UŞAK'TA BUGÜN VEFAT EDENLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ 

Yapay zeka her geçen gün kendini geliştiriyor ve hayatımızın her alanında kullanılmaya devam ediyor. Yapay zekayı dolandırıcılar da çok iyi bir şekilde kullanıyor. Yapay zekanın marifeti ile ünlü kişilerin görüntüleri ve seslerini birebir kullanan dolandırıcılar sosyal medya platformlarından hazırladıkları videoları kolay para kazanma yöntemleri  olarak lanse ediyor. Sosyal medyada gezerken karşınıza çıkan bu videolar gün geçtikçe gerçeğinden ayırt edilemeyecek gerçeklikte kurgulanıyor. 
Kolay para kazanmaya meyilli olan kişiler videoda bulunan linke tıkladıklarında kendilerini lanse edilen şirketle alakası olmayan bir adreste buluyor. Ama dolandırıcılar ünlü şirketlerin logolarını buralarda da kullanmaya devam ediyor.  Herkesin bildiği ve güvenilir olduğunu düşündüğü logolar eşliğinde sizi bir ankete yönlendiriyor. Anket sizin mali durumunuzdan para harcama alışkanlığınıza kadar bir çok konuda bilgi istiyor tabi sistemin arka planında ne çalıştırdığını bilmek mümkün değil.  Onun için bu gibi yönlendirmelere itibar edilmemesi gerekiyor. İşin kötüsü önünüze gelen kolay para kazanma linklerini her tıkladığınızda algoritma bu tip videoları daha çok karşınıza çıkarıyor. Daha da kötüsü bu tür videoları ve paylaşımları engellediğinizde ve şikayet ettiğinizde başka başka linklerden daha çok saldırıya uğruyorsunuz. Sizi yıldırıyor engellemekten usansanız bile sizin önünüze bu videolar gelmeye devam ediyor ve buna sosyal medya platformları da bir çözüm bulamıyor. 
Gerçek görüntülerin, gerçek konuşmaların,  Yapay Zeka (Artificial İntelligence - AI) tarafından manipüle edilmesiyle kurulun tuzaklara karşı dikkatli olunması isteyen Bilgisayar Mühendisi Akın İbrahim Keleş; “Karşımıza çıkan her video ve konuşma gerçek olmayabilir. Öncelikle sektörde yer edinmiş, tanınmış kişiler bu tarz reklamlarda yer almak istemez. Böyle bir reklam karşımıza çıktığında cümle yapısı doğal değildir, ağız senkronizasyonu yoktur.  Dikkatli dinlendiğinde kelimelerin tonlamaların farkı olduğu ve farklı zamanlarda yapılan konuşmalardan alındığı anlaşılabilir.” Dedi.
Keleş sahte siteleri gerçeklerinden ayırt edebilmek için neler yapılabileceğini şu şekilde anlattı; “Sitelerin URL kısmını kontrol edilmesi gerekiyor, sitede yer alan marka genellikle URL kısmında yer alır.  Marka isminin burada yer almaması sitenin sahte olduğunun kanıtıdır. Örneğin ulusal yayın yapan bir internet haber sitesi kopyalanıyor ancak URL de aynı kuruluşun ismine rastlanmıyor. Bunun için URL (adres çubuğu) nin iyi incelenmesi gerekiyor.”
Keleş, artık yapay zekanın insanların seslerini kopyalayabildiğini, özellikle sosyal medyada yayılan kolay yoldan para kazanmak reklamlarına  itibar edilmemesi gerektiğini  de sözlerine ekledi. 
SOSYAL MEDYA KANALLARINDAN YAYINLANAN SAHTE BİR PAYLAŞIM ÖRNEĞİ:  
“Haluk Levent'ten çok önemli bir haber. Şarkıcı hiçbir Türk'ü kayıtsız bırakmayacak önemli bir açıklama yaptı! Ünlü şirket Baykar ile birlikte şarkıcı, herkese günde 22.000 lira kazanma fırsatı veriyor. Her şey, erişimi sadece ülke vatandaşları için açılan şirketin Hisseleri pahasına gerçekleştiriliyor, Baykar uzmanları sizin için her şeyi ayarlıyor ve sizi şirketin hisselerinde işlem yaparak günde 22.000 liralık pasif gelire ulaştırıyor.”

Muhabir: HALİL ASLAN