Türkiye Geleneksel Güreş Federasyonu Uşak İl Temsilcisi Fatih Çakal’ın atama haberini federasyon yetkilileri şöyle duyurdu: “TGGF Uşak İl Güreş Temsilcisi Fatih Çakal oldu. Yıllar sonra Uşak'ta güreşler yeniden başlayacak. Uşak halkının güreş hasreti sona erecek” dedi.
Türkiye Geleneksel Güreş Federasyonu Uşak İl Temsilcisi Ümit Fatih Çakal, yaptığı kısa açıklamada, “Ata sporumuz yağlı güreş İl Temsilciliğimiz hayırlı olsun inşallah. Gençlik yıllarımı verdiğim atamdan gördüğüm güzel sporumuzun ilimizde en iyi seviyelere gelebilmesi için gereken çalışmaları başlatacağız” dedi.
Telefon üzerinden sitemize bir açıklama yapan Fatih Çakal, “Uşak’ta birkaç yıl öncesine kadar, yağlı güreş turnuvaları düzenli olarak yapılırdı. Fakat pandemi dönemi ve öncesinden itibaren yağlı güreşlerin organizasyonları gerçekleştirilemedi. Yeşilkavak ve Güllü de yağlı güreş gelenektir. Şu anda yağlı güreşlerin organizasyonu için ilimizdeki belediyelerle görüşeceğiz ve sponsorluk destekleriyle önümüzdeki günlerde, Güllü de bir yağlı güreş turnuvası düşünüyoruz. Federasyonumuzla görüşmelerimizi yaptık ve tanınmış pehlivanlarımızdan da olumlu dönüşler aldık. İlimizdeki kurum ve kuruluşların desteğiyle yağlı güreş gibi önemli bir geleneksel sporumuzu ilimizde sevdirmek ve yaygınlaştırmak için çalışmalarımız sürecektir” diye konuştu.
Öte yandan yağlı güreşler, Türk tarihi açısından önemli bir yer tutuyor. Yağlı güreşin türleri, İslam Ansiklopedisinde şöyle ifade ediliyor:
“Tarih boyunca Türkler “karakucak, yağlı güreş, aba güreşi” adları altında güreşler yapmışlardır. Galibiyet için iki omuzun yere değdirilmesi şarttır. Ayrıca rakip kucağa alınarak üç adım taşınır ve eller yere değecek şekilde arka üstü düşürülür veya kispeti fazlaca yırtılırsa yenilmiş sayılır. Yağlı güreş, pehlivanların beli ve paçaları iple bağlı meşin kispet giyerek ve zeytin yağı ile yağlanarak tuttukları güreş türüdür. Yağlı güreşte galibiyet için iki omuzun yere değdirilme şartı yoktur. Sırtı yere değdirmek, rakibin kispetini yırtmak veya çıkarmak, ayakları yukarı kaldırıp çivi gibi tutmak, pes ettirmek, ayakları yerden keserek bedeni havada tutmak, meydanı terk ettirmek, kıç üstü veya yan üstü düşürerek göbeği açtırmak (açık düşürmek) galibiyet için yeterlidir. Yağlı güreşte “deste, küçük orta, büyük orta, baş altı, baş” adları altında beş derece bulunur.”