S.S. Uşak Bölgesi Hayvancılık Kooperatifler Birliği (HAYKOOP) Başkanı Himmet Özdemir, süt fiyatlarının çok düşük kaldığını ifade etti. Çiğ süt fiyatının Ulusal Süt Konseyi’nin tavsiye ettiği 14 lira 65 kuruş fiyatın düşük kaldığını kaydeden S.S. Uşak Bölgesi Hayvancılık Kooperatifler Birliği (HAYKOOP) Başkanı Himmet Özdemir, kentte bir fiyat belirsizliğinin olduğunu kaydetti. İçilecek sütün fiyatının 16 TL dolaylarında seyrettiğini ifade eden Özdemir, üreticilerin arasında tam anlamıyla birliğin sağlanmamasından kaynaklanan sorunlara değindi. 
Özdemir, şöyle konuştu: “Çiğ süt, 12 lira 16 lira arasında değişiyor. Uşak’ta 3 kooperatif sadece 16 lira bandında satıyor. Çoğunluğu 12-13 TL aralığında satıyorlar. 2 kooperatifin sütünü içmek için alıyorlar ve toplu 10 ve 12 ton alım yapılıyor. İçilecek süt pahalı olduğu için 15 ila 16 TL dolaylarında litre fiyatı değişiyor. 14,65’in altında fatura kesenlere ceza yazılacaktı. Zaten kesilen faturaları onlara teslim ediyoruz. Bu sefer tacir sütü almayacağım diyor ve kime verirsen ver diyor. Onun için herkes neyi tutturduysa ona veriyor. Sütün normalde 17-18 olması lazım. Ama 12 TL ortalama fiyattan gidiyor. Halk Süt olsa bizim kooperatife faydası olur. Onu uğraşıyoruz ve yapıyoruz diyorlar. Tabi bu zor bir iş ve biraz maliyetli olduğu için zaman alacak gibi. Önümüzdeki bahar gibi olursa iyi olur.”
Süt üreticisinin giderlerinin arttığını ifade eden Özdemir, “Süt üreticisine destekler yetersiz. Üretici sayısı gittikçe düşüyor. Yem fiyatları her geçen gün artıyor. Hayvana verdiğin yemi azaltamazsın, kalitesini düşüremezsin. Gıda Komitesi izin vermedikçe Ulusal Süt Konseyi’nin de yapacağı bir şey yok. Üreticinin az da olsa para kazanması lazım. Bu oluşan enflasyonun sorumlusu üretici değil. Hayvancılığın durumu hiç iyi değil. Biran önce ya destekler açıklanmalı ya da süt fiyatı yeniden gözden geçirilmeli” dedi.
Özdemir, şöyle söyledi: “Süt fiyatlarına artış gelmeden yem fiyatı artırılıyor. Üretici ‘çiğ süte zam istemiyoruz. Şu anda sütün litresi 20 lira dahi olsa üretici para kazanıyor diyemeyiz. Şu anda bir asgari ücreti zor kazanan üreticilerimiz var. Bu insanların emekleri hiç hesaba katılmamaktadır. Şu anda sanayicilerin ve diğer kazanç sağlayan kurumların yükü tamamen üreticinin omuzlarındadır”. 

Muhabir: ZÜLAL KARADEDELİ