Yaşam

Uşak'ta asırlık lezzet: Pekmezli sokak simidi

Uşak'ta asırlık lezzet: Pekmezli sokak simidi

Abone Ol

GELENEKSEL SOKAK SİMİDİNİN NASIL YAPILDIĞINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN....

Geleneksel sokak simidi nasıl yapılır? Taş fırında yapılan geleneksel sokak simidi, Uşak’ta asırlardır devam eden bir gelenek. Taş fırında, odun ateşinde yapılan sokak simidinin vazgeçilmez 2’lisi susam ve pekmezin verdiği lezzet, köz ateşiyle buluşunca ortaya enfes bir tat çıkıyor. Un, su, maya ve tuzla hazırlanan hamur 45 dakika dinlendiriliyor. Daha sonra kaynayan pekmezin bir kısmı, sokak simidinin vazgeçilmezi susamla tavlanıyor.

TAVLAMA AŞAMASININ ARDINDAN 100’ER GRAMLIK SİMİT HAMURLARI SUSAMLA BULUŞUYOR

Tavlama esnasında, ocaktaki ateş köz oluyor ve az sonra usta ellerde halka şeklinde hazırlanan 100’er gramlık simitler, önce pekmezli suda bir süre bekletiliyor. Daha sonra tavlanan susam ve pekmez karışımına bulama aşamasına geçiyor. Az önce temizlenen fırına gitmek için son bir aşaması kalan simit hamurları, pekmez ve susamla tavlanan karışıma bulanıyor ve fırın ustasının küreğindeki yerini alıyor.

SİMİT USTALARI GECE SAAT 3’TEN ÖĞLENE KADAR SİMİT YAPIYORLAR

Daha sonra fırına verilen simitler 10 ila 15 dakikada pişerek nar gibi kızarıyor. Uşak’taki simit ustaları, gece yarısından öğlen saatlerine kadar simit yapıyorlar. Bazı fırınlarda günlük 2 çuval, bazılarında ise günlük 9 çuval un simide dönüşüyor. Uşak sokak simidi, tarhana ile çok güzel yeniyor.

USTALARDAN EVDE SİMİT YAPMAK İSTEYENLERE TARİF: Evde simit yapmak isteyenlere de ustalar şu tarifi veriyor: 1 tatlı kaşığı kuru mayayı 300 ml ılık suyun içinde karıştırın.  Sonra bir kaseye 700 gram unu döküp ortasını çukur açarak mayalı suyu ekleyip yavaş yavaş karıştırmaya başlayın. Pürüzsüz bir hamur elde edinceye dek yoğurun. Eğer hamur çok sert olursa biraz ıslatarak yoğurmaya devam edin. Hamur kıvamına gelince yarım saat üzerini nemli bir bezle kapatarak ılık bir yerde bekletin. Kabarınca, tekrar yoğurun ve hamurdan 60-65 gramlık 12 beze koparın. Hamurları tezgahta önce uzun ince fitiller halinde açın.

Parmak kalınlığında ve yaklaşık 2 karış uzunluğunda olmaları yeterlidir. Sonra iki fitili yan yana getirip spiral gibi birbirine dolayıp yuvarlayın ve birleştirme yerini iyice bastırarak kıvırın. Daha iyi yapışmaları için uçlarını elinizi ıslatıp da yapıştırabilirsiniz. Derin bir tabağa bir yarım bardak üzüm pekmezi, çeyrek bardak su ve 1 tatlı kaşığı un koyarak karıştırın. Ayrı bir tepsiye de yaklaşık 500 gram yarı kavrulmuş susam dökün. Aktarlardan yarı kavrulmuş susam veya simit susamı olarak bulabilirsiniz. Hazırladığınız simitleri önce pekmezli karışıma sonra susama bulayıp, fırına verin. Fırınınızı 250 derecede ısıtın. Fırının alt yüzeyine biraz su püskürtün ki simitleriniz iyice çıtır çıtır olsun. Yaklaşık 15-20 dakika sonra simitleriniz pismiş olacaktır.

Evde simit için Malzemeler: 700 g beyaz un, 300 g ılık su, 1 tatlı kaşığı instant maya, 1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için; Yarım su bardağı pekmez, Çeyrek su bardağı su, 1 tatlı kaşığı un ve 500 gram yarı kavrulmuş susam.

HAZIRLAYAN: ALİ ARASLI