UŞAK'TA BUGÜN VEFAT EDENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
Sucuk toplumumuz tarafından sevilen ve sıklıkla tüketilen yiyecekler arasında bulunuyor.
İyi ve lezzetli bir sucuk yemenin sırrı ise kullanılan etin kalitesi ve katılan baharatların hassas ölçülerinden geçiyor. Çok fazla üretimi olan sucuğun tadı markadan markaya değişiyor. Her birinin lezzeti birbirinden farklı olmasının sebebi de işte bu farklı oranlarda kullanılan baharatlardır.
Uşak’ın lezzetli ve kaliteli sucukları
Kadıoğlu markası ve Ulubey Sucukları diye bilinen markalar Uşak’ın markası olup Uşak halkına kaliteli sucuk vermektedir. Bu markalar Egeşok, Sayar gibi ilimizdeki çoğu marketlerde hatta bazı mahalle bakkallarında bile satışı yapılıyor.
Uşak’ın bir diğer meşhur sucuğu ise Bölme Sucuğu olarak bilinen sucuktur. Bölme sucukları, Uşak’a bağlı Bölme ilçesindeki bir kasap tarafından üretiliyor.
Bunların yanı sıra Uşak’taki çoğu kasap sucuk yapıp satıyor.
Kaliteli bir sucuk ne kadar ?
Kaliteli bir sucuğun ortalama kg fiyatı 400 TL ‘den başlıyor.
Lezzetli bir sucuk nasıl yapılır ?
Sucuk, geleneksel Türk Mutfağı’nda önemli bir yere sahiptir. Çok eski zamanlardan beri sofralardan eksik edilmeyen ve çeşitli tarifleri süsleyen sucuk, tost, yumurta, börek ve birçok sulu yemek yapımında da kullanılmıştır.
Sucuk yapımında öncelikle kullanılacak olan et ile ilgili tercih ve işlemler devreye girer. Yeni kesilmiş bir hayvanın etinin kullanılması, lezzeti olumsuz yönde etkiler. Bu yüzden, etler dinlenmiş ve olgunlaşmış olmalı. Böylece etin asidik değerleri de düşerek et daha lezzetli hale gelmiş olur. Sucuk için tercih edilecek etler hayvanın kemiklerine yakın bölgelerden tercih edilirse daha lezzetli olur ancak, et farklı hayvanların farklı bölgelerinden de elde edilebilir. Bu durum, lezzetin azalmasına etki etmiş olur.
Daha sonrasında çeşitli baharatların harmanlanasından olan iç harç kıymayla yoğrulup karıştırıldıktan sonra yaklaşık on iki saat kadar bekletilir. Bu sürecin uzun olmasının sebebi ise baharatların etle iyice harmanlanmasını sağlamaktır. Böylelikle baharatların lezzetleri etlere işler ve tat yoğunluğu artar. Baharatların harmanlanma aşamasından sonra, sarımsaklar da bu karışıma eklenir ve yaklaşık yarım saat boyunca elde edilen bu harç yoğrulur. Bütün malzemeler iyice birbirine karıştıktan sonra, ette herhangi bir topaklanma olup olmadığı kontrol edilir. Eğer topaklanma yoksa, etin yüzeyinde bir pürüzsüzlük hakimse, aşama başarılı bir şekilde tamamlanmış demektir. Artık, elde edilen harcı saklamak için uygun zaman gelmiştir. Harcın üzerine temiz bir örtü veya bez serilir. Harç, bir gün boyunca özel buzdolaplarında bekletilir. Bunu yapmaktaki sebep, sucuğun doğru bir şekilde fermente olmasını sağlamaktır.
Bütün bu sürecin ardından, önceden kurutulmuş bağırsaklar ılık suda bekletilir ve bağırsakların genişlemesi sağlanır. Temiz su ile içi temizlenen bağırsaklar, doldurma işlemi için hazır hale getirilir.
Doldurma işlemi için hazır edilen bağırsakların işlemden önce temiz olması çok önemlidir. Eğer bağırsaklar yeterince temiz olmazsa, sucuğun çabucak bozulmasına veya küflenmesine sebebiyet verir. Bununla birlikte, sucuğun tadını da kötü yönde etkiler.
Bağırsaklar doğru şekilde temizlendikten sonra, önceden hazırlanmış olan harç bağırsakların içerisine doldurulur. Bu işlem esnasında, dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri bağırsağın içerisinde hava kalmamasına dikkat edilmesidir. Eğer içeride hava boşlukları kalırsa, sucuk bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalır.
Bağırsaklara doldurulan sucuklar, iplere asılır ve bekletilir.1-2 haftanı ardından kuruyan sucuklar artık yenmek için hazırdır.
Evde Sucuk Yapmak İçin Ölçüler:
· 1000 gram dana kıyma
· 10 diş sarımsak
· 1 yemek kaşığı tuz
· 1 yemek kaşığı karabiber
· 3 yemek kaşığı kırmızı toz biber
· 1 yemek kaşığı acı kırmızı pul biber
· 1 yemek kaşığı kimyon
· 1 yemek kaşığı yenibahar
· 1 yemek kaşığı tarçın
· 1 yemek kaşığı isot (isteğe göre)
· 1 metre kurutulmuş dana bağırsağı
1. Tüm malzemelerimiz hazırsa yoğurma kabımıza veya tepsimize kıymayı alalım yayalım.
2. İnce ince doğradığımız sarımsakları havana alalım ve tuz ile iyice dövelim.
3. Şimdi tüm baharatları ve tuz ile dövdüğümüz sarımsakları kıymamız üzerine ilave edelim. kıvamı alana kadar iyice yoğuralım.
4. Bir kaseye alalım üzerini streç film ile örtelim ve 1 gece buz dolabında normal bölmede dinlendirelim.
5. Ertesi gün kurutulmuş bağırsakları sıcak sirkeli suda yarım saat yumuşaması ve sterilize olması için bekletelim.
6. Yumuşayan bağırsağı alalım dolduracağımız sucuk aparatına veya huniye hepsini geçirelim ve ucunu kalın bir iple bağlayalım.
7. Sucuk harcımızdan alarak bağırsakta boşluk hava kalmayacak şekilde çok sıkı şekilde dolduralım.
8. Yapacağımız boyuta ulaştığımızda tekrar iple bağlayalım ve keselim. Sucuğumuz hazır.
9. Bu şekilde sucuk harcımız bitene kadar aynı işlemi tekrar edelim.
10. Artık sadece sucukları kurutmak kalıyor.
11. Yapmamız gereken kış ayındaysak, sucukları serin karanlık bir odaya asmak ve ara ara kontrol ederek üzerinde küf oluşursa sirke ile temizlemek.
12. Sucuğumuz maksimum üç haftada tamamen doğal olarak kurumuş ve hazır olmuş olacaktır.
13. Yaz aylarında çok nemli bir şehirdeysek kesinlikle balkona veya odaya asmayın. Buzdolabınızın normal 4 derecelik bölmesine alın ve 1-2 hafta kurumasını bekleyin. Asabilirseniz asın yoksa düz bir zemine koyun ve ara sıra diğer yüzünü çevirerek şeklini kurumasını sağlayın.
HABER: REYHAN BÜŞRA ARDAÇ