Uşak Ticaret ve Sanayi Odası’nda NİYEP Çalışma Kurulu oluşturuldu. Uşak İŞKUR İl Müdürü İlhan Temel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında imzalanan Nitelikli İş Gücü Yetiştirme Programı (NİYEP) hakkında Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kuruluna bilgilendirmede bulundu. Toplantıya Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kandemir de katılırken, gençlere iş imkanları sunmak adına ortaya konacak çalışmalar ele alındı.
Toplantıda, iş gücü piyasasının taleplerine uygun nitelikli çalışanların yetiştirilmesi amacıyla iş birliği adımları atıldı. NİYEP çalışma kurulu oluşturulurken, ilimizdeki iş gücü ihtiyaçlarına yönelik eğitim programları detaylı bir şekilde ele alındı. Bu iş birliği, ilimizdeki iş gücü talebine uygun eğitim programlarının hayata geçirilmesini sağlayacak.
NİYEP, iş gücü talebine yönelik kaliteli ve yetkin elemanlar yetiştirmeyi amaçlayan bir program olarak, ilimizdeki meslek edinme süreçlerini güçlendirecek ve istihdamda dönüşümü destekleyecek. Bu işbirliği ile gençlerimize kariyer fırsatları sunulacak, iş dünyası ise ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanlara ulaşacak.
NİYEP NEDİR?
Kısa adı NİYEP olan Nitelikli İş Gücü Eğitim Programı, 23 Eylül 2024 tarihinde Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında imzalanan protokolle hayata geçti. Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı (NİYEP) İşbirliği Protokolü kapsamında hayata geçirilen mesleki eğitim kursları ile işgücü piyasasında ihtiyaç duyulan niteliklere sahip bireyleri yetiştirerek istihdamı artırmak ve işsizlerin mesleki yetkinliklerini geliştirmek amaçlanmaktadır.
NİYEP Kurslarından Yararlanma Şartları
• Genel Müdürlük tarafından belirlenecek usul ve esaslar kapsamında Kuruma kayıtlı işsiz olmak,
• Kursa başlama tarihinden önceki son on beş günde adına uzun vadeli sigorta prim bildirimi yapılmamış olmak,
• 15 yaşını tamamlamış ve Genel Müdürlük tarafından belirlenecek üst yaş sınırını aşmamış olmak,
• Mesleğin gereklerine uygun olarak belirlenen özel şartlara sahip olmak,
• Kurum tarafından aynı meslekte düzenlenen kursu tamamlamamış olmak,
• İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmak,
• Emekli olmamak,
• İşverenin birinci veya ikinci derece kan hısımı veya eşi olmamak,
• Kurslara katılmama yönünde yasaklılık uygulanmıyor olmak gerekmektedir.
Ayrıca düzenlenen mesleki eğitim kursundan veya işbaşı eğitim programından bir kişi en fazla ikişer kere yararlanabilmekte olup kişilerin kurs ve programlardan toplam yararlanma sayısı ise üçü geçemeyecektir.
NİYEP Kurslarının Süresi
NİYEP kursları, günlük en az beş en fazla sekiz saat ve haftada altı günü geçmemek üzere, haftalık en az otuz en fazla kırk beş saat olarak düzenlenmektedir.
Eğitimler teorik eğitim ve pratik eğitim şeklinde iki aşamalı olarak gerçekleştirilmektedir. Teorik ve pratik eğitimlerin toplam süresi yüz altmış fiili günü geçememektedir.
Teorik ve pratik eğitim, günde en az beş en fazla sekiz saati geçmeyecek şekilde aynı hafta içerisinde farklı günlerde verilebilir. Teorik ve pratik eğitim aynı gün içerisinde birlikte verilemez.
NİYEP Kurslarında Karşılanabilecek Giderler
1. NİYEP kurslarına katılan kursiyerlere, kurslara fiilen katıldıkları gün üzerinden;
• İŞKUR tarafından belirlenen meslelere 653,93 TL,
• Bu meslekler dışında kalan mesleklerde 457,75 TL,
• Uçak bakım teknisyeni ve tren makinisti mesleklerinde 653,93 TL kursiyer zaruri gideri ödenmektedir.
AA