Uşak’ta yakın tarihe tanıklık eden Azim Yılancıoğlu, bugün yıkımı gündemde olan Uşak Belediye İşhanı’nın normal şartlarda Mende Pazarı ve Burma Camii’ye kadar bir yeraltı çarşısı kapsamında yapıldığını ve bu Çılgın Proje’nin darbe ve siyasi sebeplerle çöp olduğunu ifade etti. Yılıncıoğlu, “Normalde, Ulu Cami, Burma Camii ve Karaali Cami’nin bulunduğu bölge komple meydan olacak ve yeşil alan olarak kullanılacaktı” dedi.
Uşak’ta 5 dönem üst üste Uşak Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanlığını yapan ve 1978’de Hakkı Yağcı’nın Uşak Belediye Meclis Üyeliği ve 1989 ve 1994 döneminde de Ali Künek’in partisi SHP’den Uşak Belediye Meclis Üyeliği yapan Azmi Yılancıoğlu, bugün yıkımı gündemde olan Uşak Belediye İşhanı’nın yapımı için 2 tane tarihi han ve Çılgın Proje olabilecek nitelikteki yer altı çarşısı için de 50’ye yakın işyerinin yıkıldığını ifade etti. Yeraltı çarşısı projesinin askeri darbe ve diğer siyasi sebeplerle yapılamadığını belirten Azmi Yılancıoğlu, Ulu Camii, Burma Camii ve Karaali Camii’nin bulunduğu bölgeyi komple yeşil alan ve altına da alışverişin yapılacağı bir çarşı tasarladıklarını ifade etti. Yılancıoğlu, “O dönemde bu proje için çok sayıda işyerini yıktık ama sonuç elde edilemedi. Hem yıkılan işyerleri, hem de projenin hayata geçirilememesi zaman zaman aklıma geliyor ve bu duruma çok üzülüyorum” dedi.
AZMİ YILINCIOĞLU: HAKKI YAĞCI DÖNEMİNDE 3 HAN YIKILDI VE BELEDİYE İŞHANI YAPILDI
Uşak’ın yakın tarihine ışık tutan Azmi Yılancıoğlu, Uşak Belediye İşhanı’nın 1978’de bölgede bulanan 3 hanın yıkılmasıyla yapıldığını ifade etti. Burada daha önce Pekmez Hanı, Pamuk Hanı ve Bayraktar Hanı’nın bulunduğunu ifade eden Yılancıoğlu, binanın inşaatının 1981’de tamamlandığını belirtti. O dönemde hanların neden yıkıldığına dair bilgi veren Yılancıoğlu, kentte işyeri eksikliği olduğu için yıkım kararı alıp belediye iş hanının yapıldığını belirtti. Söz konusu yapının A, B, C ve D blok olmak üzere 4 bloktan oluştuğunu belirten Yılancıoğlu, normalde projenin bu şekilde olmadığını kaydetti. Belediye İşhanı’nda şu anda beyaz eşya satışı yapan işletmenin bulunduğu alana 8 katlı turistik otel yapılmak istendiğini ve o dönemde yaşanan siyasi sorunlar ve askeri darbe nedeniyle bunun gerçekleşmediğini belirten Yılancıoğlu, kendi ailesinin ismini taşıyan Yılancıoğlu İşhanı’nın da yıkımını gündeme aldıklarını ve bunun da benzer sorunlar nedeniyle mümkün olmadığını kaydetti. Yılancıoğlu, normal şartlarda binanın çevresinin komple açık alan olmasını istediklerini ve bunun için de ‘Çılgın’ bir proje hazırlandığını belirtti.
UŞAK’TAKİ 3 CAMİNİN BULUNDUĞU ALAN KOMPLE MEYDAN OLACAKTI, ÇARŞI YER ALTINDA DÜŞÜNÜLDÜ
1978’de kent için bir yer altı çarşısı projesi geliştirildiğini kaydeden Yılancıoğlu, Ulu Camii, Burma Camii ve Karaali Camii’nin bulunduğu bölgeyi komple yeşil alan ve altına da alışverişin yapılacağı bir yer altı çarşısı tasarladıklarını kaydetti. Bunun o dönemde fiziki olarak tüm etütlerinin yapıldığını ve projenin hayata geçmesi için hiçbir engelin olmadığını anlatan Yılancıoğlu, “Bu projeyi yapmak için bir çalışma yaptık ve Ulu Camii ve Burma Camii arasında küçük dükkanlar vardı. Burası bir çarşı gibiydi ve binalar de kentin dokusunu yansıtıyordu. Fakat biz projeyi hayata geçirmek için bu binaları kamulaştırdık ve yıktık. Normalde yer altı çarşısı Mende Pazarı ve Burma Camii arasındaki alanı kapsayacaktı ve çok geniş bir yer altı çarşısı olacaktı. Kapalı çarşı gibi burası hizmet verecekti ve otopark sorununa kadar düşünülmüştü. Üst kısım komple yeşil alan ve meydan olacaktı ve biz o dönemde kente ciddi bir kimlik katacaktık. Fakat bizim bu projemiz de o dönemin siyasi ve askeri anlamda yaşanan gelişmelerine kurban gitti ve proje çöp oldu. En çok üzüldüğüm konu, o dönemde işyerlerini terk eden ve kapatan esnafımızdır. Biz o insanları oradan çıkardık. Yer altı çarşısı da olmadı tabii, buradaki esnafımız da kendi başının çaresine bakmak zorunda kaldı” diye konuştu.
Yılancıoğlu, “Bugün beton yığını gibi görülen belediye iş hanı, o dönemdeki yer altı çarşısı projesi nedeniyle yapıldı ve meydan geniş olacağı için bu kadar göze batmayacaktı. Fakat buna rağmen belediye iş hanı hala iş görüyor ve buranın yapımında en kaliteli malzeme kullanıldı. O bina çok sağlam ve buradaki duvarlar çok kalın. Bina bakımsız olabilir ama dayanıksız olduğunu tahmin etmiyorum” dedi. Yılancıoğlu, kentte daha önce yeşil alan olarak belirlenen bölgelerin zamanla bir şekilde imarda düzenlemeler yapılarak, birilerine verildiğini ve buralara binaların dikildiğini ve bu hataların bedelini bugün tüm Uşak’ın ödediğini vurguladı.