göletlerdeki su seviyesinin büyük oranda düştüğünü ve su tasarrufunun öneminin daha iyi anlaşılması gerektiğini kaydetti. Metin, “İlimizin tek geçim kaynağı imalat ve hizmet sektörü değil. Tarım ve hayvancılık da Uşak için önemli bir geçim kaynağıdır. Bu noktada bu yıl çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldık. Her zaman için çevrenin ve doğanın birey, aile, toplum ve ülke ekonomisine sunduğu katkıları ifade ettik. Şimdi su seviyesi düştü ve insanlar suyun kıymetini daha iyi idrak etmeye başladı. Doğanın dengesini bozmak çok kolay, fakat yitirilen ekolojik dengeyi tekrardan rayına sokmak çok çok zor. Dileriz ki, bu kış döneminde gerek kar ve gerekse yağmurumuz yeterince yağsın ve kurak geçen yazın olumsuz etkileri telafi edilsin” diye konuştu.