Aynı zamanda Uşak Belediyesi Diaroma 1922 Milli Mücadele Müzesi sorumlusu olan Ömer Aşçı Garanti BBVA'nın Cumhuriyetin 100.yılı için hazırladığı "Yüz yıl önce Yüz yıl Sonra" isimli prestij eserinin Uşak etabına danışmanlık yaptı. Bankanın reklam filmine konu olan  Atatürk’ün Uşak ziyaretini de bu proje kapsamında paylaştı.

HİKAYE GÜZEL BİR REKLAM FİLMİNE DÖNÜŞTÜ
Anlattığı hikayenin bu  kadar güzel bir reklam filmine dönüşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Aşçı Atatürk’ün bu ziyareti hakkında şu bilgileri verdi; “ Atatürk 1925 yılında Uşak’a geliyor, Uşak’a geldiğinde Uşak Türk Ocağında bir karşılama töreni yapılıyor.  O karşılama töreninde Uşak Türk Ocağı yöneticileri çeşitli konuşmalar yapmış ve en sonunda da Uşak Yetimhanesinden yani o dönemki ismiyle Uşak Dârüleytam Mektebinden bir çocuk Atatürk’e karşı bir konuşma yapmış. O hatıradan anekdotlar aktardım bu ekibe. Bu ekip de benim verdiğimi materyal üzerinde güzel bir ürün ortaya koydu. O ürün 100 önce 100 sonra isimli kitaptır ve son dönemde sosyal medyada sıkça gördüğümüz   Atatürk’ün Uşak ziyaretine ait 1,5 dakikalık bir kliptir.”   


Aşçı, Uşak Şefkat Yurdu ismiyle anılan ve önceleri  Uşak Dârüleytam Mektebi diye bilinen yerin hikayesi hakkında da şu bilgileri verdi; “ Uşak Sempozyumunun 2011 yılındaki basılı eserinde Uşak Şefkat Yurdu tarihçesiyle ilgili bir akademik çalışma var.  1923 yılında Hilal-i Ahmer Cemiyeti Uşak’a nakdi bir yardım yapmaya karar veriyor ve kurtuluş savaşında zarar gören ailelere dağıtılmak üzere para gönderiyor. O dönem savaştan o kadar çok zarar gören var ki  parayı dağıtsalar kişi başı çok az bir miktar düşeceği için yetimlere sahip çıkmak ve onları okutmak için  40 mevcutlu Uşak Şefkat Yurdu ismiyle bir Dârüleytam Mektebi kurulmuş. Reklam filmine konu olan Salih de Uşak Şefkat Yurdunda kalan bir öğrenci.”


ESKİ UŞAK ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ;
Uşak Araştırmaları Derneği UTKUDER ismiyle 2012 yılında kuruldu ve 2014 yılında yapılan genel kurulda ismini Eski Uşak Araştırmaları Derneği olarak değiştirdi. 


Dernek üyeleri şimdiye kadar Uşak ilinde 200’den fazla köyü gezerek Uşak ilindeki doğal ve kültürel mirasın envanterini çıkarmaya çalıştı. Uşak iliyle ilgili yazılmış görsel, işitsel, belgesel bulabildikleri bütün doneleri arşivlemek için uğraş verdiklerini anlatan Dernek Başkanı Ömer Aşçı; “ Bu arşiv bize bir güç verdi, modern dönemde biliyorsunuz bilgi demek güç demek.  Uşak Üniversitesinde yapılan bir çok yüksek lisans ve doktora tezine Ömer Aşçı olarak danışmanlık yaptım. Arşivlerimizden faydalanmak istediler. Biz de onları uygun eserlere, uygun kaynakları yönlendirmeye çalıştık. 


Onun haricinde sit kararı yani koruma kararı alınmasına neden olduğumuz yaklaşık 50’nin üzerinde mekan ve eser var. Gezdiğimiz yerlerde rastladığımız kültürel ve doğal mirasa ait ne varsa bunların koruma altına alınması için müracaatlar yaptık ve karşılık buldu. Bir çok Avrupa Birliği Projesine ortak olduk, paydaş olduk, bazılarının da yapıcısı olduk.” Şeklinde konuştu. 
HABER / ZÜLAL KARADEDELİ
 

Editör: Mevre Kaya