Uşak’ın eski Belediye Başkanlarından Alaattin Tiritoğlu, henüz 20 günlük evliyken savaşa katıldı ve memleketi için savaştı. Uşak Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Barış Metin, kentin işgalden kurtuluşunun 101'inci yıldönümü nedeniyle, “İşgal Yılları’nda Uşak” isimli bir program yaptı. Programda, kent için canını ortaya koyan önemli isimlere yer veren Prof. Dr. Barış Metin, bugün ismi Tiritoğlu Parkı’nda yaşatılan ve bir dönem Uşak Belediye Başkanlığı yapan Alaattin Tiritoğlu’yla ilgili önemli bir bilgi verdi.
Kentteki önemli isimlerden birinin İbrahim Tahtakılıç olduğunu belirten Prof. Dr. Barış Metin, “Uşak’ta Kuvâ-yi Milliye nasıl örgütlendi? Uşak’taki ilk silahlı örgütlenme ya da ilk güçlü örgütlenme Uşak hücum taburudur ve bu tabur, 1919 Ağustos’ta 1882 ve 1883 doğumlu askerlerin görevlendirilmesi ile kuruldu. Heyet-i Temsiliye Başkanı Mustafa Kemal Paşa’nın başındaki milli teşkilatlara katıldılar ve destek oldular. Hücum taburunu da İbrahim Tahtakılıç’ın verdiği fikir üzerine kurdular. Bütün alet, edevat ve elbiseler dahi Uşak’taki şayak fabrikasında üretilmiş ve dikilmiştir” dedi.
UŞAK BELEDİYE BAŞKANLIĞI YAPAN ALAATTİN TİRİTOĞLU’NUN FEDAKARLIĞI
Uşak’ta bir dönem Belediye Başkanlığı da yapan Alaattin Tiritoğlu’nun fedakarlığına değinen Prof. Dr. Metin, “Bunun dışında Uşak akıncı müfrezesi kurudu ve hücum taburuna göre daha küçük bir birliktir. Başında Alaattin Tiritoğlu vardır ve henüz 20 günlük evliyken, ülkenin içindeki durumu görüp ve harekete geçmiştir. Bu anlamda milli mücadele tarihinde eşsiz bir yeri vardır. Alaattin Tiritoğlu, bu dönemde başında bulunduğu birliği oluşturarak, Demirci cephesinde Yunan hareketini engellemek için hareket etti. İşgalden sonra bu müfrezenin görevi sona erdi” dedi. ÇİĞDEM TURAN