Uşak Damızlık Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yılmaz geçen günlerde büyük üreticilerin anlaştığı ve çiğ süt alımlarında fiyatların 1 lira aşağı çekileceği yönündeki haberleri değerlendirmiş ve piyasanın şu anda üretilen sütü çekmediğini ve talepte bir daralma söz konusu olduğunu söylemişti.  İhracatın da yeterli düzeyde olmadığının altını çizen Yılmaz: “ Dolayısıyla Tarım Bakanlığı buna müdahale edecek ve piyasadaki sütü firmalara aldırarak süt tozu yaptıracak ki süt fiyatları düşmesin sonra bu süt tozunu bir şekilde değerlendirecek.   Yoksa firmalar ellerindeki sütü satamayınca fiyat düşürüyor bu da ister istemez üreticiye yansıyor , üreticinin girdi fiyatları düşmüyor ki..  Üretimin artması da söz konusu değil. Bu durum ekonomik krizden kaynaklanıyor. Bu sezon dondurması, ayranı, yoğurdu, turisti olan bir sezon… Türkiye süt mamullerinde dünya piyasasıyla rekabet edemiyor döviz kurunun düşük olması sebebiyle, dolayısıyla firmaların ellerinde mal kalıyor sebep bu.” Şeklinde konuşmuştu.

FİYATI DÜŞÜRMEK İSTEYENLERE YÖNELİK YOĞUN BİR İNCELEME BAŞLATILDI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da bir dizi ziyaretlerde bulunmak için gittiği Denizli’de konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

Son dönemde Türkiye'de süt konusunda birtakım gelişmeler olduğunu, bunları çok yakından takip ettiklerini vurgulayan Yumaklı, şöyle konuştu: "Hem sanayiyle hem de üreticiyle çok yoğun bir temas içindeyiz. Maalesef ki son dönemde, özellikle son 2-3 haftalık dönemde bazı sanayi tesislerinin özellikle geriye dönük faturaları düzenleyerek üreticinin gelirini azaltma yönünde ya da fiyatları düşürme yönünde birtakım faaliyetlerde olduğunu tespit ettik. Ticaret Bakanlığı'mız ile bunları çok yakından takip ediyoruz. Bizim üreticinin sütünü değerinde alarak bunu tüketiciye en uygun şartlarda ulaşmasını sağlayan sanayi kuruluşlarıyla ilgili hiçbir olumsuz görüşümüz yok. Ancak fırsattan istifade ederek, ortamı sadece kendi ulaşmak istedikleri menfaatlerine doğru evirmek isteyenlere karşı çok yoğun bir şekilde inceleme süreci başlatmış bulunuyoruz. Özellikle rekabet koşullarına da uygun olmayan şekilde bir araya gelerek üreticinin elinden değerinin altında ürün almakla ilgili bazı oluşumların da olduğunu tespit ettik, hem biz hem de Ticaret Bakanlığı'mız. Ticaret Bakanlığı'mız da bu yönüyle bunları araştırmaya ve incelemeye başlamış durumda."

ÜRETİCİ KORUNACAK

Bakanlık olarak, bu dönemde hem sıcaklıkların artması hem de üretimin çok olması sebebiyle oluşan süt fazlasını üreticiyi de korumak adına bir regülasyonla çözme yolunda geçen haftadan itibaren bir adım attıklarını dile getiren Yumaklı, "Yaklaşık 1000 tonluk günlük sütü biz piyasadan çekeceğiz. Eğer gerekiyorsa bu rakamı da fazlalaştıracağız. Sene sonuna kadar da bu regülasyona devam edeceğiz." dedi.

AA

Editör: Zülal Karadedeli