Türkiye çapında ihtisaslaşan ilk üniversitelerden biri olan Uşak Üniversitesi’nde kurulan Deri, Tekstil, Seramik Tasarım, Uygulama ve Araştırma Merkezi, öncelikle yer aldığı bölgenin ve sonrasında ülkenin kalkınması için yapılandırılmış, ülkedeki tek akademik tasarım merkezi konumunda. Merkez, deri, tekstil ve seramik alanında ulusal ve uluslararası çapta sektöre yönelik, güncel ve özgün, estetik ve işlevsel tasarımlar üretmeyi amaçlıyor.
DTS tarafından hazırlanan bültene göre 2023 Eylül ayında Uşak’ın toplam ihracatı 2022 yılının aynı ayına oranla yüzde 39,7 oranında düştü. Türkiye’nin genel ihracatında ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,4’lük bir artış gözlendi. Deri ve Seramik sektörlerinin ticaret rakamları geçen yıla göre eksi değer verdi. Çimento, cam seramik ve toprak mamulleri ihracatı bir önceki döneme göre yüzde 11,6 oranında düşerken, deri ve deri mamulleri ihracatı da yüzde 19,8’lik düşüşle 134 milyon 916 bin dolar olarak gerçekleşti. İhracattaki genel düşüşe rağmen tekstil ve hammaddelerinde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,2 bir artışla 841 milyon 446 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.
Uşak, 2023 yılı Ekim ayında 25 milyon 444 bin Dolarlık ihracatla bir basamak daha geriye düşerek Türkiye genelinde 40. Sırada yer aldı.
Uşak’ın Deri, Tekstil, Seramik Sektörlerindeki ihracatı 2022 yılının aynı ayına oranla yüzde 22,1 oranında düşerek 12 milyon 791 bin Dolar seviyesine geriledi. Buna rağmen geçen ay Uşak ihracatının yüzde 50,27’sini Deri, Tekstil ve Seramik sektörleri gerçekleştirdi. Tekstil ve Hammaddeleri geçen ay Uşak’ın ihracata lokomotifi oldu, sektör 8 milyon 236 bin dolarlık ihracata imza attı.
Uşak deri ve deri mamulleri ihracatında Ege Bölgesinde İzmir’den sonra ikinci sırada yer alırken, Tekstil ve Hammaddeleri ihracatında İzmir, Denizli ve Aydın’ın ardından 4’ncü sırada yer aldı.
HABER MERKEZİ