Genel

“Uşak’ta Geri Dönüşüm Sektörü Eskisi Gibi Değil”

Uşak’ta faaliyet gösteren bir geri dönüşüm firmasında hizmet veren Çevre Mühendisi Gazi Yoğunlu sektörü değerlendirdi. “Uşak’ın kapasitenin üstünde geri dönüşümcü” var diyen Yoğunlu ; “Sektörde eski hızlı günler artık yok, enflasyondan dolayı pek fazla tüketim de yok. Bir de herkes atık topluyor elden ele elden ele kar marjı düşüyor” dedi.

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen sıfır atık projesinde sadece geri dönüşümün akla gelmemesini söyleyen Yoğun: “Gübre üretimi, diğer atıklardan kompost gübre üretimi vs. o tarz üretimlerde de muhakkak etkilidir. Genelde büyük şehirlerde bunu yapan tesisler var.” Şeklinde konuştu

Uşak’ta cam toplama işinin de istedikleri ölçüde yapılamadığına dikkat çeken Yoğunlu şu an sokaklardan ziyade daha çok fabrikalardan cam aldıklarını söyledi. Camı ayrı bir sınıf olarak değerlendirilmesi gerektiğini dolayısıyla ayrı bir araca, ayrı bir biriktirme ekipmanına ihtiyaç duyulduğunu aktaran Yoğunlu; “ Sokaklara koyduğumuz cam geri dönüşüm kutularını kaldırmak zorunda kaldık, sokak toplayıcıları zarar vermeye başladılar, mahalle sakinlerinden de şikayetler gelince belediye onları topladı. Hanelerden bize başvuranlar olursa onları bedelsiz olarak topluyoruz” diye konuştu.

UŞAK BELEDİYESİ GERİ DÖNÜŞÜMÜN NERESİNDE

Uşak belediyesi kendi bünyesindeki birimlerinde geçerli olan sıfır atık belgelerini almış durumda. Atapark’ta atık toplama kumbarası kuran belediye şehrin değişik bölgelerinde sıfır atığı yönelik konteynerler yerleştiriyor. Ancak belediyenin  il merkezinin genelinde geçerli olan (A1 veya A2 düzeyinde) Sıfır Atık Belgesi bulunmuyor. Belediyelerin bu belgeyi hak edebilmesi için geçmesi gereken sıfır atık sistemi kurulumu aşamaları sifiratik.gov.tr adresinde şu şekilde sıralanıyor:

Sıfır Atık Ekibinin Oluşturulması;

Bu kişiler belediye genelinde sıfır atık yönetim sisteminin kurulmasını, geliştirilmesini, iyileştirilmesini, etkin ve verimli bir şekilde uygulanmasını ve izlenmesini sağlar.

Toplama Altyapısının Oluşturulması;

Bu kapsamda ikili toplama sistemi kapsamında geri kazanılabilir atıklar için mavi, diğer atıklar için gri konteyner kullanılır. 1. sınıf atık getirme merkezleri kurulur, cam kumbaraları ve mobil atık getirme merkezleri yerleştirilir.

Atık Toplama Faaliyetlerinin Yürütülmesi;

Konutlar, iş yerleri ve AVM gibi yerlerden ikili toplama sistemi kapsamında atıkların toplanması, gerekli ekipmanın temini, Sokaklarda bulunun ekipmanların üzerine hangi atıkların atılabileceği ile ilgili yazı eklenmesi ve toplanan atıkların geri dönüşüm tesislerine aktarılması.

Tesis İhtiyacı;

Geri kazanılabilir atıkların düzenli depolama tesislerine gönderilmesi önlenir. Atık hiyerarşisine uygun olarak atıkların düzenli depolanması söz konusu ise atıklar düzenli depolanmadan önce mutlaka ön işlemden geçirilir.

HABER / BAYRAM ALİ KELEŞ