Uşak'ta kurban bayramı öncesi vatandaşa önemli bir duyuru yapıldı. Her yıl kurban bayramında büyük ve küçükbaş hayvanların sakatatları bazı bilinçsiz vatandaşlar tarafından gelişi güzel çöplere atılıyor ve bu nedenle bakteri, böcek ve kötü koku çevreye yayılıyor. Bu nedenle Uşak Belediyesine bağlı Zabıta Müdürlüğü ekipleri, kentte sakatatların atılabileceği çukurlar oluşturdu. Buna göre kurumdan yapılan duyuruda, "Değerli hemşehrilerimiz, Kamu alanlarında kötü koku ve görüntülerin ortaya çıkmaması adına belediyemizce sakatat çukurları oluşturulmuştur. Vatandaşlarımızın konuya yönelik hassasiyet göstermesini önemle rica ederiz" ifadesi kullanıldı. sakatat

Belediye yöneticileri, "Kurban Bayramı süresince, mahallelerimizde kötü kokulara sebebiyet verebilecek sakatatlarınızı bırakabilmeniz için Eski Gediz Yolu TOKİ 4. Etap Konutları mevkii ilerisindeki hafriyat döküm sahasına ve Bölme'deki piknik alanı giriş kapısı karşısına 2 dev sakatat çukuru oluşturuldu. Vatandaşımız sakatatları buraya bırakabilirler. Daha sonra bu çukurlar kapanacak ve bakteri oluşumunun önüne geçilecek" dedi. 

sakat1

GELİŞİ GÜZEL ATILAN SAKATAT ÇEVRE SAĞLIĞI İÇİN ZARAR

Uşak Belediyesi'ndeki ilgili birimlerde görev yapan yetkililer, kurban kesiminden sonra hijyen konusuna dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi. Konuyla ilgili açıklama yapan uzman bir yetkili, kurban kesiminden sonra yenmeyen iç organların kedi ve köpeklerin ulaşmayacağı şekilde gömülmesi gerektiğini belirtti. Bunun toplum ve sokak hayvanlarının sağlığı için önemli olduğunu belirten aynı yetkili, "Kurban kesiminden sonra çok daha dikkatli ve hassas olmak gerekiyor.

Hayvanın karaciğer ve akciğerleri normal görünüm ve kıvamında olmalı, üzerinde su keseleri, apse benzeri şişlikler, varsa tüketilmeden kedi ve köpeklerin ulaşamayacağı derinlikte bir çukura gömülmelidir. Etler parçalar halinde temiz kaplara konularak oda ısısına gelene kadar bekletilmeli; sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Genel olarak etler kesimden 12-24 saat sonra tüketilmeli mümkünse taze et, olgunlaşmadan tüketilmemelidir. Gübre, kan ve yenmeyen iç organlar ile çevre kirletilmemeli, atıklar mümkünse derin çukurlara gömülmeli ya da sızdırmaz torbalarda genel çöp toplama mahallerine bırakılmalıdır" dedi. 

ÇİĞDEM TURAN

Editör: Ramazan Güner