SON SEÇİM ANKETİNE GÖRE UŞAK’TA HANGİ PARTİ NE KADAR OY ALIYOR?
Yöneylem Araştırma Merkezi’nin yaptığı seçim anketi, Uşak için dikkat çeken sonuçlar verdi. Yöneylem’in 87 seçim çevresini kapsayan ankete 156 bin 600 kişi katıldı. Yapılan anketler 81 ili kapsarken, Uşak hakkında da çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.
Ankette olası bir milletvekili seçiminde hangi partiye oy verileceği soruldu ve kararsızlarla oy kullanmayacaklar dağıtıldığında, Türkiye genelinde seçmenlerin yüzde 33,8’i AK Parti’yi, yüzde 30’u CHP’yi, yüzde 12,5’i İYİ Parti’yi, yüzde 9,7’si HDP’yi ve yüzde 7,1’i MHP’yi destekleyeceğini ifade etti. Deva Partisi yüzde 1,7, Saadet Partisi yüzde 1, Yeniden Refah yüzde 1, TİP yüzde 0,9 seviyesinde ölçüldü. Ankete göre AK Parti ve MHP’nin ana omurgasını oluşturduğu Cumhur İttifakı’nda toplam 13 puanlık bir gerileme gözlendi. 24 Haziran 2018’de gerçekleştirilen son seçim sonuçlarıyla kıyaslandığında AK Parti’nin oy oranında yaklaşık 9 puanlık; MHP’nin oy oranında 4 puanlık bir gerileme tespit edildi. Araştırmaya göre CHP ve İYİ Parti’nin oy oranlarını artırdıkları görülüyor. Cumhur İttifakı partilerinin oy oranındaki 13 puana yakın düşüşe karşın, CHP’nin oy oranına 7,4; İYİ Parti’nin oy oranına 2,5 puanlık bir artış gözleniyor.
AK Parti’nin oransal olarak en çok oy kaybettiği ilk 10 seçim çevresi de anketle ölçüldü. Buna göre sıralamada Uşak’ın da yer alması dikkat çekti. AK Parti’nin oy kaybettiği iller ve puanları şöyle: Siirt (-12,7), Karabük (-12,5), Antalya (- 11,6), Uşak (-11,5), Ardahan (-11,5), Ankara 2 nolu (-11,3), Karaman (-11,2), Ankara 3 nolu (-11), Bingöl (-11) ve Bitlis’tir (-11).
ANKETE GÖRE MİLLETVEKİLLİĞİ SEÇİMİNDE DEĞİŞİK SENARYOLAR ORTAYA ÇIKABİLİR
Anket sonuçları, Türkiye genelinde değişik sonuçları ortaya çıkarıyor. Buna göre anket sonuçlarından çıkan, değerlendirmeler şöyle: “Araştırma kapsamındaki milletvekili hesaplamaları, yukarıda belirtilen Türkiye genelindeki oy oranları üzerinden değil, 81 ildeki 87 seçim çevresinde gerçekleştirilen o seçim bölgesine özel araştırmalardan elde edilen bulgulara göre hesaplanmıştır. Böylelikle her seçim bölgesinin kendine özgü demografik ve siyasal özellikleri hesaba katılarak partilerin hangi ilde ne kadar milletvekili çıkarabilecekleri, farklı senaryolar çerçevesinde hesaplanmıştır. Bu hesaplamada yurtdışı oyların hesaba katılmadığı, yurtdışı oyların etkisiyle değişimler olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.”
ANKETE GÖRE OLASI SEÇİM SENARYOLARI:
1. Senaryo: Bu senaryoda tüm partiler kendi isimleri altında ayrı listelerle seçime katılmaktadır. Buna göre AK Parti 250, MHP 26, Cumhur İttifakı toplamda 276 milletvekilliği kazanmaktadır. Muhalefet kanadında ise CHP 190, İYİ Parti 60, Millet İttifakı toplamda 250 milletvekilliği elde etmektedir. HDP’nin (TİP oylarıyla birlikte hesaplandığında) milletvekili sayısı 74’tür.
2. Senaryo: Bu senaryoda muhalefet partilerinden DEVA, Saadet ve Gelecek partileri Millet İttifakı içinde ayrı bir ortak liste, diğer tüm partiler kendi isimleri altında ayrı listelerle seçime katılmaktadır. Buna göre AK Parti 250, MHP 23, Cumhur İttifakı toplamda 273 milletvekilliği kazanmaktadır. Muhalefet kanadında ise CHP 189, İYİ Parti 60, DEVA-Saadet-Gelecek listesi 4, Millet İttifakı toplamda 253 milletvekilliği elde etmektedir. HDP’nin (TİP oylarıyla birlikte hesaplandığında) milletvekili sayısı 74’tür.
3. Senaryo: Bu senaryoda AK Parti, MHP, CHP ve Ali Babacan’ın açıklamasına paralel olarak DEVA kendi listeleriyle, HDP-TİP tek liste olarak, İYİ Parti, Gelecek ve Saadet ise ortak tek liste ile seçime katılmaktadır. Buna göre AK Parti 249, MHP 24, Cumhur İttifakı toplamda 273 milletvekilliği kazanmaktadır. Muhalefet kanadında ise CHP 185, İYİ Parti (+Saadet ve Gelecek) 69, Millet İttifakı toplamda 254 milletvekilliği elde etmektedir. HDP’nin (TİP oylarıyla birlikte hesaplandığında) milletvekili sayısı 73’tür
4. Senaryo: Bu senaryoda AK Parti ve MHP tek ortak liste, CHP ve İYİ Parti tek ortak liste, DEVA, Saadet ve Gelecek Partileri Millet İttifakı içinde ayrı bir ortak liste, HDP-TİP tek liste olarak seçime katılmaktadır. Buna göre AK Parti-MHP 272 milletvekilliği kazanmaktadır. Muhalefet kanadında ise CHP-İYİP 257, DEVA, Saadet ve Gelecek 4, Millet İttifakı toplamda 261 milletvekilliği elde etmektedir. HDP’nin (TİP oylarıyla birlikte hesaplandığında) milletvekili sayısı 67’dir.
5. Senaryo: Bu senaryoda AK Parti ve MHP tek ortak liste, CHP, İYİ Parti, DEVA, Saadet, Gelecek ve Demokrat Parti tek ortak liste, HDP-TİP tek liste olarak seçime katılmaktadır. Buna göre AK Parti-MHP 261 milletvekilliği kazanmaktadır. Muhalefet kanadında ise CHP-İYİP-DEVA-Saadet-Gelecek-Demokrat Parti ortak listesi 274 milletvekilliği elde etmektedir. HDP’nin (TİP oylarıyla birlikte hesaplandığında) milletvekili sayısı 65’tir.
ANKET SONUÇLARINA GÖRE UŞAK’TAKİ OLASI OY DAĞILIMI ŞÖYLE TAHMİN EDİLİYOR:
AK Parti: YÜZDE 31,4
CHP: YÜZDE 35,1
İYİ PARTİ: YÜZDE 16,6
MHP: YÜZDE 7,2
HDP: YÜZDE 2,6
SAADET: YÜZDE 1,4
DEVA: YÜZDE 1,1
GELECEK: YÜZDE 0,3
TİP: YÜZDE 0,4
DİĞER: YÜZDE 3,9