Açılış töreni Somalili Abdulhakim Muhammed’in Kuran’ı Kerim tilavetiyle başladı. Sonrasında söz alan Hayrat Yardım Uşak İl Temsilcisi Ahmed Oktay Battal derneklerinin açıldığı günde bu yana insanların sadece karınlarını değil kalplerini de doyurma hedefiyle çalıştıklarını söyledi. Battal Uşak’ta açılan yetim sevindirme merkezinin Türkiye genelinde açılan 15’nci merkez olduğu bilgisini verdi. İyilik Kapısı projesini veren el ile alan el arasında köprü olmayı amaçladığını vurgulayan Battal Uşak’taki ihtiyaç sahiplerinin giyim, gıda, hijyen ve eğitim alanlarındaki bütün ihtiyaçlarına Uşaklıların da destekleriyle cevap vermeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.
“İMAN HİZMETİNDEN SONRA EN GÜZEL AMEL MAHZUN, MAZLUM, MAĞDUR GÖNÜLLERE NEŞE SERPMEKTİR”
Hayrat Vakfı Uşak İl Temsilcisi Mustafa Yankın da konuşmasına Peygamber Efendimizin “İman hizmetinden sonra en güzel amel mahzun, mazlum, mağdur gönüllere neşe serpmektir” hadisini hatırlatarak başladı. Kendilerinin de bu minval üzere hizmet etmeye gayret ettiklerini ifade etti. Hayrat Yardım Uşak olarak kardeş kuruluşları ve Uşak Belediyesi ile bu güne kadar bir çok yardım faaliyette beraber yer aldıklarını hatırlatan Yankın, bu yardımların yurt içinde ve yurt dışında ne kadar önemli olduğunu, Güney Afrikalı bir gencin Müslüman olmasını örnek göstererek anlattı.
Uşak’a da bir iyilik kapısı açıldığını ve bu kapının iki kanadı olduğunu söyleyen Yankın: “ Bir kanadı Uşak’ımıza açılacak, Uşak’taki muhtaç kardeşlerimize ulaşmaya çalışacağız. İkinci kanadı da nasip olursa yurt dışına açılacak. Su kuyusudur kurbandır, sağlıktır, iftardır, yardım tırlarıdır, o günün ihtiyacına göre inşallah hep beraber gerçekleştirmeye çalışacağız. Bu güne kadar bu güzel mekanı yetiştirmek için canla başla çalışan bütün kardeşlerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” Dedi.
“İZİNSİZ YARDIM TOPLAMA İZNİ VERİLMİŞ SAYILI DERNEKLERDEN BİRİYİZ”
Hayrat İnsani Yardım Derneği Başkan Yardımcısı Muhammed Said Yankın konuşmasında Hayrat Vakfının kuruluşundan ve yaptığı hizmetlerden bahsetti. Vakfın mazisinin eski olduğunu, resmi olarak ise 2013 yılında kurulduğunu söyleyen Yankın: “ Yaklaşık 45 ülkede faaliyet gösteren bir yardım kuruluşuyuz. 2016 yılında Bakanlar kurulu kararıyla ve Cumhurbaşkanımızın imzasıyla ve 2017 yılında yine aynı şekilde izinsiz yardım toplama izni verilmiş sayılı derneklerden birisiyiz. 2017 yılı bizim için önemli çünkü 2016’daki 15 Temmuz olayından sonra hükümetimizin bize olan güvencini göstermesi açısından önemlidir” şeklinde konuştu.
Geçen yıl 200’ün üzerinde yardım tırını Suriye’ye gönderdiklerini, 2013 yılında bu yana ise toplamda 2 binin üzerinde yardım tırını bölgeye ulaştırdıklarını anlatan Yankın bu çalışmaların kolay olmadığına ve ciddi bir organizasyon gerektirdiğini vurgu yaptı. Hayrat Yardımın çalışma prensipleri hakkında da bilgiler veren Yankın; “ Proje bazlı hareket ediyoruz, Afrika’da 100 liralık yardım mı yapacağız, 100 gıda paketimi göndereceğiz bunların hepsini önce projelendiriyoruz sonrasında karşı tarafla muhataplarımızla imza ediliyor ve bunun takibini yapıyoruz. Proje bazlı gidilmesi çok mühim, takibi, kapamaları, bize verdiğiniz emanetin yerine ulaştırılması noktasında çok önemli.” Dedi.
Vakıf olarak çok güçlü bir alt yapıya sahip olduklarını ve bunun vakfı zamanla daha iyi noktalar getireceğini anlatan Yankın yurt dışında olduğu gibi yurt içinde de vazifelerinin olduğuna değindi. Yankın; “ Kendi mahallemizde, çevremizde, yakınımızda olan ihtiyaç sahiplerine zaten yardım ediliyor, bunu bir marka haline getirelim dedik. Bu noktada İyilik Kapısı adından bir markayla şu an 15 ilde faaliyete geçti, 4-5 ilde de hazırlıklar devam ediyor. Bu İyilik Kapıları bizim yardım noktalarımız aynı zamanda yardım alma noktalarımız. Hem o il , o bölge hem de yurt dışı için. Bu günde Uşak’ta bir iyilik kapısı açıldı, hayırlara vesile olmasını diliyorum. Dünya iyilikle değişir, bu kapının ardında iyilik var. Emeği geçen bütün kardeşlerimizden Allah razı olsun.” Diyerek konuşmasına son verdi.
“UŞAK BELEDİYESİ OLARAK İHTİYAÇ SAHİBİ VATANDAŞLARIMIZIN YANINDA OLMAYA DEVAM EDİYORUZ”
Açılışın programının son konuşmacısı olarak söz alan Uşak Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Yalçın iyiliği, şefkati, hoşgörüyü emreden bir inancın bir kültürün parçası olarak böyle bir merkezin açılışında yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
İslam inancının yetimlerin hakkını her anlamda muhafaza ettiğini, onların korunmasını, barınmasın ve mutlu kalınmasını sağlayan bir din olduğunu hatırlatan Yalçın; “ Gerek inanç temellerimiz gerek kültürel kökenlerimiz güçlü varlığımızın güvenli ve huzurlu bir geleceğim teminatı niteliğindedir. Bu düsturla Isparta’da kurulan ve temelleri 1974 yılında İstanbul’da atılan Hayrat Vakfı ülkemizde başta olmak üzere 5 kıtada milyonlarca ihtiyaç sahibine el uzatmaktadır. Bizle de Uşak Belediyesi olarak bir taraftan sivil toplum kuruluşlarımızın insana dokunan çalışmalarına destek verirken diğer taraftan da şehrimizdeki ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın yanında olmaya devam ediyoruz. Ben bir kez daha İyilik Kapısı Yetim Sevindirme Merkezi’nin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Emeği geçen herkese şahsım ve hemşehrilerim adına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
HABER / BAYRAM KELEŞ