Ekonomi

Zorlu Enerji, yenilenebilir enerji kullanımını YEK-G ve I-REC ile belgelendiriyor

Zorlu Enerji Osmangazi Elektrik Perakende, elektrik tüketimini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayan tüketicilerin kullanımlarını Kaynak Garantisi (YEK-G) sertifikası ve Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifikası (I-REC) ile belgelendiriyor.

Abone Ol

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak’ta faaliyet gösteren Zorlu Enerji Osmangazi Elektrik Perakende, Akıllı Hayat vizyonu çerçevesinde kendi operasyonlarını karbon nötr hale getirirken tüketicilerinin de kullandıkları enerji kaynağının yenilenebilir olduğunu belgelendirmelerini sağlıyor.

Şirket bu kapsamda çatısı altında olduğu Zorlu Enerji üzerinden bireysel veya tüzel tüketicilerini YEK-G ve Uluslararası Yenilenebilir Enerji sertifikalarını almasına olanak tanıyor.

Belgelendirme aynı zamanda şirketin faaliyet alanı olan Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak’ın yanı sıra diğer illerdeki aboneleri için de yapabiliyor.

- "Şirketler rekabet gücünü korumak için yenilenebilire yönelmeli"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Zorlu Enerji Osmangazi Elektrik Perakende Direktörü Tamer Akaslan, sertifikaların kurumların global arenadaki rekabetçiliğini artırdığını ve finans kuruluşlarının bu belgelere sahip işletmelere çeşitli avantajlar sağladığını belirtti.

Akaslan, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak kadar bunları sertifikalandırmanın da önemli olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Zorlu Enerji, Türkiye'nin ilk YEK-G sertifikasının sağlayıcısı oldu. Bu kapsamda aynı yıl hizmet verdiğimiz 5 ildeki müdürlük binalarımızda yenilenebilir enerji kullandığımızı YEK-G sertifikası ile belgelendirdik. 5 ilimizde bulunan toplam 18 müşteri hizmet noktamızın 2024 yılındaki tükettiği 464 bin kilovatsaat enerjinin tamamının da hidrolik kaynaklardan üretilen yenilenebilir enerji olduğuna dair sertifika aldık. Hedefimiz yalnızca kendi kullandığımız enerjiyi sertifikalandırmak ile sınırlı değil."

Akaslan, işletmeler haricinde tüm kurum ve kuruluşların da sürdürülebilirlik faaliyetleri kapsamında bu belgeler için başvurabileceğini kaydetti:

I-REC'in özellikle ihracat yapan veya ihracat yapan işletmelerin tedarikçisi konumunda olan firmalar için büyük öneme sahip olduğunun altını çizen Akaslan, şunları kaydetti:

"Özellikle Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması kapsamında global şirketler, tedarikçilerinin sürdürülebilirlik yaklaşımlarına, bu alandaki çalışmalarına büyük önem veriyor. Benzer şekilde finans kuruluşları da yaptıkları sözleşmelerde yenilenebilir enerji kullanımına ve bunun belgelendirilmesine dikkat ediyor, bu şirketlere çeşitli kolaylık ve avantajlar sağlıyor. Dolayısıyla şirketlerin rekabet güçlerini korumak için yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeleri ve bunu belgelemeleri gerekiyor."