Genel

Uşak’taki tarihi hamam neden gün yüzüne çıkarılmadı?

Uşak’ın su kaynaklarının neredeyse tüm detaylarını bilen Uşak Tanıtım ve Kültür Gönüllüleri Derneği Başkanı Mehmet Keyvanoğlu, kent merkezinde bulunan tarihi hamamın korunmama riski nedeniyle gün yüzüne çıkarılmadığını ifade etti.

Abone Ol

Uşak’ın su kaynaklarını ve suyla ilgili çeşme, köprü ve hamam gibi tarihi değerlerini detaylı bir şekilde analiz eden ve bunları Uşak’ta Su Kültürü isimli kitabında anlatan Mehmet Keyvanoğlu, kent merkezinde bulunan ve günümüzde üzeri otopark olarak kullanılan tarihi hamama da değindi. Evliya Çelebi’nin Seyahatname isimli eserinde, “Eski Hamam” olarak adlandırılan yapının, günümüzde Ulu Camii’nin yanı başında bulunan Cumhuriyet Meydanı’nda yer aldığını belirten Keyvanoğlu, kitabında şu konulara değindi:

Günümüzde üzeri otopark olarak kullanılan Eski Hamam’ın varlığı zaman zaman kentte efsane gibi anlatılıyor. Bazı vatandaşlar, buradaki durumu bir şehir efsanesi gibi görürken, konuyla ilgili ortaya konan makale ve kitaplarda, bu hamamın varlığı ortaya konuyor. Uşak Tanıtım ve Kültür Gönüllüleri Derneği Başkanı Mehmet Keyvanoğlu, 2015’te basımı yapılan “Uşak Su Kültürü” isimli kitabında, tarihi hamamla ilgili bazı bilgileri de aktardı. Kitapta, söz konusu hamamın varlığının doğrulandığı ve daha önceki belediye yönetimlerinin burayı açtırmak için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvurduğu belirtildi. Buna göre Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün eserin korunmasında sorunlar yaşanacağı gerekçesiyle üzerinin açılmasına izin vermediği ortaya kondu.

Kitapta aktarım yapan Mehmet Tevfik Özgöbek, hamamın özellikleriyle ilgili betimlemelerde bulundu. Mehmet Keyvanoğlu’na konuşan Özgöbek’in aktarımında, “Hamamın kuzey kısmı erkeklerin, güney kısmı kadınlarındı. Ben 4-5 yaşlarındayken buraya girdim. Hamam o dönemde çalışmıyordu ve kot farkı 5 metre civarında vardı. Belediye burayı çalışmadığı için kapattı ve üzerine toprak örttü. Sonra üzerini sıkıştırdılar ve okulun bayram gösterilerini burada yapmaya başladık” ifadesini kullandı.

Kitap yazıldığı dönemde, doçent olan Prof. Dr. Murat Öntuğ’un da buradaki hamamın varlığını doğruladığı ve hamamın da 1419’dan önce inşa edildiğine dair bilgiler verdiği vurgulandı. Eski Hamam’ın kiraya verildiğine dair bilgiler de aynı kaynakta yer alırken, 19’uncu yüzyılda kiraya verildiği de aktarıldı. Hamamın Hacı Murat isimli müsteciriyle, 1840’ta kiranın düşüklüğü nedeniyle sorunlar yaşandığı ve bunun üzerine 3 katı fiyata Osman isimli başka bir işletmeciye kiralandığı kaydedildi. Söz konusu bilgiler, Prof. Dr. Murat Öntuğ’un “Osmanlı Dönemi Uşak” isimli bilimsel sunumuna dayandırıldı.