Uşak Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, İslam Araştırmaları Merkezi ve Yaşayan Fikirler Topluluğu iş birliği ile “Boşanmanın Sebepleri ve Sonuçları” adlı panel gerçekleştirildi.
Panelin açılış konuşmasını yapan Uşak Üniversitesi Prof. Dr. Ekrem Savaş ; “Günümüzde değişen dünya görüşleri ve yaşam şekilleri boşanmaların oranını arttırıyor. Bu durum maalesef üzücüdür. Aile üyelerinin birbirlerine karşı sevgi ve saygılarının devam etmesi, uzun ömürlü ailelerin kurulması en büyük dileğimizdir. Etkinliği düzenleyen üniversitemiz Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, İslam Araştırmaları Merkezi ve Yaşayan Fikirler Topluluğuna ve konuşmacılara verecekleri değerli bilgilerden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Gültekin Uşak Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin bu yıl 4’ncü programını düzenlediğini söyledi. Gültekin düzenledikleri programlar hakkında şu bilgileri verdi; “İlk programı ilahi dinlerde kadın diye çevrimiçi konferansla yaptık, 2 aile semineri düzenledik birincisinde eş seçimi ve şiddeti önleme izleme biriminin hizmetlerini anlattık. İkinci aile seminerinde Diyanetin aileye yönelik hizmetlerini ve aile dini rehberlik bürosunun hizmetlerini Uşak İl Müftü Yardımcımız Aşyegül Müftüoğlu Kurt hocamızdan dinledik. Bu yıl ise son programımızı boşanmayla ilgili gerçekleştiriyoruz.”
EVLİLİK AĞIR SORUMLULUKLARI OLAN BİR SÖZLEŞMEDİR
Allah’ın evliliği ağır sorumlulukları olan bir sözleşme olarak tanımladığını söylen Gültekin; “ Bu ağır sözleşmenin altına girmekten kaçınıyoruz, evlilik yaşı 30’lara dayandı, artık bu yaşlar bile normal kabul edilir hale geldi. Kurduğumuz evlilikleri de çok kolay idare edemiyoruz. Boşanma oranları çok yüksek Uşak ili de malumunuz boşanma oranının en yüksek olan illerden biri, hala da ilk sıralardaki yerini koruyor.” Şeklinde konuştu.
AİLE SAADETİNİN PÜF NOKTALARI
Konferansta İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse boşanmayı İslam Hukuku yönüyle değerlendirdi. Evlilikte ilişkilerin yatay seyretmesini sağlayan 2 unsur bulunduğunu söyleyen Prof. Köse bunları şu şekilde açıkladı; “Bir tanesi incitmemektir, yani nezaket ve zarafetle muamele etmek, kaba saba olmamak, kırıp dökmemek demektir. Bunun karşılığı rikkattir, kalp inceliği. İkincisi de ihsandır, ihsan iyi davranmak, iyilik etmek, istenileni gönülden yapmaktır, gönülden yapılmayan şeyler iyi değildir. Anadolu’da bir söz vardır “Gönülsüz pişen aş ya karın ağrıtır ya baş”, o yüzden gönülden yapmak lazım. Eğer bu 2 unsuruyla merhamet varsa bundan meveddet doğar, meveddet sevginin sürekliliği ve karşılıksız oluşu demektir. Eğer meveddet de oluşmuşsa bundan sekinet doğar, sekinet de aile huzuru demektir.”
Avukat Hilal Sabancı boşanmanın medeni hukuk tarafını anlattı. Uşak ŞÖNİM (Şiddet önleme ve izleme Merkezi) Müdürü Hale Nur Tuncay da Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğünün özellikle boşanma sonrası kadınlara ve çocuklara yönelik yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgiler verdi.
HABER : BAYRAM ALİ KELEŞ / DUYGU BEKMEZCİ