Çarşamba pazarı bugün yeni yerinde faaliyet gösterecek. Çarşamba pazarı için Uşak Belediyesi Zabıta ekipleri gerekli hazırlığı yaptı. Peki Çarşamba pazarında kaç manav ve üretici köylü olacak. Uşak’ın Salı ve Çarşamba balık pişen evleri balığı bugün nereden alacak? Tüm soruların cevabı haberimizde?
Çarşamba pazarı bugün yeni yerinde ilk kez faaliyete başlıyor. Pazarın kurulacağını Uşak Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, 2 hafta önce duyurdu. Eski pazaryerinde sadece tuhafiyeci esnafının kalacağı ve yeni yerde şimdilik manavların bulunacağı ifade edildi. Çarşamba pazarı geçici süreyle olacak. Konuyla ilgili bilgi veren Uşak Belediyesi yetkilileri, “Pazarımız yarın yeni yerinde kurulacak. Burada yaptığımız belirlemelere göre 330 civarında manav olacak. Yani bu sayı belki 10 manav fazla, belki de 10 manav eksik olabilir. Bunların yanında üretici köylü olarak bilinen yaklaşık 100 kişi daha sergi açacak. Tuhafiyeciler şimdilik yoklar ve onlar için eski yerdeki demirler sökülecek ve tuhafiyecilere kapalı alan yapılacak. Günü birlik açmak isteyen tuhafiyeci olursa, onlar da gelebilir ve yan taraftan yer verebiliriz” dedi. Uşak Belediyesi yetkilileri, söz konusu alanın kalıcı olmadığını belirterek, “Burası geçici bir pazaryeri ve çarşı Uşak eski yere alınacak. Manavların olduğu yer üstü açık olacak. Pazaryerinde sürekli sergi açan manav esnafına da yeni belediyenin orda kapalı alan oluşturulacak. Çarşı Uşak adı verilen proje tamamlandığında pazaryerindeki esnaf tekrar kendi yerine dönecek” ifadesini kullandı.
Ayrıca merak edilen bir diğer konu da balık pazarıydı. Balık pazarında faaliyet gösteren ve sayısı 10’u bulan esnaf da geçici pazaryerine sergi açacaklar. Fakat soğuk hava deposu sistemi nedeniyle mevcut yerlerinde depolama faaliyetlerini bir süre daha sürdürecekler. Burada satılacak balıkların soğuk zincirle tüketiciye sunulması için balıkçı esnafına iş düşecek.
UŞAK BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI ELEŞTİRİLERE PADİHAŞ HİKAYESİYLE YANIT VERDİ
Uşak Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Yalçın, yeni Çarşamba pazarıyla ilgili eleştirilere padişaha yağcılık yapan dalkavuk ve sorunları çözen köylü kıssasıyla yanıt verdi. Sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Yalçın, takipçileriyle şu hikayeyi paylaştı: “Zamanın birinde padişah, bir yola taş koymuş bakalım insanlar ne tepki verecek diye…
Veziri gelmiş taşı kaldırmak için bu iş ile ilgili kadro açtırayım bu taşı aldırmak için padişah ile konuşayım demiş. Vezirin askeri geliyor taşı görünce vezire söyliyeyim Bu taşı koyana hangi cezayı verelim diyor. Menfaatperest geliyor saray dalkavuğu saray maskarası geliyor eleştiriyor zırvalıyor şiirler yazıyor ne de olsa padişaha yalakalık yapacak. Asla taşı kaldırmayı düşünmüyor engelleri kaldırmıyor. Sorunları çoğaltıyor. Köylü yola çıkmış küfesi dolu yük ile, taşı görüyor taşı kaldırmanın Sadaka olduğunu biliyor. Küfesini sırtından indirip kenara koymuş başlamış taşı sırtlayıp kenara çekmeye taşı kaldırınca altından bir kese altın ve bir not bu kesedeki altınlar taşın altına elini koyan için bırakıldı. Taşın altına elini koymazsan hiç bir işte başarılı olamazsın başarılı olmak istiyorsan çok çalışıp elini taşın altına koyacaksın. Modern pazaryeri için Geçici Çarşamba pazarı yeri hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor. Uşak artık elini taşın altına koyanların yanında”.
ÇARŞI UŞAK 600 MİLYON TL’LİK BİR YATIRIM OLACAK
Öte yandan Uşak Belediyesi’nin Çarşı Uşak projesi kapsamında yapacağı çalışmalar da vatandaş tarafından merak ediliyor. Konuyla ilgili Uşak Belediyesi yetkilileri, söz konusu projenin 600 milyon TL’lik bir çalışma olmasını öngörüyor. Çarşamba pazarının daha konforlu hale geleceğini belirten Uşak Belediyesi yönetimi, söz konusu bölgeye trafik açısından elverişli bir alan kurulmasını tasarladıklarını ifade etti. Proje kapsamında uzun yıllardır faaliyette olan Ayakkabıcılar Çarşısı, eski garaj ve kapalı Pazar yerinin bulunduğu alanda yeni bir konsept kurulacağı belirtildi. Uşak Belediyesi yetkilileri, “Çarşamba pazarımızın modern bir hale gelmesi için burada şeffaf bir çalışma süreci izliyoruz. Süreci esnafla ve bölgedeki diğer hak sahipleriyle birlikte yürütüyoruz. Amacımız modern bir bölgenin ilimize kazandırılması. Pazaryerimizi daha modern ve cazip hale getirmemizle esnafımızın da uzun vadede kazançları artacak. Projemize Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da destek veriyor” dedi. Esnaf da taşınma konusunda bölünmüş durumda. Kentteki bazı Pazar esnafı taşınma sürecine karşı çıkıyor. Çünkü yıllardır kemikleşmiş düzenin bozulmasını, bunun tekrar kurulacak olması zor olduğu için karşı çıkıyor.
BERKAY ÖZYAYLA