Genel

Uşak’ta çölyak hastaları için glutensiz lokma döküldü

Uşak Çölyak ve PKU El Ele Derneği, 9 Mayıs ve takip eden hafta boyunca kentteki çölyak hastaları için lokma döktürdü ve onlara glutensiz pasta yaptırıp ikram etti.

Abone Ol

9 Mayıs ve takip eden hafta boyunca bir dizi etkinliklerle geçen Dünya Çölyak Günü ve Haftası boyunca, Uşak Çölyak ve PKU El Ele Derneği, bazı faaliyetlerde bulundu. Kentteki çölyak hastası çocuklara ve glutensiz ürünlere ulaşmakta zorluk çeken ailelerine yönelik farkındalık ve destek çalışmaları yapan dernek yönetimi, Atlı Cirit ve Rehabilitasyon Merkezi’nde bulunan kafeteryada pasta kesti. Çocuklara aynı zamanda çeşitli hediyeler verildi ve ailelerine ikramlarda bulunuldu. Bunun dışında Uşak İl Milli Eğitim Müdürü Bülent Şahin’in de katılımıyla lokma döküldü ve glutensiz undan hazırlanan tatlı, çölyak hastası çocuklara, ailelerine ve davetlilere ikram edildi.

Çölyak hastalarının yaşadığı sorunlar hakkında bir açıklama yapan Uşak Çölyak ve PKU El Ele Derneği Başkanı Ömre Ümran Aydın, glutensiz ürünlerin fiyatlarının çok yükselmesi nedeniyle sorunlar yaşadıklarını ve bunun için devlet desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi. Çölyak hastalarının glutene karşı duyarlı olduğunu ve bu kapsamda bir dizi tedbir alınması gerektiğini belirten Aydın, “Çölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan ve suda erimeyen gluten isimli proteine karşı duyarlılık sonucu gelişir. Genetik yatkınlık, özgül çevresel faktörlerle temas ve immünolojik mekanizmalar sonucu otoimmün bir enteropati gelişir. Hastalık temel olarak proksimal ince bağırsağı etkiler ancak farklı organ/sistem etkilenmeleri de söz konusudur. Hastalık diyete tahılların eklenmesinden sonra herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir.  Çölyak hastalığı her yaşta teşhis edilebilmekle birlikte teşhisi zor olan hastalıklardan biridir. Çünkü belirtiler çoğunlukla ilişkili bir başka hastalığı da düşündürmektedir. Örneğin erken osteoporoz, kansızlık, teşhis edilmemiş laktoz alerjisi gibi hastalıklarla benzer belirtiler gösterdiğinden karıştırılabilir. Çölyak hastalığının insan sağlığı üzerinde önem taşıyan birçok değişimlere neden olmasından dolayı doğru teşhisi önemlidir. Teşhis yöntemlerinden kan testleri serolojik özel testler  (AGA, EMA) ile ön tanı konmakta ancak kesin tanı ince bağırsak biyopsisi ile konmaktadır.  Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar yulaf tahıllarında bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir” dedi.

HABER / ÇİĞDEM TURAN