TÜİK tarafından yapılan açıklamada bir önceki kent-kır sınıflandırmasının 2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı yasa gibi yasal düzenlemeler sonucu idari bölünüş yapısında meydana gelen değişikliklerden önemli derecede etkilendiği vurgulandı. Bu nedenle Cumhurbaşkanlığı tarafından 2019-2023 yılları için hazırlanan 11. Kalkınma Planı ile hem ulusal hem de uluslararası ihtiyaçları göz önünde bulunduracak şekilde kent-kır tanımlarının revize edilmesi sorumluluğunun TÜİK'e verildiği hatırlatıldı.
Bu çerçevede İçişleri Bakanlığının sorumluluğunda olan Mekânsal Adres Kayıt Sistemi'nin (MAKS) kullanılmaya başlanması ile birlikte; TÜİK tarafından istatistik üretilmesi amacıyla fiili kent-kır yapısını daha doğru yansıtan bir sınıflama yapıldı. Yeni kent-kır tanımı mahalle-köy düzeyinde üç sınıftan oluşuyor; "Yoğun kent, orta yoğun kent ve kır"
Oluşturulan bu yeni sınıflama ile uluslararası standartlara uygun, sürdürülebilir bir yapının geliştirilmesi ve bu düzeyde istatistikler üretilmesi amaçlanıyor. Sınıflamada, Avrupa İstatistik Ofisi tarafından geliştirilen "Kentleşme Derecesi (Degree of Urbanisation-DEGURBA)" esas alındı, veri kaynağı olarak MAKS (Mekansal Adres Kayıt Sistemi) ve ADNKS (Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi) kullanıldı.
Yeni sınıflandırmaya göre 375 milyon 454 bin nüfusu bulunun Uşak’ın 225 bin 388’i yoğun kent ortamında yaşıyor. 47 bin 721 kişi orta yoğun kent ortamında ikamet ederken 102 bin 345 kişi ise kırsal bölgede yaşamına devam ediyor.
HABER / DUYGU BEKMEZCİ