Uşak Valisi Salim Demir Başkanlığında düzenlenen toplantıda, ilk gün tekstil, ikinci gün deri, üçüncü gün de seramik sektörlerindeki sorun ve çözüm önerileri konuşulacağı açıklandı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Uşak üniversitesi rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Uşak Üniversitesi’nin sanayici ve Uşak’ın her sektörde çözüm merkezi olması gerektiğini belirtti. Uşak Valisi Salim Demir’de Türkiye’nin hedeflerine ulaşması ve Uşak’ın hak ettiği yere gelebilmesi için üniversite sanayici işbirliğinin olması gerektiğine vurgu yaptı.
REKTÖR SAVAŞ SANAYİCİLERİ ÜNİVERSİTEYE DAVET ETTİ
Uşak Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezi’nde üç gün sürecek, “Sektörlerin Sorunları ve Yeni ürünlerin Geliştirilmesi Toplantısı” düzenlendi.
Toplantı öncesi bir kokteyl düzenlendi. Girişte bulunan ve Uşak Üniversitesi Tekstil Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından hazırlanan çeşitli tekstil ve deri ürünlerini gezen Vali Salim Demir, giysi ve çanta gibi aksesuarlara tam not verdi.
Daha sonra toplantıya geçildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Uşak üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, “Uşak Üniversitesi olarak biz ve Sayın Valimiz ilk toplantımızı ayakları alışsın diye sanayicilerimizle yapmış olduk. Üniversite demek sadece öğrenci yetiştiren kurumlar demek değildir. Üniversite entelektüel, vatanına ve milletine faydalı öğrenci yetiştirmekle birlikte, bilim ve teknoloji üreterek toplumun gelişmesini ve ilerlemesini sağlamakla yükümlüdür. Bilimde mutlaka çağı yakalamak zorundayız” dedi.
Savaş, “Bakın Türkiye Suriye topraklarında teröristlere karşı verdiği savaşta başarılı olmuşsa, bu kendi teknolojisi ile ürettiği silaha, araç ve mühimmatlar sayesindedir. Siz değerli işadamları ile sanayi ve üniversite işbirliğini kurabilmek bizim en büyük arzu ettiğimiz şeylerin başında gelmektedir.
Uşak Üniversitesi Tekstil Fakültesi Meslek Yüksek Okulu Tekstil ve deri olmak üzere iki bölüm olarak üzere 1991 yılında açılmıştır. 1993-2018 çok uzun yılar geçmiş. Ancak üniversite sanayici, bizim düşündüğümüz anlamada bir araya gelememiş, sanayicinin problemleri karşında çözüm üretememiş.
Üniversite olarak biz sizin ayağınıza gelmekten gocunmayız. Geliriz, çayınızı içeriz. Ne gerekiyorsa yaparız. Ama lütfen artık sizlerde üniversitemize gelin. Okumanın öğrenmenin yaşı yoktur. 60-65yaşında insanlar üniversite mezunu olmak için geliyor. Buyurun gelin, biz size açığız.
Bu amaçla bugün ilk düzenleyeceğimiz toplantı tekstil, yarın ikincisi der, üçüncü ve son toplantıda seramik üzerine olacaktır. Bildiğiniz gibi Uşak üniversitesi bu dallarda sizlerle bir araya gelmek ve bir şeyler üretmek istiyoruz.
Neden bu dallarda? Bildiğiniz gibi 2016 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız, Uşak Üniversitesi’ni bu dallarda alanlarda misyonlaşması ve ön plana çıkması gereken üniversiteler arasında ilan etti” şeklinde konuştu.
“SİZDEN İSTEĞİMİZ YOK SADECE İŞBİRLİĞİ YAPALIM”
Savaş, “Bizim, sizlerle işbirliği yapabilmek, yeni buluşlar yapabilmenizi sağlamak, ya da az evvel görmüş olduğunuz, öğrenci ve öğretim üyelerimizin ürettiği tekstil ve deri mamulü ürünlerin sizlerin satmasını sağlamak veya patentini almanız bizim en büyük dileklerimizdendir. Sizden bir şey istemiyoruz. Tek isteğimiz, Uşak kazansın, siz kazanın. Ne zaman isterseniz, öğretim üyelerimizle görüşebilirsiniz. Siz bizi zorlarsanız üniversitemiz gelişir. Bizim de eksiklerimiz vardır. Biz bu eksiklerimizi sizin zorlamanız ve teşviklerinizle giderebiliriz.
