Uşak’ta 2 yapı denetim görevlisinin inşaat işçileri tarafından darp edildiği iddia edildi. Söz konusu darp iddiası üzerinden yapılan açıklamada, inşaat mühendislerinin işçiler tarafından darp edildiği ve buna gerekçe olarak da betona su katıldığı gösterildi.

Uşak İnşaat Mühendisleri Odası üyeleri, kent meydanında bir açıklama yaparak duruma tepki gösterdiler. Fakat darp edilen inşaat mühendisi ve beraberindeki stajyer hakkında hiçbir bilgi verilmezken, söz konusu durumun darp değil, karşılıklı münakaşa olduğu öğrenildi.

İnşaat Mühendisleri Odası’nın yaptığı açıklamada, sadece beton döken kalıpçıların hedef alınması dikkat çekti. Söz konusu açıklamada mühendis ve stajyerin tekme ve tokat dövüldüğü ifade edilirken, hiçbir darp raporu paylaşılmadı. Darp iddiasının Sözcü Gazetesi’ndeki haberleştirilmesinde de haberin tek taraflı verilmesi ve karşı tarafın görüşünün alınmaması üzerine konuyla ilgili bir araştırma yaptık.

Konuyla ilgili yapı denetim firmasıyla görüştük ve söz konusu mühendis ve stajyerin ismini paylaşmak istemediler. Görevli olan mühendis ve stajyerin hastanelik olma gibi bir durumunun olmadığı ve tartışmanın daha çok sözlü olarak gerçekleştiği telefon üzerinde aktarıldı.

2 KEZ KARAKOLA ÇAĞRILDILAR VE ŞİKAYETÇİ OLMADILAR

Söz konusu mühendis ve stajyerin işe gelebilecek durumda olduğu ve olayın ardından verdikleri ifadede şikayetçi olmadıkları da kaydedildi. Dün İnşaat Mühendisleri Odası’nın açıklamasının ardından tekrar ifadeye çağrılan mühendis ve stajyerin tekrar şikayetçi olmadıkları, bağlı bulundukları kurum yetkililerince belirtildi. Söz konusu firma yetkilileri, benzer durumları yaşadıkları ifade etti.

İŞÇİLER: BİZ KİMSEYİ TEKME TOKAT DÖVMEDİK, KONUŞMAK İSTEMİYORUZ

Söz konusu iddia üzerine ilgili inşaatta görevli işçilerle konuştuk. İşçiler, kimseyi dövüp darp etmediklerini ve bu konuyla ilgili konuşmak istemediklerini belirttiler.

ŞANTİYE ŞEFİNİN BETON DÖKÜMÜ SIRASINDA ORDA OLMA ZORUNLULUĞU VAR

Öte yandan şantiye şefleriyle ilgili olarak da kentteki bir şantiye şefi ve müteahhit firma yetkilisiyle de görüştük. Yaptığımız görüşmede beton dökümü sırasında şantiye şeflerinin inşaatta mutlaka bulunması gerektiği ifade edildi. Söz konusu olay üzerinden konuştuğumuz bir şantiye şefi, “Ben şahsen hangi inşaatta görev aldıysam ve imzamı attıysam beton dökümünde mutlaka giderim. Şantiye şefi beton dökümünde orada olmalı. Bu arkadaşlarımız belki şantiye şefi olan mühendis arkadaşlarını korumak için de şikayetlerini geri almış olabilirler. Burada şantiye şefi birincil sorumludur. Şantiye şefi baktı, betona su dökülüyor orada bütün fişi çekmeye yetkili tek isimdir. Orası şantiye şefinin alanıdır ve istemediği ne bir demiri, ne bir betonu, ne de bir elemanı orada tutmaz” dedi.

Kentte müteahhitlik yapan bir firma yetkilisi de, “Şantiye şefi sorumludur ve burada sadece dayağı işçiler ve kalıpçıların yemesi doğru değil. Esas sorumlu olan kişi şantiye şefi, fakat bunlar genelde imza karşılığı para aldıkları için çoğu inşaatlarda denetim yapmıyorlar. Bu yıllardır devam eden bir sorun” ifadesini kullandı.

EDİTÖRÜN NOTU: İsimleri güvenlik gerekçesi bahane edilerek saklanan inşaat mühendisi ve stajyer ile olayın diğer tarafı olan işçiler bize ulaşabilirler ve kendilerine de bu sayfada cevap hakkını her zaman tanırız.  Burada esas olan doğruyu yazmak ve bulmaktır.

ALİ ARASLI//

Editör: Ramazan Güner