Genel

Uşak’taki geri dönüşüm sektörü Mısır gibi rekabet eder hale getirilmeli!

AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, Uşak’taki geri dönüşüm sektörünün Mısır gibi aylık 100 dolar asgari ücret olan ülkelerle rekabet etmesi için teknolojik dönüşümle desteklenmesini istedi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve bağlı kurumların bütçelerini görüşmelerine katılan AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, Bakan Mehmet Fatih Kacır’a Uşak ve Türkiye hakkında bilgiler verdi.

Abone Ol

Türkiye’de bilim ve sanayi alanında büyük değişimler olduğunu ve sanayileşmesi açısından şansızlıklar yaşandığını belirten Güneş, ilk defa 1925’te Türk Teyyare Cemiyeti’nin kurulduğunu ve Kayseri’de ilk uçak fabrikasını Alman bir şirketle yapıldığını hatırlattı. 
“1928’de bu şirket ayrıldı ve hisseni Milli Savunma Bakanlığı aldı” diyen Güneş, 1931’de ilk uçağın üretildiğini ifade ederek, sonrasındaki 200 uçağın artından tesisin atıl bırakıldığına değindi. Güneş, şöyle konuştu: “Sonra bu fabrika uçak tamir eden bir fabrikası oldu ve atıl kaldı. Rahmetli Başbakanımız Erbakan’ın girişimiyle 1960’da gümüş motor faaliyete geçti ve 100 binden fazla motor üretti. Amerikan motor firması fiyatlarını çok düşürdü ve bu yüzden Gümüş Motor’un batmasına yol açtı. O dönemdeki hükümetler bu yapılan oyunu göremedi ve gücü yetmediği için bu girişimin sonlanmasına neden oldu. Bu dönemde 1961’de Cumhurbaşkanımız Cemal Gürsel’in talimatıyla Eskişehir’de araba yapılıyor ve arabayı yapan zeka arabaya benzin koymayı unutuyor. Böyle bir şey olabilir mi? Türkiye’nin sanayileşmesinin her zaman için önü kesilmiş. Sanayileşmede bir yere gelemedik. Şimdi AK Parti iktidarlarında, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bugün sanayi alanları büyüdü ve çalışan sayısı arttı. Bunlar tesadüfü değil. Biz CHP ile farklı düşünüyoruz ve onlar yatırımın devlet tarafından yapılmasını istiyor. Biz ise dünya ile rekabet edecek firmaların olmasını istiyoruz.”


UŞAK’TAKİ GERİ DÖNÜŞÜM TESİSLERİ TEKNOLOJİK OLARAK DESTEKLENMELİ
Uşak’taki geri dönüşüm sektörü hakkında konuşan Güneş, “AR-GE ve tasarım merkezlerinin açılması için paradan ziyade siyasi istikrar olması da önemli. Siyasi iktidarın bu yatırımları sahiplenmesinden doğal bir şey olamaz. Sayın Cumhurbaşkanımız bu işlerin önüne çıkanlarla mücadele etmeseydi bunların hiçbiri olmazdı. AK Parti’de hem devlet hem de özel sektör olarak savunma sanayide çok önemli mesafeler kat ettik. Bunu da ileriye götürmemiz lazım. Organize Sanayilerin sayısı bizim dönemde arttı. Uşak’ta 2 OSB vardı ve 2 OSB daha kuruldu. Uşak’ta sanayinin büyük kısmı geri dönüşüme bağlı ve yüzde 70’ini biz karşılıyoruz. Bu sektörlerde asgari ücret bugün düşük olabilir ama dünyadaki asgari ücretlere baktığın zaman, Mısır’daki 100 dolarlık asgari ücretli yerlerle rekabette zorlanıyoruz. Bu emek yoğun olan sektörlerde zamanla sıkıntıya gireceğiz. Bu sektörlerle uğraşan şehirleri yarınlara hazırlamamız lazım. Burada teknolojik dönüşüm olmalı. Asgari ücreti mutlaka yükselteceğiz” ifadesini kullandı. 
Güneş, sözlerini şöyle tamamladı: “Burada bazı arkadaşlar sanayi üretimin düştüğü ifade etti ve büyüme anlamında diğer ülkelere de bakmak lazım. Sanayide büyümemiz bir çok Avrupa ülkesinin üzerinde. Almanya’nın en büyük otomobil fabrikası teknolojiye ayak uyduramadığı için kapatmak zorunda kalıyor. TOGG’a sahip çıkarken, başka ülkelerin ülkemizde araba üretmesi bizim rekabet gücümüzü de artıracak.”