UŞAK'TA BUGÜN VEFAT EDENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

Doğa harikası olan ve önemli doğal su kaynağına ev sahipliği yapan Çokrağan Mağarası Kazıkbatmaz Tepe’de açılmak istenen nikel madeninin altında yer alıyor.

WhatsApp Image 2023-11-01 at 11.41.18

Konuya ilişkin değerlendirme yapan Mühendisler Odası Uşak Şube Başkanı Ümit Alp Çokrağan Mağarasının çok büyük olduğunu şu ana kadar sadece 2 kilometrelik bir bölümünün insan gözüyle görülebildiğini aktardı. Alp mağaranın büyüklüğünü şu şekilde anlattı: “Yüksekliği çeşitli noktalarda 40 metreye çıkabiliyor, 30 metre genişliği var, devasa büyüklükte salonlar var. Yani içeride Atatürk Kültür Merkezi’nin konferans salonu kadar büyük boşluklar var. İçinde bir şelale var, yaşam var, yarasalar var, oraya özgü örümcekler var, bir habitat var.”

UŞAK’IN İÇME SUYUNUN BÜYÜK BÖLÜMÜ BURADAN SAĞLANIYOR

Çokrağan Mağarasının Uşak’ın içme suyu tedarikindeki önemine dikkat çeken Alp; “Mağaradan bu yıl Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında gelen su verimi sayesinde bu aylarda Uşak’ın içme suyu ihtiyacının yüzde yüzünü sağlanmıştır. Ama genel olarak Uşak’ın içme suyunun yüzde 40’nın buradan sağlanması umuluyor. Bazı aylarda bunu geçiyor bazı aylarda bu oranın altında kalıyor. Uşak’ın genel içme suyunun yıllık 18 milyon metreküp olduğu kabul edilebilir, Uzun yıllar boyunca Çokrağan Mağarasının su ortalamasını araştıran hocalarımız mağaranın yıllık 12 milyon metreküp su rezervine sahip olduğunu ifade ediyor”

WhatsApp Image 2023-11-01 at 11.41.17 (2)

BÖLGE MADENCİLİK FAALİYETLERİNE KAPATILMALI

Buradan çıkan suyun  Uşak’a herhangi bir pompaya gerek duymadan kendi cazibesiyle geldiğini hatırlatan Alp, Murat Dağı’nın tamamı başta olmak üzere bölgenin çevresel etki yaratacak her türlü olaydan uzak tutulması gerektiğine vurgu yaptı. Alp; “Hatta Kazıkbatmaz Tepede hali hazırda bir nikel madeni açılmak isteniyor, bu çalışma tam da Çokrağan Mağarasının üzerine denk geliyor. Kazıkbatmaz tepenin kireç yapıları bu mağaranın devamı niteliğinde. Çok büyük bir risk söz konusu. Mağaranın derinliğini bilemiyoruz ama jeolojik kireç yapılarına baktığımızda Kazıkbatmaz Tepe’nin altına doğru gittiğini tahmin ediyoruz.” Şeklinde konuştu.

UŞAK’IN DOĞAL KAYNAK SUYUNA KAVUŞMASINI SAĞLAYAN BİR MAĞARA

Mağara sporcusu ve İzmir Mağara Araştırma Derneği üyesi olan Tahsin Kaymak’ta Çokrağan Mağarasından paylaştığı bir video ile bölgenin önemini şu şekilde anlattı; “Piyaasada şişelenerek satılan suların hepsi doğal kaynak suyu diye pazarlanıyor. Çokrağan Mağarası sadece bulunduğu bölgenin değil Uşak ilinin bile su açısından doğal kaynağı oluşturan mağaralardan biri. Murat Dağı’nın eteklerinde bulunan ve Murat Dağı’ndan süzülüp oluşan doğan kaynak suyunun ulaşılabilir, görülebilir hale gelmesini sağlayan ve bir arıtma tesisi sonucu Uşak’ın doğal kaynak suyuna kavuşmasını sağlayan bir mağara. Bu mağara aynı zamanda hala içinde doğal yaşamı barındırmakta.”

WhatsApp Image 2023-11-01 at 11.41.17

MİLYONLARCA YILDA OLUŞAN ÇOKRAĞAN MAĞARASI, ÇOCUKLARIMIZDAN BİZLERE EMANETTİR

Türkiye Mağaracılık Federasyonu’na bağlı İzmir Mağara Araştırma Derneği tarafından da  bölgede açılacak bir madenin verebileceği zararlar şu şekilde anlatıldı; “Çatlaklar ve faylar boyunca ilerleyen ve Çokrağan kaynağından yeryüzüne çıkan yeraltı suları, maden aramaları için bölgede gerçekleştirilecek patlatmalar sonucunda akış yönünü değiştirip su kayıplarına neden olacağı öngörülmektedir. Ayrıca Murat Dağı’nda gerçekleştirilecek madencilik faaliyetleri nedeniyle kirleticilerin konumu belirlenemeden dolayısıyla kirlilik için önlem alınamadan su kaynakları ve Çokrağan Mağarası kirlenmiş olacaktır. Çok geç olmadan, su kaynaklarımızı ve doğal güzelliklerimizi yok edecek uygulamalardan vazgeçilmelidir. Milyonlarca yılda oluşan Çokrağan Mağarası, çocuklarımızdan bizlere emanettir”

HABER / BAYRAM ALİ KELEŞ

Editör: Zülal Karadedeli