Bundan 2 yıl önce Almanya’da yaşayan oğlu Ahmet Keleş’in getirdiği kabak tohumunu bahçesine eken Halil İbrahim Keleş kabağın normalden çok daha büyük olduğunu gördü. Bu yıl biraz daha farklı bir yöntem ile tek fidanda tek kabak bırakan Keleş sonuçta 92 kiloluk bir kabak yetiştirmeyi başardı.
Keleş konuyla ilgili olarak şunları söyledi ; “ Geçen bu kadar olmasa da 4 büyük kabak yetiştirdim. Bunlardan birini Salihli’ye gönderdim orada 4 aile bunu paylaştı. Birini de burada 8 aileye ile paylaştık. Geçen yıl bu kadar büyük olmamıştı. Bu sen tek bir köken diktim, biri hariç çiçeklerinin hepsini kopardım ve suyunu hiç eksik etmedim sonuçta 92 kiloluk bir kabak elde ettik. Bunda ne suni gübre ne hormon sadece hayvan gübresi ve su var, tamamen organik, hiçbir kimyasal madde yok.”
Kabağın tatlı olarak tüketildiğini aktaran Keleş ancak kendilerinin en çok saç bükme yapmakta kullandıklarını söyledi. Keleş bükmeyi nasıl yaptıklarını şu şekilde anlattı ; “ Kabağı kesiyorsunuz ardından rendeden geçiriyorsunuz ve suyunu sıkıyorsunuz. Kuru soğanlı birlikte hafif pişirdikten sonra yağlayıp hamurun içine katılıp saçta pişirip afiyetle yiyorsunuz”
Kabağı isteyen biri olursa satabileceğini belirten Keleş alan olmazsa kesip dağıtacağını söyledi. Keleş’in gelecek yıl 100 kiloyu geçen bir kabak üretmeyi hedefliyor.
Tohumu Alman bir arkadaşından aldığını belirten Ahmet Keleş ise bu kabakların genellikle festivallerde kullanıldığını söyledi. Keleş Almanya’da en fazla 40-50 kilo olan kabağın bu kadar büyümesini Türkiye’de güneşi çok görmesine bağladı.