Gündem

Uşak'ın suyunu bu çukur yutuyor! Eşme ve Ulubey'deki arsenik oranı çok yüksek çıktı!

Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura, Kışladağı altın madenindeki çukurun ifade edilenden daha büyük olduğunu belirterek, buradaki su kaynaklarının buraya gittiğini belirtti. Akcura, söz konusu bölgede arsenik oranının 700 kata kadar arttığını ifade etti. Eşme'nin kir su sorununun da bununla ilgili olduğunu kaydetti.

Abone Ol

Sakarya Vadisi Yok Olmasın Paneline katılan Funda Öz Akcura, burada Murat Dağı’ndaki süreci ve TÜPRAG Altın Madeni’nin işlettiği Kışladağ’ı anlattı. Akcura, Kışladağ’a yakın olan Eşme’de su sorunu yaşandığını ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün açıklamadığı verilere göre 70 ila 700 kat daha fazla arsenik olduğunu öne sürdü.

UŞAK’A 2 YILDIR KAR VE DOĞRU DÜRÜST YAĞMUR YAĞMIYOR

“Porsuk çayına benzeyen Murat Dağı’ndan çıkan Karapınar şelalesinin mücadelesini veriyoruz” diyen Akcura, şöyle konuştu; “2019’da Murat Dağı’nda sadece 2 bin 500 ağaç keseceğiz dediler ve 2023’te kusura bakmayın yanlış hesap yapmışız dediler ve meğer 195 bin ağaç kesecekmişiz dediler. Meğer keseceğimiz ağaçlar çokmuş ama problem etmeyin dediler.Kışladağ’daki maden de 25 bin ağacı keseceğiz diyerek geldiler. Kışladağ’da koca bir alanı kaybettik ve orada artık su yok. Eskişehir’in de bize müthiş bir destek verdiği Murat Dağı’ndaki suyun mücadelesini yapıyoruz. Uşak ve Gediz arasında 100’lerce yıldır çalışan insanlar, gelirlerini, evlerini ve mezarlarını terk edecekler. Şehirdekiler de suyu ve pazardan alışveriş yapma hakkını kaybedecekler. Bizim hazır bir reçetemiz yok ve ne yapacaksak ortak hep beraber mücadele edeceğiz. Küresel iklim krizi yaşıyoruz ve kar yağışını bugün yolda gördük. Uşak’ta ciddi kar yağardı ve 2 yıldır kar yağmıyor. Nisan ve Mayıs ayında yağmur yağar ve 2 yıldır yağmur da yağmıyor. 6 gün Uşak’a su verilemedi ve çevre belediyelerin desteğiyle sorun çözüldü. Suyumuzun geldiği Küçükler Göleti hem Uşak’a içme suyu verir ve 7 köyün de tarımsal sulamasına yarar. Geçen yıl köylerden biri Uşak’a dava açar.”

250 METRE AŞAĞIDAN ÇIKAN SU KIŞLADAĞ’DAKİ DEV ÇUKARA AKIYOR

Akcura, şöyle devam etti: “Küresel iklim krizinin yaşandığı şu dönemde ciddi bir su kriziyle karşı karşıyayız. Bu madenciler, maden sahasını ağaçlardan temizleyeceğiz diyorlar. Sanki ağaç mundar bir şey gibi gösteriliyor. Ağaç yağmuru ve karı çeker ve bu suyu yer altına verir. Bu sular Porsuk, Gediz ve Menderes olur. Altın madeni, 20 yıldır faaliyette ve ilimizde hala işsizlik ve yoksulluk var. Üniversiteye bina, köy konağı ve çocuk olmayan köye okul yaptılar. Ama biz suyumuzu kaybettik. Köylü 15 veya 20 metre kazarak suyunu elde ediyordu. 20 yıl önce 15 metreden çıkan su, şimdi 200 metre kazılıyor ve burada da su yok. Altın ve gümüşün olduğu yerde demir, cıva ve arsenik de vardır. Bunlar da ÇED dosyalarında dediler ve doğaya zarar vermeyeceğiz. İl Sağlık Müdürlüğü’nün paylaşmadığı verilere göre bölgedeki arsenik oranı 70 ila 700 kat fazla. Şu anda yer altı su seviyesinin 250 metre altına inmiş durumda. Bizim çeşmeden akması gereken, hayvanların içmesi gereken sular bu çukura akıyor.”

GÖLET YAPTILAR AMA KÖYLÜNÜN SUYU BU TARİHTEN BERİ YOK

Akcura, Gedikler köyünün yaşadığı su sorununa da değindi. Akcura, “2014’te hem köylünün kullanması için Gedikler köyüne sulama göleti yapacağız. İnşaatı biz yapacağız ve parasını biz yapacağız dediler. 2014’te gölet açıldı ama köyde su yok. DSİ tankerle su götürüyor. Eşme’de çeşmeden akan su kullanılmaz durumda. Şirket lütfeder gibi yeni belediye ile anlaşma yapmış ve güzellik yapacağım demiş ve 50 metre borular döşeyip su getireceğim demiş” dedi.