Genel

Uşak’ta Büyükbaş Hayvan Yetiştiricisi Artık Ne Yedirdiğini Bilecek

Uşak Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin hazırladığı ve Zafer Kalkınma Ajansının destek verdiği proje ile artık yetiştirici yeminin kalitesini bilecek. Proje kapsamında alınacak cihaz ile köy köy dolaşılarak yemlerin kalitesi ölçülecek, bu verilere göre yem rasyonu hazırlanacak. Böylelikle yem israfının ve az yem kullanıma bağlı verimsizliğin önüne geçilecek.

Abone Ol

Hayvancılık faaliyetleri içerisinde en büyük giderini yem giderlerinin teşkil ettiğini söyleyen Uşak Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Yılmaz; “ Bir işletmenin giderlerinin yüzde 75’ni yem giderleri oluşturur, diğer yüzde 25 ise işçilik, elektrik, ilaç vs. dolayısıyla bu ciddi bir rakam. Bizim projemizin gayesi, üreticimizin elindeki ham maddeleri kanalize etmek ona göre rasyon hazırlamak, burada tabi cihaz seyyar olacak, bir araç ve başında bir personel, ziraat mühendisi çalışacak.  İşletmeye gidecek işletmenin elindeki mevcut arpa, buğday, saman, yonca ne varsa bunları tek tek analiz edebilecek. Bunun yanında üretici aldığı fabrika yeminin kalitesini görebilecek. Yani ödediği paraya değiyor mu, üzerindeki yazan kriterler doğru mu buna bakacak.” Dedi.

“İNSANLAR BÜYÜKBAŞ HAYVANLARI HOBİ OLARAK BESMELİYOR”

Amaçlarının  en az masrafla en yüksek verimi elde etmek, girdi maliyetlerini düşürmek olduğunu vurgulayan Yılmaz ; “Biliyorsunuz büyükbaş hayvancılıkta insanlar hayvanları hobi olarak beslemiyor, onlardan bir gelir elde etmeyi bekledikleri için ne yedirdiklerini, ne masraf ettiklerini hesap etmek zorundalar. Dolayısıyla gayemizi üreticimizin kazanması daha az masrafla yüksek gelir elde etmesi. Hayvanın gereğinde fazla veya yetersiz beslenmesinin önüne geçilecek” şeklinde konuştu.

SİLAJ ANALİZ CİHAZI DA DEVREYE GİRECEK

Yılda 20 bin tona yakın silaj alımı yaptıklarını söyleyen Uşak Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Yılmaz, müstahsilden direk aldıkları bu silajı Uşak- Denizli yolu 10. Kilometrede yer alan işletmelerinde paketlediklerini aktardı. Silajın kalitesini, proteinini, nişastasını vb. ölçecek seyyar bir cihaz aldıklarını duyuran Yılmaz; “ Bununla gelen silajı kontrol edeceğiz, hem fiyatlandırmasını yapacağız hem de üreticimize analizi yapılmış, garantili silaj satacağız. Bütün bunlar uzun yıllar aklımızda vardı ama bu seneye nasip oldu. Başka projelerimize destek veren Sayın Valimize çünkü projemize Zafer Kalkınma Ajansından hibe aldık, ayrıca Uşak İl Tarım Müdürlüğü personeline çok teşekkür ediyorum, bu projede ciddi emekleri vardır. Birlik personelimizi çok teşekkür ediyorum.” Diye konuştu.

GAYE ÜRETİCİNİN DAHA VERİMLİ YEM KULLANABİLMESİ

Projenin yaklaşık 2 milyon 400 bin liraya mal olacağı bilgisini veren Yılmaz bunun 2 milyon lirasının Zafer Kalkınma Ajansı tarafından karşılandığını 400 bin lirasının da birlik tarafından ödeneceğini ifade etti. Projede hizmet verecek olan aracın hazır olduğunu ve personel giderlerinin de yine birlik tarafından karşılanacağı bilgisini veren Yılmaz; “ Bütün yatırımlarımızın gayesi üreticimizin daha verimli yem kullanmasını sağlamak” dedi.

HAYVAN SAYASI ÇOK OLAN İŞLETMELERDEN BAŞLANACAK

Uşak’ta 5’ten fazla büyükbaş hayvanı bulunan 3 bine yakın işletmenini bulunduğunun altını çizen Yılmaz, bir tek cihazın bütün bu işletmelere yetişmesinin mümkün olamayacağını aktardı. Önümüzdeki dönemde projenin çıktılarına bakılarak makine ve ekipman artışına gidilebileceğini söyleyen Yılmaz; “ Şu anda büyük işletmelerden başlayarak küçük işletmelere doğru gideceğiz. Adamın 5 ineği vardır elinde yem numunesi vardır, ben buna para ödüyorum bunun  tahlilini istiyorum dediğinde biz bunun hemen orada tahlilini yapabileceğiz. Bu cihaz elektronik bir cihaz 3-5 saniyede sonuçları veriyor. Dolayısıyla üreticimiz işletmesindeki hammaddelerin tahlilini yaptırabilecek ve hangi kalitede yem kullandığı bilecek.”

CİHAZ 60 BİN AVRO

Bu cihazın bedelinin 60 bin Avro olduğunu ve bu cihazın tek başına her türlü kaba yemi saniyeler içinde tahlil edebildiğine vurgu yapan Yılmaz, personelin ve aracın hazır olduğunu cihazın ihaleyle alınmasından sonra bu yılın Eylül ayında analiz çalışmalara başlamayı planladıklarını söyledi.

BİRLİĞE ÜYE OLMAYANLARDAN ÜCRET ALINCAK

Yılmaz bu projenin gelir elde etmek amacı taşımadığını ancak cihazın içindeki kitin ömrüne göre bir analiz fiyatı belirleyeceklerini bunu da sadece birliğe üye olmayan yetiştiricilerden alacaklarını ifade etti. 

HABER / BAYRAM ALİ KELEŞ