Uşak’taki bazı inşaat şirketleri sahipleri ve yöneticileri, bahçe duvarlarının uzunluğuyla ilgili sorunlar yaşadığını belirtti. Bahçe duvarlarının inşasında belediye nezdinde problemler yaşadığını belirten inşaat şirketi yöneticileri, duvarların boylarıyla ilgili sorunlar nedeniyle ruhsat almakta problemler oluştuğunu ifade etti. Engebeli arazilerde duvar boyunu yapma konusunda sıkıntılar olduğunu belirten inşaat şirketi yöneticileri, bu konuda Uşak Belediyesi yönetiminden anlayış beklediklerini kaydetti. Konuyla ilgili sorularımıza yanıt veren Uşak Belediyesi yöneticileri, sıkıntının bazı müteahhitlerin keyfi davranışından kaynakladığını dile getirdi. Binaların tüm unsurlarının belli bir kural ve plana göre yapılması gerektiğini kaydeden Uşak Belediyesi yöneticileri, şu açıklamaları yaptı:
BAHÇE DUVARININ BOYU 1 BUÇUK KAT ARTTI
Bahçe duvarlarının normalde 50 santimetre olarak belirlendiğini ve bunun plan notuyla beraber 1 metre 20 santime çıkarıldığını belirten Uşak Belediyesi yöneticileri, “Bahçe duvarları yol kenarlarında normalde yönetmelikte 50 santimetre olarak belirlenmiş. Biz bunu plan notuyla beraber 1 metre 20 santimetreye çıkardık. 1 metre 20 santim duvar yapıp üzerine ferforje yapabilir. Fakat müteahhitler ne yapıyorlar? Yerinde hafriyatı önceden aldıkları, bahçeleri doldurdukları ve boşalttıkları için istinatlar çıkmaya başlıyorlar. İstinatları projelere uygun yapmıyorlar ya da istinat yapmak yerine 2 duvar kalıbını üst üste koyup yapıyorlar” dedi.
İSTİNAT DUVARI DEYİP GEÇMEYİN YANLIŞ YAPILIRSA DEVRİLEBİLİR
İstinat duvarlarının haddinden büyük olmasının tehlikelere de ol açabileceğini belirten Uşak Belediyesi yöneticileri, “Devrilen ve kayan duvarlar var. Bunlar tehlikeli işler. Biz ruhsat projesinde ne varsa onu istiyoruz, fakat artı bir şey istendiği yok. Herkes istediği gibi yapmak istiyor yeri ve bu sefer de ruhsat projesiyle çakışıyor. 6 veya 7 metre istinat duvarları oluyor ve sebebi de bahçenin dümdüz olması. 1 santim 20 metre duvarın üzerine ferforje çekilip, sarmaşık ve ağaçlarla bahçeler kapanırsa hem da güzel, hem de daha güvenli olur. Bizim kalıplı 1 metre üzerindeki duvarı da aşanlar ve 2 duvarı üst üste koyanlar var. Bazıları eğimden dolayı bunu mecbur yapıyor ve bunu da ruhsata bağlıyoruz. Yol aşağıda kalmışsa mecburen istinat yapılması gerekiyor. Bazıları hafriyat ve dolgu yaptığı için keyfi hareketten kaynaklı sıkıntılar var” ifadesini kullandı.
HABER / ÇİĞDEM TURAN