Sağlık

“Yoga; Şiddeti ve Bağımlılığı Azaltır”

Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Soycan Mızrak 21 Haziran Dünya Yoga Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yayınladı.

Abone Ol

Açıklamasında Yoga’nın spordan ziyade bir felsefe akımı olarak görülmesi gerektiğine vurgu yapan Mızrak; “Yoga, dış dünya ve doğadan kendi iç dünyanızı keşfetmeye doğru yaptığınız bir yolculuk, bir öğretidir. Bu yüzden toplumsal esenliğin sağlanması, şiddet ve bağımlılıkların azalması için oldukça önemli bir yaklaşımdır. Sağlıklı bireyler sağlıklı bir toplumu oluşturur diyerek Dünya Yoga Gününüzü kutluyorum.

Yoga’nın  aslen Hindistan’da ortaya çıkan bir meditasyon türü olduğunu, bedeni, zihni, ruhu eğiten ve kişinin kendini tanımasını sağlayan öğretiyi temsil ettiğini belirten Mızrak, Yoga’nın neden bir spor dalı olarak değerlendirilmesi gerektiğini şu ifadelerle anlattı; “Yoga kelime anlamıyla birleşmek demektir. Amaç beden, ruh ve zihin bedenlerimizin birleşimiyle birlikte Tanrı bilincine erişmektir. Yoga yapan herkes kendi yolculuğuna çıkar. Bir rekabet ya da tamamlanması gereken bir durum yoktur. O yüzden de spor başlığı altında değerlendirilmez. Bir felsefe sistemidir Yoga.”

“BEYNİN GRİ MADDE MİKTARINI ARTTIRARAK ÇALIŞAN ZİNDE OLMASINI DESTEKLER”

Bütüncül sağlıkta Yoga’nın yeri tartışılamayacağını iddia eden Mızrak Yoga’nın  bir çok kronik hastalıkla ile ilişkisini gösteren çalışmalar bulunduğunu,  ayrıca insan biyokimyası üzerine hormonal düzeyde haz, mutluluk ve gevşemeye etkili endorfin, dopamin, serotonin aktivasyonu ile parasempatik sinir sisteminin devreye girmesinde olumlu etkilerinin tespit edildiğine vurgu yaptı. Mızrak, Yoga’nın faydalarını şu şekilde sıraladı; “Beynin gri madde miktarını arttırarak çalışan zinde olmasını destekler. Hipotalamo-pituiter-adrenal aksı dengeleyerek obezite, tükenmişlik, stres ve depresyon gibi etki ve rahatsızlıklardan korur, bağışıklık sistemini düzenler. Kalp atış hızı ve kan basıncını düşürerek kalp sağlığına olumlu etkileri vardır. Meditatif etkisi ile birlikte özbenliğimize ulaşmayı ve gerçek sevgimizi keşfetmeyi öğretir. Kendiyle barışık çevresine saygılı evrenle uyum içerisinde yaşamayı öğretir. Fiziksel bedenimiz varlığımızın çok küçük bir kısmını oluşturur. İnsan fiziksel bedeninin ötesinde bir enerji bedenin varlığı ile bir bütündür. İşte bu enerjinin doğru bir şekilde akışını çakralar sağlar ve bu çakraların dengesini sağlamada yoga ve meditasyon önemlidir.”

“SAĞLIKLI BİREYLER SAĞLIKLI BİR TOPLUMU OLUŞTURUR”

Mızrak 21 Haziran’ın  Dünya Yoga Günü olarak belirlenmesinin sebebini ise şu şekilde açıkladı; “Elbette ki bugünün seçilmesi bir tesadüf değildir. Hem kuzey yarımkürenin en uzun günü hem de yaz gündönümü olarak adlandırılmaktadır. Yaz gündönümünden sonraki ilk dolunayda ilk yogi olan Shiva’nın dünyaya yoga öğretisini yaymaya başladığı ve bu tarihte ilk öğretmen anlamında guru olduğu söylenmektedir. Sözün kısası yoga sadece kaslarınızı esneten ve güçlendiren egzersizlerle alakalı değildir. Ruh, zihin ve beden bütünlüğünü ve uyumunu sağlayarak geliştiren, böylece sağlık ve iyilik halini getiren bir yaklaşımdır. Dış dünya ve doğadan kendi iç dünyanızı keşfetmeye doğru yaptığınız bir yolculuk, bir öğretidir. Bu yüzden toplumsal esenliğin sağlanması, şiddet ve bağımlılıkların azalması için oldukça önemli bir yaklaşımdır. Sağlıklı bireyler sağlıklı bir toplumu oluşturur diyerek Dünya Yoga Gününüzü kutluyorum.”

HABER / ZÜLAL KARADEDELİ