KÜLTÜR-SANAT

Uşak'ta iz bırakan kocakarı ilaçlarını kitaba taşıyor

Uşaklı araştırmacı ve yazar Mehmet Keyvanoğlu, ‘Kocakarı’ ilacı olarak bilinen şifa kaynaklarını, kentte daha önce nazar için kurşun döken, kırıkçı çıkıkçılar ve iğnecileri konu alan bir kitap yazıyor. Kitapta, kentte daha önce sağlıkla ilgili neler yapıldığı ele alınacak. Kitap, kentin sağlık ve yaşam kültürü için önemli bir kaynak olacak

Abone Ol

Uşak’ın Su Kültürü kitabını yazan ve bugüne kadar kentle ilgili önemli araştırmalar ortaya koyan Uşak sevdalısı yazar Mehmet Keyvanoğlu, bugüne kadar pek üzerinde durulmayan ‘sağlık tarihi ve kültürünü’ konu alan “Uşak’ta Şifa Veren Eller” isimli bir kitap üzerinde çalıştığını söyledi. Burada daha önce kentte sağlık için başvurulan iğneciler, bel fıtığı ve kırık gibi tedavileri yapan kırık ve çıkıkçılar, nazara yönelik çalışma yapanlar ve kurşun dökenler gibi isimleri konu olan Mehmet Keyvanoğlu, kitabı oluşturmak için 60’a yakın aileyle görüştüğünü ve bu araştırmasının ardından, kentteki önemli bir kültürü de kayda geçeceğini ifade etti. Kitabında seçtiği 60’a yakın isimin faaliyet gösterdiği alanda ‘ocak’ olarak nitelendirilen kişiler olduğunu ve çoğunun da ebediyete intikal ettiğini söyleyen Keyvanoğlu, kitapla ilgili şu açıklamaları yaptı:

Uşak’ta Şifa Verenler Eller, isimli bir kitap çalışması yapan Mehmet Keyvanoğlu, “Bu çalışmam koca karı ilacı olarak adlandırılan türden bir kitap olacak. Uşak’ta kırık çıkığa, nazara, bel fıtığına ve diğer konulara kimin baktığını yazıyoruz. Kurşun dökme gibi konular da var. Şu ana kadar sağlıkta ocak olan 60’a yakın ailelerle görüştüm. Bunların çoğu yaşamıyor ve onların varislerinden bilgi alıyoruz. Şifa Veren Eller kitabında, kurşun döken nineden tutun da bel fıtığı tedavi edenler yer alıyor. Herkesin farklı bir kurşun dökme tarzı var. Örneğin bir mahallenin iğnecisi varsa, onları da ayrı ayrı yazıyorum. Bel fıtığını kim tedavi eder bu sorulara yanıt arıyorum. Uşak’ta şifa veren eller isimli kitabımız en az 60 sayfa olur ve bu çalışma daha önce yok” diye konuştu.

Uşak’ta Su Kültürü kitabına değinen Keyvanoğlu, “Uşak’ta Su Kültürü kitabı yayınladık ve belki de bunun Türkiye çapında örneği yok. Uşak’a su kültürü kitabı ve suyla ilgili akla ne gelirse burada hepsi yer aldı. Benim tespitim  şu anda Uşak’ta 2 tane nehir ve dere var ve bunların kayda geçirdik. Babam Uşak’ın su kaynaklarını çok iyi bildiği için ben de bu konuyla ilgili bilgileri, O’ndan öğrendim. Uşak’ta hangi çeşmenin kaynağı neresidir, hangi dere nereden doğar ve nereye akar hemen hemen çoğunu bilirim.” İfadesini kullandı.

Kitaplarını nasıl yazdığını anlatan Keyvanoğlu, şöyle konuştu: “Akşam eve girdiğimde yemek yemem, her gün elime 4-5 not gelir ve bunları sürekli temize geçiyorum. Üniversitenden de akademik destek alıyorum. Doç. Dr. Salih Erkek var, O benim yeğenim oluyor ve onu hemen her gün arar bir şeyler sorar ve bilgi alırım. Coğrafya, Türkçe, Sanat Tarihi ve bir çok alandan destek alıyoruz. Ben akademisyen değilim, hiçbir ticari ve siyasi kaygım yok ve her kitaptan zarar ediyorum.”