Gündem

Zarar ediyor diye Tansa'yı kapattı, görev süresinden sonra Migros'a yer verdi

Uşak’ta bir dönem TANSA adıyla faaliyet gösteren ve belediyeye bağlı bir market bulunuyordu. Fakat bu market halka yeterince hizmet veremediği gerekçesiyle, dönemin belediye Başkanı DYP’li Erhan Akçay tarafından kapatıldı. TANSA’yı kapatan Erhan Akçay’ın görev süresinin ardından Karun AVM’ye Migros’u kurması ise dikkat çekti.

Abone Ol

Uşak Belediyesi’nin sosyal belediyecilik bazındaki ilk önemli hamlesi, 1978’de, dönemin Belediye Başkanı CHP’li Muhterem Kemikli’nin kurduğu ve kısa adı TANSA olan tanzim satış merkezidir. Dönemin TANSA’dan sorumlu Uşak Belediye Meclis Üyesi Azmi Yılancıoğlu, TARİŞ ve Süt Endüstrisi gibi kuruluşlardan temin ettikleri temel tüketim malzemelerini, halka uygun fiyata sattıklarını ve kuruluşun 1 yıl sonra Uşak Belediyesi’ne borç verir hale geldiğini ifade ediyor. Aynı dönemde halk otobüsleri belediye tarafından faal hale getiriliyor ve vatandaşa paso ve uygun fiyata biletle şehiriçi ulaşım imkanı tanınmıştır.  

            Yine Uşak Belediyesi’nin sosyal belediyecilik bazında ortaya koyduğu bir diğer önemli faaliyet de, 1990’da görev yapan Belediye Başkanı CHP’li Ali Künek’in kurduğu halk ekmek fırını ve yanı başında faal hale getirilen ve halen aktif olan Uşşak Aşevi Vakfı’dır. Halk ekmekle de günlük belli bir kapasitede ekmek üretilmiştir ve burada da piyasada denge unsuru oluşturmak baz alınmıştır. Halk ekmeğin olması, fırıncı esnafının fahiş fiyat uygulamasının önüne geçmiştir. Aynı dönemde Uşak Teknik Eleman Kursları (UTEK) de faaldi ve burası piyasanın ihtiyacı doğrultusunda, çırak, kalfa ve sanayi elemanı yetiştirmiştir.  

            Tansa, halk ekmek ve ulaşım gibi alanlarda gelir elde eden Uşak Belediyesi, buradan gelen maddi kaynağı da; su, altyapı, park ve bahçe ve yoksul vatandaşlara yardım olarak ulaştırmaktaydı. Fakat zaman içinde gelişen kapitalist sistem ve kentteki artan nüfus nedeniyle, bu yapılar birer birer satılarak, özelleştirilmiştir.  Uşak Belediyesi’nin ilk özelleştirme hamleleri de, 1990-1995 döneminde, görev yapan, Belediye Başkanı DYP’li Erhan Akçay döneminde olmuştur. Uşak Belediyesi’nin UTEK adı altında açtığı kurslar, UTAŞ adı altında şirkete dönüştürülmüştür ve bu şirket borçlarını ödeyemediği için bugün iflasın eğişine gelmiştir. UTAŞ, günümüzde pasif hale alınmış bir belediye şirketi haline bürünmüştür. Erhan Akçay döneminde, TANSA’ya halkın temel gıda maddelerini karşılayan ürünler temin edilmediği için vatandaş buraya eski ilgiyi göstermemiştir ve zarar ettiği gerekçesiyle UMPAŞ Holding’e satılmış ve daha sonra da SAYAR AVM’ye dönüşmüştür. Yine uygun fiyata ulaşım da Uşak Ulaşım A.Ş. adıyla kurulan bir şirketin bünyesine geçirilerek, zamanla şoförlerin biriken kıdem tazminatı karşılığında, birer birer şoförlerin hat mülkiyeti halini almıştır. Halka yeterince hizmet edemediği gerekçesiyle TANSA’nın kapanışını veren dönemin belediye başkanı Erhan Akçay’ın belediye başkanlığı görevinin ardından Kuran AVM adıyla bir alışveriş merkezi kurması ve buraya da Migros’u konumlandırması da bu noktada dikkat çekmektedir.

Halk ekmek uygulaması ise, 2004-2009 döneminde görev yapan Belediye Başkanı AK Partili Mesut Apaydın tarafından kapatılmıştır ve bu alanda Gıda Bankası Yardım Eli Dayanışma Derneği kurularak, dar gelirli vatandaşa giysi ve benzeri yardımların yapıldığı bir mecraya dönüşmüştür. Halk ekmek fırını, 2009-2014 döneminde görev yapan bağımsız Belediye Başkanı Ali Erdoğan tarafından tekrar açılmış ve şu anda günlük ortalama 20 bin ekmek üreterek, piyasada denge unsuru oluşturmaya devam etmektedir.   

            Uşak Belediyesi’nin sosyal belediyecilik anlayışı, 2014’ten sonra daha değişik bir boyuta taşınmıştır ve belediye bünyesinde kurulan sosyal yardımlaşma müdürlüğü bünyesinde, yeni doğum yapan annelere ‘hoş geldin bebek’ uygulaması adı altında, 1 sefere mahsus olmak üzere bebek bakım malzemesi dağıtımı, yoksul ailelere Ramazan kolisi verilmesi, Ramazan ayında sıcak yemek servisi ve benzeri uygulamalara dönüşmüştür. Fakat bu uygulamalarla, belediye ekipleri kent nüfusunun azımsanacak bir kısmına hizmet ederken, vatandaşın alım gücünü artıracak ve istihdam oluşturacak faaliyetler yeterince önemsenmemiştir.

            Gelinen noktada, bugün itibariyle halk ekmek uygulaması dışında, Uşak Belediyesi’nin piyasada aktif olarak yer aldığı bir mecra kalmadı. Belediye yönetimleri, daha çok günlük rutin hizmetler ve ulaşım ağını geliştirmeye odaklanmıştır.