Müzenin 6’ncı katında İzzettin Çalışlar’ın fotoğrafı yer alıyor. Çalışların hayatı hakkında bilgiler veren Kaya, 1. Dünya savaşının çeşitli cephelerinde savaşan Çalışlar’ın milli mücadeleye yaptığı katkıları şu şekilde anlattı; “ Birinci İnönü, İkinci İnönü, Kütahya – Eskişehir ve Sakarya savaşlarında mücadele etmiş birisidir. İzzettin Çalışları Uşak için özel kılan kurtuluş savaşında Uşak’ı kurtaran orduların komutanı olmasıdır. Uşak biliyorsunuz 1 Eylül 1922 tarihinde Türk kuvvetlerinin Uşak’a girmesiyle Yunan işgalinden kurtulmuştur ve bu ordunun başında İzzettin Çalışlar beyefendi vardır.  Kendisi kurtuluş savaşında ve öncesinde yaptığı hizmetlerden dolayı Tuğgeneral rütbesine yükseltilmiş, sonrasında Aydın ve Balıkesir milletvekilliği yaparak oradan İstanbul’a geçmiş ve orada vefat etmiştir”

Müze’nin 6’ncı katında yer alan başka bir fotoğrafta ise Uşak’ın kurtuluşu canlandırılıyor.  Kaya, o günleri şu şekilde anlattı; “ 26 Ağustos 1922 tarihinde milli mücadelenin başlamasıyla Yunan kuvvetleri 30 Ağustos günü Dumlupınar’da büyük bir hezimete uğramıştır. Bu hezimetle birlikte Mustafa Kemal Paşa ordulara 1 Eylül 1922 ilk hedefiniz Akdeniz emrini vermiştir. Bunun akabinde 1 Eylül 1922 günün İzzettin Çalışlar’ın başında olduğu birlikler Uşak’ımıza Akse tarafından giriş yapmış ve öğle namazından sonra ikindi vaktinde Türk birlikleri Uşak’a giriş yapmışlar ve sokak savaşları yaşanmıştır. Yunan birlikleri geri çekilirken yangınlar çıkarmış hatta tren istasyonun bulunduğu bölgede bir çok insanı diri diri ateşe vermişlerdir.  Geride birçok tahribat bırakan Yunan kuvvetleri geri çekilmek zorunda kalmış ve 1 Eylül 1922 günü Uşak’ımızı kurtuluşa ermiştir”

Kaya, başta tarihine meraklı Uşaklı vatandaşlar olmak üzere Uşak’a ziyaret eden bütün misafirleri Uşak Belediyesi Milli Mücadele  100. Yıl Diorama 1922 Müzesi’ni gezmeye davet etti.

HABER – BAYRAM ALİ KELEŞ

Editör: Zülal Ünal