Bilim-Teknik

Yapay Zeka Medyaya Olan Güveni Azaltabilir

Son zamanlarda tartışılan konulardan biri de ünlülerin çekmiş olduğu videoların gerçek olup olmadığı. Yapay Zekanın (Artificial İntelligence - AI) her geçen gün geliştiği günümüzde medya sektörü de bu şüpheden payını alabilir.

Abone Ol

UŞAK'TA BUGÜN VEFAT EDENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ 

Bilgisayar Mühendisi Akın İbrahim Keleş konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede Yapay Zekanın (Artificial İntelligence - AI) gün geçtikçe gerçeğe daha yakın videolar üretmeye başladığını ve gün geldiğinde hangi video gerçek hangisinin yapay olduğunun anlaşılmayacağını iddia etti. 
Son günlerde ünlü kişilerin paylaştıkları videoların sorgulanır hale geldiğini ileri süren Keleş örnek olarak İngiltere’de tahtın varisi Prens William'ın eşi Galler Prensesi Kate Middleton’ın 22 Mart Cuma akşamı paylaştığı videoyu gösterdi.  
İÇERİĞİN GERÇEKLİĞİ TARTIŞILIR HALE GELEBİLİR


Middleton geçirdiği karın ameliyatı sonrasında ortadan kaybolmuş ve hakkında birçok komplo teorisi üretilmişti. Middleton’ın paylaştığı videonun bu komplo teorilerini çürütmek yerine  yapay zeka destekli bir “deepfake" olduğu yönünde yeni komplo teorilerine neden olduğuna dikkat çeken Keleş; “Hatta bazı kullanıcılar videoda gördükleri olağandışı durumları paylaştı. Aynı durumu medya sektöründe de yaşamaya başlayabiliriz. Hali hazırda yapay zeka size istediğiniz haber metnini hazırlıyor. Metni okuduğunuzda bunu bir insan mı yoksa makine mi yazmış fark edemiyorsunuz. Bu durum ileride daha da gelişecek. Haberler son derece gerçekçi olarak üretilmiş görsellerle desteklenebilir. İçeriğin yapay olduğunu anlamak ise gerçekten mümkün olmayabilir. Bu durumda devreye yine yapay zeka girecek ve içeriğin başka bir yapay zeka tarafından üretilip üretilmediğini bize haber verecek. Tabi bunu bilen insanoğlu da gördüğü, duyduğu, okuduğu her habere inanmayacak. Bu medya için büyük handikap.” Şeklinde konuştu. 
GERÇEK VE YAPAY NASIL AYIRT EDİLEBİLİR?
Keleş, gerçekle yapayın ayırt edilmesi şu öneride bulundu: “ Şimdilik yapay zeka kendi kendine içerik üretmiyor, startı yine insan veriyor. Görselin bir köşesine içeriğin yapay zeka tarafından üretildiğine dair bir simge konulabilir. Bunu gören insanlar yapay bir içerikle karşı karşıya olduklarını anlayabilir. Bunu televizyondaki yaş grupları uyarısı gibi düşünün. Ya da metnin yapay zeka tarafından oluşturulduğunu sonuna yazılabilir. Haber metinlerindeki mahreçler gibi”
YAPAY ZEKA AA’DA İŞE BAŞLADI
Anadolu Ajansı Genel Müdürü Serdar Karagöz 3 Ocak 2024 tarihli bir yazısında şu ifadeleri kullanmıştı: “Anadolu Ajansı olarak, bu teknolojiyi sadece bir araç olarak değil habercilik anlayışının bir parçası olarak benimsiyoruz. Geçtiğimiz günlerde ilk yapay zekâ muhabirimizi de işe alarak, metin tabanlı yapay zeka asistanı ile haber metinleri üretmeye başladık. Bu sayede, tarihi figürlerin ve olayların yapay zeka aracılığıyla canlandırılması gibi yaratıcı içeriklere imza attık. 12. yüzyılda yaşamış Cezeri ile 15. yüzyılda yaşamış Leonardo Da Vinci’yi bu teknolojinin bugününü tartıştırdığımız yapay zeka konuşmalarında bir araya getirdik. Leonardo da Vinci’nin ünlü eseri Mona Lisa’ya kendisini efsaneleştiren hırsızlık hikayesini anlattırdık.”