Eşme’nin Dereli köyünde orman yangınıyla mücadele eden Uşak’ta risk unsuru barındıran sıcak hava devam ediyor. Meteoroloji Mühendisi Bünyamin Sürmeli de bu konuda bazı uyarılarda bulundu. Sıcak ve kavurucu havanın yanı sıra kuraklığın da orman yangını riskini artırdığını belirten Meteoroloji Mühendisi Bünyamin Sürmeli, özellikle Ege Bölgesi özelinde uyarılarda bulundu. Sürmeli, Türkiye’nin hafta boyunca orman yangınlarıyla mücadele ettiğini hatırlatarak, “Bu konuda azami dikkat” çağrısı yaptı.
UŞAK’TA HAVA SICAKLIĞI KAVURUCU BOYUTTA
Uşak’ta hava sıcaklığı kavurucu düzeyde devam edecek. Kentte hava sıcaklığı 35 ila 36 derece arasında değişkenlik gösterirken, bu süreçte orman yangınları noktasında hassasiyet gösterilmesine bir kez daha dikkat çekildi. Uşak’taki vatandaşların ayrıca sıcak hava nedeniyle güneşin en yoğun hissedildiği 13 ile 17 arasında sıcakta bulunmamaları öneriliyor.
UŞAK VALİLİĞİ ORMAN YANGINI İÇİN TEDBİRLER ALMIŞTI
Öte yandan Uşak Valiliği daha önce de orman yangını için bir dizi tedbir almıştı. Valilik, şu kararları vermişti:
“Valiliğimizce belirlenmiş ve mutat vasıtalarla en geniş şekilde vatandaşlarımıza duyurulmuş olan ve bu karar içerisindeki listede yer alan orman parkları (mesire yerleri) ve mangal, semaver yakılabilecek. Tabiat parklarının dışında ormanlara girişler (Kamu görevinin ifası amacıyla ormana giriş yapan kamu görevlileri, arıcılar, Merkez Av Komisyonu kararları doğrultusunda Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüklerinden av izni alıp gerekli taahhütnameleri verdikten sonra bu izin ve taahhütnamelerini Orman ve Jandarma teşkilatlarının mahalli birimlerine haber vermek kaydıyla Avbis sistemine kayıt ettiren avcılar, av turizmi kapsamında Milli Parklar Şube Müdürlüğünce izin verilen av organizasyonları dahilindeki kişiler, Orman İşletme Müdürlüklerinden ihaleli/tahsisli iş alanlar ve bu işte çalışanlar ile Orman İşletme Müdürlükleri tarafından çalıştırılan kişiler hariç) 15/06/2024 tarihinden 01/10/2024 tarihine kadar yasaklanmıştır”.          
“Kamping işletmeleri haricinde ormanlık alanlarda kamp yapılmasına ve çadır kurulmasına izin verilmeyecektir” kuralına da yer verilirken, şu notlar düşüldü:
-Ormanlık alanlara yakın olan yerlerde düğün ve benzeri organizasyonlarda orman yangınına neden olabilecek havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı madde kullanımı yasaklanmıştır.            
- Orman yangınından etkilenmesi muhtemel kritik yapı, fabrika, depo ve benzeri alanların sorumlu ve yetkililerince gerekli tedbirler alınacaktır.           
- Orman yangınlarına karşı alınacak toplumsal ve bireysel tedbirler hususunda vatandaşlar,  ilgili kurumlarımız, yerel yönetimler, muhtarlıklar ve kolluk birimlerince düzenli olarak bilgilendirilecektir.           
- Orman yangınlarına neden olabilecek ihmal, sabotaj vb. konularda Orman görevlileri, Jandarma ve Emniyet tarafından kontrol ve devriyeler sıklaştırılacak, orman alanlarında drone, fotokapan, KGYS vb. vasıtalarla yapılan izleme ve takip faaliyetleri arttırılacaktır.           
- Çöp döküm ve depolama alanları, demiryolu kenarları ve piknik alanları gibi yangın tehlikesi potansiyelini arttıran alanların etrafında yanıcı materyallerden arındırılmış yeterli genişlikte yangın şeritleri açılacaktır.”

ZÜLAL KARADEDELİ

Editör: Zülal Ünal