UŞAK'TA BUGÜN VEFAT EDENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Bugün Uşak’ta altın madenciliği işletmesi fiilen çalışan Kışladağı, Yörüklerin kışın yaşadığı bölgelerin başında geliyordu.

Kışladağı Yörükleri, yaz mevsiminde de Murat Dağına çıkıyordu. Murat Dağı da bugün altın madeni firmalarının iştahını kabartan bir nokta olarak dikkat çekiyor.

Bu açıdan bakıldığında Eşme Yörüklerinin adım attığı her yerin taşı toprağının altın olduğu sonucu ortaya çıkıyor.

altın madeni (3)

Bu bilgiler, Uşaklı yazar Mehmet Keyvanoğlu’nun Ulubey esirinde yer alıyor. Keyvanoğlu, Ulubey eserinde, Klannoudda isimli Lidya kentine değindi. Söz konusu kent şimdi yörede Hacet tepesi olarak bilinen Kışla köyünün kuzeyinde yer alıyor.

Mehmet Keyvanoğlu’nun Ulubey eserinde aktardığına göre, burada Yörükler yaşıyorlar ve kışın burada kaldıkları için bölgeye Kışlak diyorlar. Zamanla Kışla ismini alan bölgede yaşayan Yörükler, yazın da Murat Dağına gidiyor.

altın madeni (2)

Keyvanoğlu, “Köyün kuzey ve kuzeybatı yönlerinde bulunan Hacet dağı, Edeler dağı, Sivri tepe ve Koca dağ(Kurt dağı)doğal olarak bir siper oluşturmaktadır. Bu dağların alt tarafındaki 7 Yörük obası yaz ayları Murat dağına göçer, kış aylarında buraya konar. Köyün adı bundan Kışlak olmuş, sonra Kışla ’ya dönüşmüş. Buradaki çadırlarını sökmezler, yayladan dönünce yerleşmeleri kolay olurmuş. Ancak civar köylerle aralarında bazı anlaşmazlıklar çıkarmış. Bir yıl yine döndüklerinde bakıyorlar, çadırları yanmış. Onlarda yerine ev yapıp buralara yerleşiyorlar” ifadesiyle buradaki yaşama dikkat çekiyor.

altın madeni1

TESADÜFÜN BÖYLESİ!

Yörüklerin yaşadığı yerlerin altın madenleri açısından zengin olması, tamamen tesadüf olsa da, insan kendisini “Tesadüfün böylesi” demekten alamıyor. Uşak ve Eşme’deki Yörüklerin kışın kaldıkları Kışladağ’da dağ yakında kaybolacak. Murat Dağı ise altın madeni şirketlerinin iştahını kabartıyor. Kentte altın madenlerine karşı yoğun bir direnç olsa da, halktan beklenen desteğin tam alındığı da söylenemez.  

ZÜLAL KARADEDELİ

Editör: Ramazan Güner