Tekrar söylüyorum: Sizden hiçbir şey istemiyoruz. Uşak ve iş dünyası olarak gelin, hangi probleminiz varsa ortaya koyalım ve çözülmesi için ne gerekiyorsa birlikte yapalım. Ne istiyorsanız yapalım. Laboratuar mı ihtiyacınız var? Uşak dışına gitmeyin. Burada halledelim. Bizim amacımız, Uşak Üniversitesi’nin her sektörde çözüm merkezi olmasını sağlamaktır.
Birazdan Sayın Valim ile sizlerin dertlerini dinleyeceğiz. Bizlere problemlerinizi aktarın. Ne istediğinizi söyleyin. Yardımcı olmaya çalışalım.. Eksiklerimizi de. söyleyebilirisiniz. Buraya geldiğiniz için üniversitem adına hepinize çok teşekkür ederim” diyerek sözlerine son verdi.
“DÜNYADA SÖZ SAHİBİ OLMAK İÇİN ÜNİVERSİTE SANAYİCİ BİR OLMALI”
Uşak Valisi Salim Demir de katılımcılara şöyle seslendi: “Geleceğe dönük, çok ciddi amaçları olan bu çok önemli toplantımıza hepiniz hoş geldiniz. Ülkemizde çok ciddi gelişmeler oluyor. Ülkemiz dünyada söz sahibi olma yolunda kapıları aralamış ve hızla yol alamaya devam ediyor. Ülke olarak dünyanın en farklı coğrafyasında bulunuyoruz. Dünyada söz sahibi olabilmek için, güçlü, sağlıklı ve bilgili bir topluma sahip olmalıyız. Böyle olmazsak, bırakın dünyada söz sahibi olmayı ayakta kalmakta bile zorluk çekeceğimiz bir coğrafyada yaşıyoruz.
Tarihe baktığımızda ecdadımızın tarih sahnesinde gerçekleştirmiş olduğu çok önemli görevler var. Bazı farklı yaşadığımız durumlar da var. Ancak bugün itibarıyla önümüze ve ileriye baktığımız zaman, dünyada en büyük 10 ekonomi arasına girmeyi, kendimiz, için, devletimiz, milletimiz için hedef seçmişiz.
2023-2053 ve 2071 hedeflerine ulaşabilmek istiyorsak mutlaka sanayi üniversite işbirliğini gerçekleştirmeliyiz. Artık sanayicimizin, devletimizin sağladığı destek ve hibe konusunda bir eksiği kalmadığını, hatta dünya ölçeğinde destek sağlandığını buradan bir kez daha vurgulamak istiyorum.
Bugünkü bu toplantıyı çok önemli görüyorum ve sizlerinde önemsediğini memnuniyetle müşahide ediyorum. Sayın Rektörümüze Üniversitemize ve sizlere devletimiz ve milletimiz adına çok teşekkür ediyorum.
Buradan ilimizde çok önemli gelişmeler olacağını da müjdelemek istiyorum. İlimizde üniversite sanayi, işbirliği gerçekleştirildiği takdirde, Uşak’ın Türkiye’mizde ve dünyada hak ettiği yeri almaması için bir neden kalmayacaktır.
Uşak’ın dokuma tezgâhlarına dayanan köklü bir sanayi geçmişi vardır. İlkler şehridir ve ilk elektriği kullanan kent olmuştur. Ancak dünya değişiyor, gelişiyor. Kalkınmaya ve gelişmeye niyetliysek, dünyadaki tüm gelişmelerden haberdar olmalı, ona göre hareket etmeli ve ayağımızı sağlam basmalıyız. Bunun olmazsa olmazı da bilimi ve teknolojiyi takip etmekten geçiyor. Bilim ve teknolojinin üretildiği yer olan üniversitelerin hem şehir ile hem sanayi ile bir araya gelmesi lazımdır.
Bundan sonra ne olması gerekir? Sayın Cumhurbaşkanımızın işaret ettiği gibi üç ana dalda sanayicimizin sorunlarının çözülmesi ve bugünkü bulunduğu yerimizden daha ileriye gitme görevimiz vardır. Üniversite sanayiciye, sanayici de üniversiteye gitmelidir.
Tekstil, deri ve seramik konusunda sorunları çözmek için bu toplantının önemini bir kez daha vurguluyor ve hayırlı geçmesini diliyorum.”
Toplantının ilk gününde Vali Salim Demir, Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, Doç. Dr. Abdullah Dikici, Yrd. Doç. Dr. Eren Öner, Yrd. Doç. Dr. Beyhan Pamuk ve Uşak Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Orhan karalar, tekstil üreticilerinin sorunlarını dinledi ve görüş alış verişinde bulundu.